Szkolenie

Dog Alabai - opinie o rasie

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Aby wysłać odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować

Wpisy [26 do 50 z 78]

26 Odpowiedź z Chertyaga 08/28/2014 23:24:39

  • Chertyaga
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Gdzie: Adygea
  • Zarejestrowany: 15/10/2010
  • Wiadomości: 200

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Jeśli masz dzieci lepsze niż pasterz. Dzieci wykręcają sobie nosy, uszy, a psy machają ogonem, a jednocześnie dobrymi cechami straży. To jest z dużych ras.

+100,500 wziął Alabai, musiał się pożegnać z powodu niewłaściwego zachowania. Nie zawsze pomaga nawet ubranie. 2 lata było tak dobre, potem przestałem pozwalać mojemu ojcu, potem mojej matce, potem mojej żonie i dzieciom, później zaczęło mnie rzucać. Lepiej nie przeprowadzać takich eksperymentów z dziećmi.
Chcesz wielkiego przyjaciela, weź sunbernar. Mamy dzieci z całej ulicy w zimie na rolkach sań. Wygląd jest taki, że nawet sąsiedzi boją się wejść na podwórze, chociaż rozpoznaje je i nie reaguje na nie.

Brat trzyma Niemców, bardzo sprytne kreacje. Ani jeden zły moment od 15 lat. Tylko sanki nie są tak szybkie i chętne do noszenia.

27 Odpowiedź od Zhenya 08/28/2014 11:43:17 PM

  • Mała kobieta
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: Краснодар
  • Zarejestrowany: 15.12.2009
  • Wiadomości: 1498

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

5-letni sąsiad miał tego psa. z przedszkola zabrali wyszkolonych. Straszniejsze stworzenie, jeszcze się nie spotkałem. Szczeknęła na wszystkie dzieci, które słyszała przez płot z dowolnej odległości. Dzieci minęły, a całe jej ciało rzuciło się do bramy. Sąsiadka wieczorem, podłoga postanowiła podnieść ją z piwem - przygryzła. A potem zmarła na udar psa.

Rodzice syna kolegi z klasy, wręcz przeciwnie - wspaniały pies. jak wspomniano powyżej - z humorem.
Kino log-sobakozavodchik mówi, że takie psy, jak sąsiadka Elsa, są wynikiem małżeństwa, a psiarnie milczą na ten temat. Aby zdobyć takiego potwora, musiałbym ustawić sygnał na ochronę.

28 Odpowiedź z kasty 08.29.2014 06:52:00

  • kasta
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: St. Severskaya 918-345-05-47
  • Zarejestrowany: 25.02.2011
  • Wiadomości: 5713

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Więc jestem plus dla Niemca, ale te psy są na granicy i wszędzie, i mamy ich dużo w wiosce, zapytaliśmy przyjaciela o alabay, dużo mi powiedziały, nie ma nic złego, ale musisz utrzymywać go w dobrej formie, być silniejszym, inaczej to będzie najważniejsze, a co najgorsze, jeśli ktoś pobiegnie za kimś, zatrzyma figi, odda je komuś, mówi, że pies zaczął wyglądać złośliwie, chociaż nikogo to nie gryzło, ale powiedziałem też Niemcom, że mu doradzę, i znowu chodzę z nim zawsze, aby widzieć ludzi i dzieci, z całą pewnością wszystko będzie w porządku, wyłącznie od siebie, mój Awchar chodzi ze mną w lesie wśród ludzi, a nie Nie rzucam psami i psami, i lubię to, pozostawiając otwartą bramę, nie boję się, że wybiegnie, gdybym wszedł na dziedziniec, nie musiałby być prowadzony też))

29 Odpowiedź od szamana 08.29.2014 07:41:09

  • szaman
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: Krasnodar p.Ilsky
  • Zarejestrowany: 09/26/2009
  • Wiadomości: 2070

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Cóż, oni nafig, te potwory, aż do małego cudownego stworzenia, rosną iii. Osobiście znam kilka przypadków: w pierwszej wersji był rok kaukaski, wszystko było normalne, wszystko zaczęło się od zabawy - ściągnięto kapelusze od przechodniów (wspięliśmy się na budkę i trzymając przednie łapy za krawędź ogrodzenia czekającego na ofiarę), właściciel zerwał z sadzaków łopaty z łopat, nie pomogło, zamknęło górną część siatki w siatce. Wydaje się, że wszystkie zasady, ale później pies rzucił się do matki, korzyści ze wszystkiego okazało. Od psa się pozbyłem.
Drugi przypadek z Alabay - moi krewni mieli suczkę, więc cała ulica bała się jej, tylko jej wujek słuchał, ona spostrzegła swoją ciotkę tylko dlatego, że ją nakarmiła. Ten stwór rzucił się na wszystko, co się poruszyło, zmarł ze starości.
Ostatni przypadek, rok temu, kolega poprosił o przyjście do swoich przyjaciół i zastrzelenie psa Alabai, kochanka nie złamała dziecka
Kiedyś lubiłem pitbulle, dla mnie nie ma lepszego psa, ostatnio pojawiło się pytanie, jaki pies weźmiemy na dziedziniec, Pete odpadł od razu, chciałem "filiformis" Shar-Pei - więc okazuje się być w stanie szczekać, i dostaje się do innych, gdy jej dzieci dogadują się

Edytowane przez szaman (08/29/2014 7:44:09 AM)

30 Odpowiedź od poszukiwacza 29.08.2014 10:02:49

  • Prositer
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 31.03.2013
  • 0 postów

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Cześć wszystkim! Coś, co zrobiłeś od potwora z alabaya. Mieszkańcy Kaukazu tak, te mogą się zaciąć. Ale alabayev niekontrolowany nigdy się nie spotkał. Jeśli właściciel jest kretynem, to pies będzie taki sam. Alabai jest bardzo poważną rasą i wymaga starannego treningu od niemowlęctwa. Mieszkam w Moskwie, aw naszym domu dwie alabay. Jeden przy naszym wejściu i ani razu nikogo nie szczekał. Tak więc, panowie, każda rasa wymaga opieki, cierpliwości i dobrego trenera (psy lapdog i tym podobne nie mają na myśli).

31 Odpowiedź z kasty 08.29.2014 10:54:50

  • kasta
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: St. Severskaya 918-345-05-47
  • Zarejestrowany: 25.02.2011
  • Wiadomości: 5713

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Coś, co zrobiłeś od potwora z alabaya.

nikt nie robi potwora, tylko dla tego potężnego psa potrzebujesz podejścia i dużo czasu, dobrego podwórka, nie valier, a półtorej roku ubiera się, nie coś osobistego, ale nie weźmiesz tego psa i Rotwella, Kaukaska, bultikova, gdzie jest dzieci, widziałem tego psa w biznesie, i szczerze idąc obok i z właścicielem, szczekał, że zdałem sobie sprawę, jak potężny był, więc potrzebne jest podejście, jak mówią, i pistolet strzela raz w życiu bez nabojów, więc przyjaciel wziął dzieci nurka, już duży pies, ale wszedłem i gładziłem go swobodnie, trochę czarnego bachenok

32 Odpowiedź od poszukiwacza 08/29/2014 11:09:21

  • Prositer
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 31.03.2013
  • 0 postów

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Powtarzam. Konieczne jest przeszkolenie każdego pracującego psa. A przy zakupie nie szukaj tam, gdzie jest taniej, ale weź to w sprawdzone szkółki, gdzie nie handlują małżeństwem, a możliwość ubierania się jest włączona do genów. Pies to broń. Wyobraź sobie, że sprzedałeś uszkodzony pistolet. W najlepszym razie na patelni pojawi się błysk.

33 Odpowiedź od dsdmsk 08/29/2014 11:31:00

  • dsdmsk
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: Seversky rn
  • Zarejestrowany: 27/12/2010
  • Wiadomości: 822

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Mieszka z nami Central Asian Shepherd, male. Wzięli w przedszkolu Bardadym.

Pies jest z zasady bardzo osobliwy. Trening słów jakoś jej nie pasuje. Raczej nauka. Możesz po prostu wyjaśnić, czego chcesz od niego i zrobić to, jak rozumiesz. To była złamana woliera ze względu na suki, więc po prostu negocjowałem z nim, żeby nie przejść przez dziurę w odpowiedzi, raz dziennie wyszłam przez drzwi. Podczas gdy ja spełniam warunki transakcji, on również wykonuje.

Zjedz dużo pisz. Wcale nie. Jeśli karmisz się mięsem, je mało. Kupuję zestawy do zup, siekane główki wieprzowe, główki kurczaka, nogi. 200-300 rubli na tydzień. Daję surowe. Kashi też dają, jedzą. Nie gotuję, moczyć się na noc z gorącą wodą. Zimą staje się otżhiraetsya i ogólnie straszna bestia.

Nie ma problemów z dziećmi. Ich dzieci mogą z tym wszystkim zrobić, potoczą się, wyciągną uszy. Nie da się tego zrobić innym dzieciom, nie gryzie - ale może to zrobić.

Wydaje się, że nie tylko moje, według rasy, więc: sobie w myślach. Możesz iść do lasu, pójść za nim, a jeśli dziecko jest zmęczone i wraca do domu, idzie do domu, a potem dogoni. Kilka razy było, kiedy chodzili na grzyby.

Przestrzeń, której potrzebuje, jest tak. W ogóle nie jest psem z mieszkania. Początkowo w Kazachstanie żyją za darmo i pomagają pasterzom. Mój pies nie atakuje samego wilka (ale wilk nie pasuje zbyt blisko), inne drapieżniki (szakale, lisy, jastrzębie) gonią.

Jeśli znajduje się na obcym terytorium, nie chroni, dla innych jest bezpieczny.

PS: Na temat nauki. Alabai - opakowanie. Ludzie, których mają, są członkami grupy. Podobnie jak w przypadku wszystkich mężczyzn w wieku dojrzewania, role są rozdzielane, ważne jest, aby zająć miejsce lidera, jeśli pies okaże się liderem, zawsze będzie poza kontrolą. Pisaliśmy wyżej, gdy pies chuligański - właśnie taki przypadek.
Ale od kiedy pies jest bardzo duży i nieczuły na ból - aby pokazać, kto jest pod opieką albo fizycznie (skoro jest wystarczająca moc), albo moralnie (jeśli będę karcił, mocno się obraziłem, może leżeć w rowie za obrazę przez cały dzień).

Rozpoznaje tylko jednego właściciela, mówią wszystko, nie tylko moje. Reszta jest słyszalna - ale nie stabilna. Przypuszczam, że nie tylko dlatego, że mogę go dogonić i zrezygnować.

Edytowano dsdmsk (08/29/2014 12:05:03)

34 Odpowiedź Sergi 4 * 4 08/29/2014 1:16:09 PM

  • Sergi 4 * 4
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: Krasnodar
  • Zarejestrowany: 21.08.2013
  • Wiadomości: 618

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Błagam o wybaczenie, ale dlaczego Alabai? Po co karmić taki żarłok (poza wymaganiem przyzwoitej fin.vlivany na treningu), kiedy zadaniem "połączenia" jest poradzenie sobie z jakimkolwiek kundlem. a najczęściej nawet lepiej.

Uwielbiam wędkować i góry, więc moja żona prosi o strażnika, a nie dzwon.

nie było własnych psów, tylko teściowa na podwórzu prywatnego domu - a la na dziedzińcu "nedovucharik" - była lekko zaangażowana w jego edukację.

A teraz na temat - "Kocham wędkarstwo i góry, więc moja żona prosi o strażnika, a nie dzwon", czyli Alabay zabrać ze sobą w góry i łowić ryby, lub w przypadku braku właściciela na alabai musi chronić resztę rodziny?

jeśli to drugie, to ja, jako amator w tej dziedzinie, nadal zakładam, że ukochana "druga połowa" powinna być zaangażowana w wychowanie i szkolenie takiego strażnika, tak aby pod nieobecność głowy rodziny, wędkarstwo lub góra Alabai znajdowała się pod pewną kontrolą ( Czytam, że pies-pies wybiera tylko jednego właściciela i podporządkowuje się mu tylko, ale z takim potworem jest bardzo ważny). Dlatego, aby wyciągnąć odpowiednie wnioski, IMHO

Pies będzie pilnował podwórka i rodziny podczas mojej nieobecności.

Opinie właścicieli o rasie Alabai

W tym artykule zebraliśmy kilka recenzji na temat psów rasy Alabai, które w różnym czasie trafiły na pocztę www.dogsecrets.ru. Uważamy, że będzie to interesujące szczególnie dla tych, którzy dostaną szczeniaka tej rasy.

Przejrzyj numer 1. Alabai - najlepsza ochrona przed złodziejami

Przenieśliśmy się z mieszkania do naszego domu, a przy tej okazji postanowiliśmy spełnić stare marzenie: mieć dużego psa. Wcześniej żyliśmy tylko terierkiem. Nie spieszyli się z wyborem, czekali, aż mąż sam zrobi wolierę, przeczytali artykuły o psach.

W sektorze prywatnym, w którym osiedliliśmy się, wszyscy sąsiedzi mieli kundle lub różne mieszanki owczarków. Natychmiast odłączyliśmy tę opcję, ponieważ pomimo dużych rozmiarów nie używano psów. Ich głównym celem jest szczeka na ludzi przechodzących przez płot, a jeśli ktoś w nocy wszedł na dziedziniec, psy nie miały sensu.

Z naszymi sąsiadami z takim strażnikiem ukradli nawet kury. Potrzebowaliśmy prawdziwego strażnika i zdecydowaliśmy się wziąć alabaya. Oczywiście, taki pies zaraz po terrarium był ostrym kontrastem. Ale mieliśmy dużo czasu, mój mąż jest emerytowanym żołnierzem, a on natychmiast zaczął wychowywać psa. Potem zwrócił się do nauki, nauczył go jego metody.

Potrzebował psa, aby nie szczekał na próżno, ale aby zatrzymać gwałciciela naszych granic. Nauczył go chronić nasze 10 akrów, czyli pokazuje agresywność tylko tym, którzy pojawiają się na naszej stronie. Jeśli ja lub mój mąż wydamy polecenie: "Własny!", Reggie natychmiast uspokaja się, ale nadal obserwuje zachowania nieznajomych z przerażającym wyrazem twarzy.

Jako strażnik i strażnik, Alabai jest, naszym zdaniem, najlepszą rasą. Już ma w sobie taką sławę, że nikt z miejscowej nawet nie próbuje wejść na nasze podwórko. Ważne jest, aby nauczyć psa, aby nie podnosił jedzenia z ziemi, ponieważ był przypadek, gdy znaleźliśmy kiełbasę, oczywiście wyrzuconą nam przez płot w celu zatrucia psa.

Recenzja №2 Alabai - kara dla kochanków

Kupiłem dziewczynę Owczarka środkowoazjatyckiego od mojego kolegi, który miał szczeniaka whelp. Kolega zawsze tak bardzo chwalił swojego opiekuna i sprytną dziewczynę, że ja też chciałem tego samego. Realizowano praktyczne cele: byłem zmęczony, że każdego sezonu letniego w naszych rajdach na ogród zostały wykonane, po czym nic nie pozostało ze zbiorów.

Kupiłem Alice we wrześniu, myślałem, że do przyszłego roku nauczymy ją wszystkiego, ona dorośnie i ochroni naszą daczę. Wkrótce zdałem sobie sprawę, że popełniłem duży błąd. Nasze mieszkanie jest duże i przestronne, mieszkam z mamą i nastoletnią córką. Jestem ciągle w pracy, moja matka i córka opiekowały się wychowaniem Alice.

To, co z niego wyszło, jest poza słowami. Alice szybko opanowała wszystkie podstawowe polecenia, jest sprytna, nawet zbyt sprytna dla psa. Wykonuje te polecenia tylko wtedy, gdy ma nastrój, resztę czasu robi wszystko, co chce. Po kilku miesiącach w naszym mieszkaniu był duży niesforny pies, który nie chciał nas wysłuchać. Ostatnia kropla cierpliwości to chwila, w której złapałem psa jedzącego moje buty.

Kiedy zacząłem je zabierać, Alice warknęła i ugryzła mnie. Natychmiast pojawiła się myśl o oddaniu go, ale kto by zajął dorosłego, dużego, niekontrolowanego i agresywnego psa. Musiałem pójść w drugą stronę: zapisać się z nią na szkolenia. Lekcje przechodziliśmy indywidualnie, ponieważ nie była jeszcze przyzwyczajona do towarzystwa innych psów i starała się je nie tylko odgryźć, ale też je oderwać.

Poszłam z nią na kilka szkoleń, płacąc znaczną kwotę, muszę powiedzieć, że trening był wystarczająco trudny dla Alice. Oczywiście, z pewnością osiągnęliśmy sukces, teraz ona jest mi posłuszna bez pytania, ale jej stosunek do innych członków rodziny został, delikatnie mówiąc, znajomy.

Zdarza się, że gdy nie ma mnie w domu, nie wypuszcza matki z mieszkania, kładzie się przed drzwiami wejściowymi i warczy. Więc musisz zamknąć psa na balkonie. Ogólnie rzecz biorąc, dla osób nieprofesjonalnych i dla tych, którzy mieszkają w mieszkaniu, alabai jest trudnym testem. Kiedy zaczniesz, zważ swoją siłę: fizyczną i moralną.

Recenzja №3 Alabai jest naszym najlepszym przyjacielem.

Wiele dobrych i złych rzeczy napisano o alabay, ale wszyscy podkreślają, że nie jest to pies dla mieszkania, o złożonym charakterze, wymaga to ścisłej edukacji. Zostaliśmy złapani, prawdopodobnie nietypowy alabai, lub po prostu znaleźliśmy potrzebny klucz, ale dla naszej rodziny stał się najlepszym przyjacielem.

Mieszkamy w mieszkaniu, zdecydowaliśmy się rozpocząć alabay, ponieważ doszliśmy do wspólnej opinii z całą rodziną o wyborze rasy. Najpierw jednak lubimy największe psy, ale myślą o św. Bernardzie, ale on jest dla nas zbyt flegmatyczny i uwielbiamy aktywny tryb życia.

Nasz Alabai wcale nie jest tak okropnym Babai, o którym opowiadane są straszne historie. Grand jest całkowicie uspołeczniony, jeździ z nami samochodem, komunikacją miejską (kaganiec), spacery z innymi psami na platformie dla psów, ale dla nieznanych psów wykazuje agresywność. Ale lokalni właściciele psów ustalili już harmonogram chodzenia swoich pupili i tylko "zweryfikowani" przyjaciele przychodzą na spacery z nami.

Zimą nasze dzieci i ich przyjaciele jeżdżą na prowizorycznych podwójnych sankach. Nie było żadnych problemów z posłuszeństwem i uległością, chociaż oczywiście mój mąż był z nim bardzo zaangażowany, a od dzieciństwa był miłośnikiem psów i służył w armii na granicy wraz z psami. Może to sekret naszej idylli, ale nasz Wielki dla nas nie jest złym stróżem jak przyjacielem.

Mąż nie nauczył go "Fas!" I "Alien!" Poleceń, ale doskonale rozumie polecenie "Protect!", Chroniąc nie tylko jedną rzecz, ale także mieszkanie, samochód, dzieci. Oczywiście, wiedząc, jaka jest chwała w Alabay, my, jeśli pójdziemy gdzieś z nim, nałożyliśmy na niego kaganiec, tak na wszelki wypadek, aby nie spowodować agresji u przeciwników dużych psów.

Alabai - przyjaciel rodziny i strażnik

Psy z Alabai (inaczej - Azjaci, wilczur turecki, owczarek środkowoazjatycki) pojawiły się ponad 4 tysiące lat. Były pierwotnie psami pasterskimi, więc charakteryzują się autonomią, miłością do wolności.

Ta starożytna rasa psów z Azji Środkowej przez wiele stuleci była poddawana ścisłej selekcji naturalnej. Ich wygląd i raczej twardy, stwardniały charakter ukształtowały się w trudnych warunkach bytu, nieustannej walce z drapieżnikami.

Pies rasy Alabai był od dawna liderem wśród ras straży. A jeśli ten owczarek środkowoazjatycki ma poważne wychowanie i trening, nie ma lepszej ochrony dla twojego domu.

Jak okiełznać małego psa rasy do domowej toalety, przeczytaj tutaj.

Charakter i edukacja

Z uwagi na to, że Pasterz Środkowoazjatycki jest bardzo kapryśny, wymaga wczesnego szkolenia i socjalizacji. Już w wieku 6-7 miesięcy warto iść z nią w pełnym toku posłuszeństwa. Podczas treningu należy wziąć pod uwagę skłonność psa do jednego lub drugiego rodzaju jego pracy - ochrony domu lub umiejętności walki.

W owczarni środkowoazjatyckich deklaracja poddania się jest wymawiana, ale nie powinna być nadużywana. Nie powtarzaj bez końca polecenia "Usiądź!", "Stój!", "Połóż się!" I rób przerwy.

Turkmeńscy wilczarze z godnością przyjmują uczciwie zasłużoną nagrodę, nie żonglują, nigdy nie będą biegać za swoim panem i wiernie patrzeć im w oczy, jakby pytali, czy robią to, co należy. Nie, są zupełnie inne.

Alabai nie jest tylko ślepym wykonawcą twoich drużyn, ale także kapryśnym, inteligentnym i chwytającym, gdzie deptana jest jego godność. Nigdy nie odwróci wzroku, jeśli na niego spojrzysz.

Konieczne jest umiejętne tłumienie niepożądanych przejawów charakteru psa i zachęcanie do potrzebnych. W końcu, przez wieki, Azjaci kultywowali umiejętności zniecierpliwienia dla zagrożenia i natychmiastowej reakcji na walkę z drapieżnikami, podczas walki, którą doskonalili swoje umiejętności walki. Dlatego jeśli zdarzy się incydent, najlepiej bardzo kompetentnie przeanalizować sytuację i podjąć właściwą decyzję: karać, zachęcać, a nawet odwracać uwagę psa od sytuacji.

Alabai krytycznie ocenia sytuację, więc powinieneś spokojnie przekonać go o logicznej naturze jego żądań, aby nie naruszać godności psa. Azjaci nie wybaczają zdrady.

Lubią dobrze zdefiniowane terytorium, a jeśli nie ma ogrodzonego terytorium, mogą je zwiększyć według własnego uznania. Złośliwość niechcianych odwiedzających jest widoczna tylko na jego terytorium. Na neutralnym - dość spokojnym. Dla ich psów, kotów, mieszkających z nimi w domu, są traktowane dość przyjaźnie.

Opis rasy Akita Inu w tym artykule. Słynny "Hachiko" jest psem tej rasy.

Kolejną ciekawą rasą, tym razem z Chin jest Shar Pei: http://kotovasia.net/...do.html

Owczarki środkowoazjatyckie są agresywne w stosunku do innych psów, ale jednocześnie nigdy nie będą pierwszymi, które zaatakują nieproszonego gościa bez uprzedniego ostrzeżenia go groźnym rykiem niezadowolenia.

Gorący klimat, brak wody, rzadka żywność, a także ciągłe zagrożenie ze strony drapieżników, mają naturalnie wpływ na charakter.

Te psy są bardzo odporne, mają zaufanie do swojej siły, są nieustraszone, z silnie rozwiniętym instynktem ochronnym. Owczarek środkowoazjatycki ma bardzo rozwinięty odruch terytorialny, dlatego jest bezkompromisowy na swoim terytorium.

Psy tej rasy są spokojne, nie wybredne, dobrze poddają się treningowi. Mogą doskonale wykonywać dany program, nie są rozpraszane przez wtórne czynniki stymulujące. Ich stopień wiarygodności w niektórych rodzajach użytku służbowego lub gospodarczego jest bardzo wysoki.

Alabay zaczyna obowiązywać w wieku około 1 roku iw tym czasie często próbuje zmierzyć siłę z innymi psami. Od tego wieku lepiej jest chodzić z psami o porównywalnej wielkości.

Są doskonale przystosowane do upału i zimna (tolerują spokojnie -30 °... -40 °). Ale jeśli jest gorąco, to lepiej, aby pies miał dostęp do wody, a nie tylko do picia, ale także do kąpieli.

Psy tej rasy dobrze dogadują się z dziećmi. Chętnie się z nimi bawią, czują się za nie odpowiedzialni, chronią, stają się doskonałymi towarzyszami dla dzieci.

Należy pamiętać, że Azjaci nie są psami zamkniętymi. I chociaż potrafią przystosować się do życia w ograniczonej przestrzeni dla małych rozmiarów, nawet się do tego przyzwyczaić, ale lepiej nie powodować takich cierpień.

Biorąc pod uwagę charakter, indywidualność psa, może to negatywnie wpłynąć na jej stan. Jej przeznaczeniem jest ochrona dużych obszarów, dlatego najlepiej jest zdobywać takie psy, aby chronić dom, domek. Alabai uwielbia otwartą przestrzeń, lepiej trzymać ją na podwórku.

Możesz znaleźć historię o Owczarzu Maremmo-Abruzzo tutaj.

Pseudonimy dla Alabai

Alabai jest silny i nieustraszony, imię musi się zgadzać.

Dokładniej: pseudonim psa może być "zapisany na jego twarzy" lub zachowanie sugeruje odpowiednie imię.

Ogólnie rzecz biorąc, im poważniejszy i szlachetniejszy jest przydomek alaby, tym lepiej.

Dla chłopców: Abay, Arnold, Aron, Baron, Batu, Buran, Valtazar, Vulcan, Zeus, Lord, Tristan, Cezar, Chingiz, Schwarz.

Dla dziewczynek: Alma, Bagheera, Basta, Vesta, Wilma, Hera, Je / ina, Irma, Kemin, Lyme, Nick, Roxy, Khiva, Edva, Elsa.

Opinie właścicieli

Julia

Powiem to - nie podobało mi się alabay - dopóki sam go nie kupiłem. Potężny pies o twardym charakterze nie szanuje nietypowych ludzi. Ale moja dziewczyna jest kotką z własną. Dla nieznajomych - sam strach zaszczepia tylko jej opuszczenie głowy i spojrzenie spod jej czoła. Nie czekaj i nie torturuj żołnierzy nieskazitelnego posłuszeństwa jak Niemiec, Rottweiler, itp., Ale dzięki Twojej trosce i samodzielności osiągniesz szacunek, ale nie pokonasz szacunku, ale cierpliwości i wytrwałości. I lepiej wziąć Devulę - dla początkujących łatwiej się zgodzić!

Ulyana

Zawsze miałem alabai. z jakiegoś powodu nie rozpoznaję innych psów. Wszystko zależy od nastroju i wykształcenia. DOWOLNY pies musi zostać podniesiony! A jeszcze bardziej, jeśli jest to twój pierwszy pies, wymagane jest profesjonalne wykształcenie. Lepiej, jeśli fundusze na to pozwalają, przypominać w specyfikacji. szkoła.
Najważniejsze, moja rada, w każdym razie, nie siedź na łańcuchu. To nie tylko CAO, ale każdy inny! Mogę więc powiedzieć, że to wspaniały pies. Dla dzieci nie wzrośnie wielka postawa, nigdy ich głosy. Idealnie wyszkolony! A każdy pies ma wady, nie jest doskonały. Jedyna rzecz, chociaż ja sam kocham tę rasę, ale jako nowicjusz, nie radziłabym jej brać. To poważny pies, z którym musisz się zaangażować i ponownie zaangażować. Są uparci i ciągle próbują oszukiwać, sprawdzają właściciela... Ale twój interes!
Nie wybieramy psa, którego potrzebujemy, ale tego, którego chcemy...

Pies Alabai: charakterystyczny dla rasy i odpowiedzi właścicieli na temat owczarka środkowoazjatyckiego

Alabai: charakterystyka rasy, recenzje

  • Inne możliwe rasy to: Owczarek środkowoazjatycki, Wilczarz, Turkmen Alabai, Wilczarz turecki, Azjatka, Pasterz Turkmeński.
  • Wysokość dorosłego psa: 60-75 cm.
  • Waga: 45-77 kg.
  • Charakterystyczny kolor: czarny, szary, biały, z wypalonym równomiernie ukształtowanym, może być czerwony lub pręgowany.
  • Długość płaszcza: 4-8 cm, sztywna, z grubym podszerstkiem.
  • Ile żyć alabai: 11-15 lat.
  • Zalety rasy: odważne, zrównoważone, lojalne, bezpretensjonalne w pielęgnacji; wady: bardzo niezależne, agresywne wobec innych psów, trudne do trenowania.
  • Średnia cena dla szczeniąt Alabai: 150-200 $, szczenięta rasowe - do 1000 $.

Według niektórych badaczy ta rasa ma ponad 5000 lat. Alabai miesza się mieszając tybetańskie mastify z pasterskimi psami nomadów z Azji Środkowej, a także z mongolskimi pasterzami.

Nikt nie był zaangażowany w selekcję tej rasy, alabai utworzoną z doborem naturalnym i siłami selekcji narodowej.

Przez wieki wybierano tylko najlepszych przedstawicieli tych psów - o gęstej sierści, która chroni przed zbyt niskimi lub wysokimi temperaturami, grubą i mocną skórą, zdolną wytrzymać ugryzienia drapieżników, wytrzymałość i siłę. Alabayev chronił karawany i domy.

Ta rasa została oficjalnie sklasyfikowana dopiero w 1993 r., A nowy standard Alabai został zatwierdzony w 2010 r. Alabai nie jest zbyt rozpowszechniona na świecie, ponieważ rasowi przedstawiciele tej rasy w Turkmenistanie są uznawani za narodowy skarb kraju, a nawet zakazani na eksport.

Po co jest charakter?

Obecnie owczarki środkowoazjatyckie są z powodzeniem wykorzystywane jako niezbędni asystenci dla pasterzy, są czujni w pilnowaniu domów, ale mogą też być wiernymi towarzyszami.

Charakter alabajewa rozwijał się przez kilka tysiącleci, a na poziomie genetycznym ustalono agresywną postawę wobec innych członków plemienia psów.

Pomimo tej cechy, Alabai są spokojni wobec psów mieszkających w pobliżu, w tym samym domu. Chociaż Alabai są uznawani za doskonałych obrońców, nigdy nie zaatakują nieznajomego.

Mogą jedynie odstraszyć "wroga" złym warknięciem.

Owczarki środkowoazjatyckie nie są uważane za psy bojowe, ale w Turkmenistanie co roku odbywają się walki psów, w których przedstawiciele tej rasy muszą wykazać się swoimi cechami - odwagą, odwagą i umiejętnością samodzielnego stania. Spokojna pewność siebie i brak nadmiernej agresji są głównymi cechami tego psa.

Alabai są bardzo dumni, więc trzeba dużo wysiłku, aby zacząć szanować swojego mistrza. Dopiero gdy pies poczuje, że przed nim jest prawdziwy przywódca, zacznie go słuchać. Dlatego każdy właściciel alabay jest zdecydowanie zalecane, aby przejść specjalny kurs posłuszeństwa, podczas którego pies zacznie rozpoznawać dominującą istotę w właściciela.

Alabai są bardzo ostrożni przed obcymi i łatwo mogą rzucić się na czyjś pies, więc trzeba iść z nimi na smyczy. Dobrze traktują dzieci, uwielbiają się z nimi bawić i mogą stać się ich lojalnymi opiekunami podczas spacerów.

Pies rasy Alabai

Proponujemy obejrzeć wideo, w którym można się wiele dowiedzieć na temat rasy Owczarek środkowoazjatycki. Film opowiada o naturze tych psów, warunkach ich utrzymania, właściwym wychowaniu i opiece, żywieniu, parametrach stoiska dla niej.

Zanim zaczniesz wybierać szczeniaczka rasy Central Asian Shepherd, dowiedz się, ile szczeniąt było w miocie. Jeśli jest ich więcej niż pięć, nie zaleca się ich przyjmowania, ponieważ ryzyko rozwoju poważnych chorób w przyszłości jest wysokie. Niepożądane jest, aby matka szczenięcia miała ponad 8 lat.

Sam szczeniak musi być zwinny, mieć zdrowy wygląd, dobry apetyt, być zabawny i aktywny. Jego sierść powinna błyszczeć, a w dotyku być gęsta, gładka i bez łysych plam.

Musisz również sprawdzić, czy twój szczeniak spełnia standardy rasy:

  • zgryz nożycowy;
  • szeroka i mocna głowa, czoło - płaskie;
  • usta są grube i mięsiste;
  • łapy są owalne, ściśnięte w kulkę;
  • ogon wysoki, szeroki u podstawy.

Szczenięta rasowe to uszy i ogon uszyty przez 3-4 dni po urodzeniu.

Nie powinieneś przyjmować zbyt szczupłych lub pełnych szczeniąt - istnieje możliwość, że coś złego czują. Kichanie, łzawienie oczu i kaszel również są niedopuszczalne. Nie byłoby zbyteczne badanie uszu - jeśli są czyste wewnątrz, wszystko jest w porządku. Mokry nos jest oznaką zdrowego psa.

Lepiej jest wziąć szczeniaka od profesjonalnych hodowców lub szkółek. Tylko tam możesz być pewien, że nie sprzedasz chorego psa lub jakiejś mieszanki. Możesz odróżnić psa rasowego od pluszowej wełny. To nie potrwa długo - jest to znak mieszania się z kaukaskim pasterzem.

Jeśli w domu są dzieci, zwłaszcza małe, lepiej wybrać sukę - będzie spokojniejsza i bardziej posłuszna. Ale jako strażnik bardziej odpowiedni jest mężczyzna. Aby określić, jak śmiałe jest szczenię, możesz rzucić pęk kluczy na podłogę. Jeśli dziecko przestraszy się od niej i nie przyjdzie sprawdzić z ciekawością - dobry strażnik raczej nie zostawi takiego szczeniaka.

Szczeniak Alabay zaleca się przyjmować w wieku 40-60 dni. Przy zakupie należy sprawdzić wszystkie dokumenty na psie, a także upewnić się o szczepieniach.

Pseudonimy dla alabay

Alabai jest nieustraszonym i silnym psem, co oznacza, że ​​jego przydomek powinien być właściwy. Ale zanim powinieneś uważnie przyjrzeć się psu - może ma on jakąś cechę, która mówi ci, która nazwa najlepiej pasuje do psa.

Nie zaleca się nadawania psu imienia zbyt długiego i nazywania go w jakiś sposób niekonsekwentnym. Rosyjskie imiona ludzkie alabai zbyt słabo pasują.

Na przykład suki można użyć następujących pseudonimów: Gerda, Anda, Palma, Gera, Alwa, Terra, Ariel, Bagheera, Garbi, Burza, Dalida, Tori, Elsa.

A dla mężczyzn możesz wybrać: Buyan, Graf, Emir, Vulcan, Berkut, Conan, Lucas, Tugray, Chingiz, Hurricane, Arlan, Ahaz.

Opieka i konserwacja

Lepiej nie utrzymywać alabaya w mieszkaniu, najlepszym rozwiązaniem dla niego jest dom wiejski, w którym zaleca się budowę woliery z psią budą dla psa.

Ten pies nie potrzebuje szczególnie trudnej opieki. Brud prawie nie przykleja się do wełny i zawsze wygląda czysto. Alabai zrzuca co roku wiosnę, więc w tym okresie trzeba codziennie go przeczesywać, najlepiej na ulicy. Ponadto od czasu do czasu trzeba czyścić jego uszy i przecinać pazury.

Jedzenie alaby

Psy tej rasy są predysponowane do chorób stawów, więc dieta powinna zawierać wystarczającą ilość pokarmu o wysokiej zawartości wapnia.

Szczeniak alabay powinien być karmiony ściśle według reżimu, 2-3 razy dziennie. Jego dieta powinna składać się z twarogu, jaj, kefiru, warzyw. Z produktów mięsnych najlepiej pasują nie bardzo tłuste obroże wołowe, wątroba, żołądek, serce, nerki. Ze zbóż - ryż i kasza gryczana. Szczeniak warzywny może otrzymać prawie wszystko, oprócz ziemniaków.

Dieta dorosłej alabaya powinna obejmować cielęcinę i wołowinę, niskotłuszczowe odmiany ryb morskich, ryż i kasze gryczane, a także surowe i gotowane warzywa. Kurczaka i psa wieprzowego lepiej nie dawać. Karm psa powinien być 2 razy dziennie, ściśle o tej samej godzinie.

Pomimo tego, że Alabai są bardzo sprytni, trudno ich wyszkolić. Do szóstego miesiąca życia pies musi być przeszkolony w zakresie poleceń "Nie", "Siedzieć" i "Kłamstwo". Jeśli nie możesz tego zrobić sam, powinieneś uczestniczyć w kursach posłuszeństwa dla psów.

Plusy i minusy alabay

Zalety Alabai można przypisać ich zrównoważonemu charakterowi, odwadze i wytrzymałości. Odważnie mierzą się z innymi drapieżnikami, które mogą być znacznie większe od nich. Właśnie dlatego alabayev tak ceniony jak strażnicy.

Wadą tych psów może być ich nadmierna niezależność i krnąbrność. Są bardzo trudne do nauczenia - zawsze będą pokazywać swój charakter, nawet jeśli będą nieskończenie szanować swojego mistrza. Ponadto alabayam charakteryzuje się zwiększoną agresywnością wobec innych psów.

Opinie użytkowników o Owczarek środkowoazjatycki (alabai)

Irina

Nasz pies niedawno ukończył 5 lat, a najlepszego psa do pilnowania domu po prostu nie można znaleźć! Zaczyna się "narzekać", konieczne jest tylko, aby ktoś pojawił się w zasięgu wzroku stoczni. I podczas gdy dobry człowiek! Dzieci w tym nie mają nic przeciwko. Najważniejsze - nie marnuj dobrego psa. Niech będzie droższe, ale możesz być pewien, że nie zacznie się dziwnie zachowywać, trochę wychował.

Victor

Nie wiem, dlaczego ten pies jest tak trudny do nauczenia. Mój Alabai chwytał wszystko dosłownie w locie, już 3 miesiące zrozumiałem wszystkie polecenia. Mamy dwa koty w naszym domu.

On ich nie lubi, ale zachowuje się spokojnie i już są przyzwyczajeni do niego. Ale od razu mówię - tym, którzy nie są gotowi codziennie chodzić z psem przez wiele godzin, lepiej nie brać alabaya.

Jeśli nie będzie biegał codziennie, jego postać zacznie się pogarszać. "

Alabai - przyjaciel rodziny i strażnik

Psy z Alabai (inaczej - Azjaci, wilczur turecki, owczarek środkowoazjatycki) pojawiły się ponad 4 tysiące lat. Były pierwotnie psami pasterskimi, więc charakteryzują się autonomią, miłością do wolności.

Ta starożytna rasa psów z Azji Środkowej przez wiele stuleci była poddawana ścisłej selekcji naturalnej. Ich wygląd i raczej twardy, stwardniały charakter ukształtowały się w trudnych warunkach bytu, nieustannej walce z drapieżnikami.

Wilczomlecz turkmeński był głównie używany do ochrony zwierząt gospodarskich, mieszkań i przyczep kempingowych. To spowodowało, że stali się nieustraszeni, silni i ekonomicznie zużyli swoją siłę.

Pies rasy Alabai był od dawna liderem wśród ras straży. A jeśli ten owczarek środkowoazjatycki ma poważne wychowanie i trening, nie ma lepszej ochrony dla twojego domu.

Charakter i edukacja

Z uwagi na to, że Pasterz Środkowoazjatycki jest bardzo kapryśny, wymaga wczesnego szkolenia i socjalizacji. Już w wieku 6-7 miesięcy warto iść z nią w pełnym toku posłuszeństwa. Podczas treningu należy wziąć pod uwagę skłonność psa do jednego lub drugiego rodzaju jego pracy - ochrony domu lub umiejętności walki.

W owczarni środkowoazjatyckich deklaracja poddania się jest wymawiana, ale nie powinna być nadużywana. Nie powtarzaj bez końca polecenia "Usiądź!", "Stój!", "Połóż się!" I rób przerwy.

Turkmeńscy wilczarze z godnością przyjmują uczciwie zasłużoną nagrodę, nie żonglują, nigdy nie będą biegać za swoim panem i wiernie patrzeć im w oczy, jakby pytali, czy robią to, co należy. Nie, są zupełnie inne.

Właściciel rozpoznaje lidera, ale wymaga szacunku dla siebie, równego związku.

Sam właściciel musi stać się dla alabya ​​niekwestionowanym liderem, zdobyć jego zaufanie, a następnie pies będzie naprawdę wdzięczny: będzie prawdziwym obrońcą nie tylko swojego pana, ale także jego członków rodziny.

Alabai nie jest tylko ślepym wykonawcą twoich drużyn, ale także kapryśnym, inteligentnym i chwytającym, gdzie deptana jest jego godność. Nigdy nie odwróci wzroku, jeśli na niego spojrzysz.

Konieczne jest umiejętne tłumienie niepożądanych przejawów charakteru psa i zachęcanie do potrzebnych.

W końcu, przez wieki, Azjaci kultywowali umiejętności zniecierpliwienia dla zagrożenia i natychmiastowej reakcji na walkę z drapieżnikami, podczas walki, którą doskonalili swoje umiejętności walki.

Dlatego jeśli zdarzy się incydent, najlepiej bardzo kompetentnie przeanalizować sytuację i podjąć właściwą decyzję: karać, zachęcać, a nawet odwracać uwagę psa od sytuacji.

Alabai krytycznie ocenia sytuację, więc powinieneś spokojnie przekonać go o logicznej naturze jego żądań, aby nie naruszać godności psa. Azjaci nie wybaczają zdrady.

Lubią dobrze zdefiniowane terytorium, a jeśli nie ma ogrodzonego terytorium, mogą je zwiększyć według własnego uznania. Złośliwość niechcianych odwiedzających jest widoczna tylko na jego terytorium. Na neutralnym - dość spokojnym. Dla ich psów, kotów, mieszkających z nimi w domu, są traktowane dość przyjaźnie.

Owczarki środkowoazjatyckie są agresywne w stosunku do innych psów, ale jednocześnie nigdy nie będą pierwszymi, które zaatakują nieproszonego gościa bez uprzedniego ostrzeżenia go groźnym rykiem niezadowolenia.

Gorący klimat, brak wody, rzadka żywność, a także ciągłe zagrożenie ze strony drapieżników, mają naturalnie wpływ na charakter.

Te psy są bardzo odporne, mają zaufanie do swojej siły, są nieustraszone, z silnie rozwiniętym instynktem ochronnym. Owczarek środkowoazjatycki ma bardzo rozwinięty odruch terytorialny, dlatego jest bezkompromisowy na swoim terytorium.

Istnieją różnice między płciami. Kobiety są bardziej zwinne, dynamiczne w zachowaniu, sprytne, wytrwałe, ale fizycznie słabsze od mężczyzn, gorsze od nich pod względem wzrostu i siły, nie są tak niezależne w działaniu. Mężczyźni - masywni, silniejsi, niezależni w działaniu.

Psy tej rasy są spokojne, nie wybredne, dobrze poddają się treningowi. Mogą doskonale wykonywać dany program, nie są rozpraszane przez wtórne czynniki stymulujące.

Ich stopień wiarygodności w niektórych rodzajach użytku służbowego lub gospodarczego jest bardzo wysoki.

Alabay zaczyna obowiązywać w wieku około 1 roku iw tym czasie często próbuje zmierzyć siłę z innymi psami. Od tego wieku lepiej jest chodzić z psami o porównywalnej wielkości.

W ciemności Azjaci stają się bardziej agresywni i czujni. Dlatego lepiej nie chodzić z nimi w ciemności, ani wybierać pustych miejsc na spacery, aw żadnym wypadku nie spuszczać ze smyczy.

Są doskonale przystosowane do upału i zimna (tolerują spokojnie -30 °... -40 °). Ale jeśli jest gorąco, to lepiej, aby pies miał dostęp do wody, a nie tylko do picia, ale także do kąpieli.

Psy tej rasy dobrze dogadują się z dziećmi. Chętnie się z nimi bawią, czują się za nie odpowiedzialni, chronią, stają się doskonałymi towarzyszami dla dzieci.

Należy pamiętać, że Azjaci nie są psami zamkniętymi. I chociaż potrafią przystosować się do życia w ograniczonej przestrzeni dla małych rozmiarów, nawet się do tego przyzwyczaić, ale lepiej nie powodować takich cierpień.

Biorąc pod uwagę charakter, indywidualność psa, może to negatywnie wpłynąć na jej stan. Jej przeznaczeniem jest ochrona dużych obszarów, dlatego najlepiej jest zdobywać takie psy, aby chronić dom, domek. Alabai uwielbia otwartą przestrzeń, lepiej trzymać ją na podwórku.

Pseudonimy dla Alabai

Alabai jest silny i nieustraszony, imię musi się zgadzać.

Dokładniej: pseudonim psa może być "zapisany na jego twarzy" lub zachowanie sugeruje odpowiednie imię.

Ogólnie rzecz biorąc, im poważniejszy i szlachetniejszy jest przydomek alaby, tym lepiej.

Dla chłopców: Abay, Arnold, Aron, Baron, Batu, Buran, Valtazar, Vulcan, Zeus, Lord, Tristan, Cezar, Chingiz, Schwarz.

Dla dziewczynek: Alma, Bagheera, Basta, Vesta, Wilma, Hera, Je / ina, Irma, Kemin, Lyme, Nick, Roxy, Khiva, Edva, Elsa.

Opinie właścicieli

Julia

Powiem to - nie podobało mi się alabay - dopóki sam go nie kupiłem. Potężny pies o twardym charakterze nie szanuje nietypowych ludzi. Ale moja dziewczyna jest kotką z własną. Dla nieznajomych - sam strach zaszczepia tylko jej opuszczenie głowy i spojrzenie spod jej czoła.

Nie czekaj i nie torturuj żołnierzy nieskazitelnego posłuszeństwa jak Niemiec, Rottweiler, itp., Ale dzięki Twojej trosce i samodzielności osiągniesz szacunek, ale nie pokonasz szacunku, ale cierpliwości i wytrwałości.

I lepiej wziąć Devulę - dla początkujących łatwiej się zgodzić!

Ulyana

Zawsze miałem alabai. z jakiegoś powodu nie rozpoznaję innych psów. Wszystko zależy od nastroju i wykształcenia. DOWOLNY pies musi zostać podniesiony! A jeszcze bardziej, jeśli jest to twój pierwszy pies, wymagane jest profesjonalne wykształcenie. Lepiej, jeśli fundusze na to pozwalają, przypominać w specyfikacji. szkoła.

Najważniejsze, moja rada, w każdym razie, nie siedź na łańcuchu. To nie tylko CAO, ale każdy inny! Mogę więc powiedzieć, że to wspaniały pies. Dla dzieci nie wzrośnie wielka postawa, nigdy ich głosy. Idealnie wyszkolony! A każdy pies ma wady, nie jest doskonały.

Jedyna rzecz, chociaż ja sam kocham tę rasę, ale jako nowicjusz, nie radziłabym jej brać. To poważny pies, z którym musisz się zaangażować i ponownie zaangażować.

Są uparci i ciągle próbują oszukiwać, sprawdzają właściciela... Ale twój interes!

Nie wybieramy psa, którego potrzebujemy, ale tego, którego chcemy...

Opinie właścicieli o rasie Alabai

W tym artykule zebraliśmy kilka recenzji na temat psów rasy Alabai, które w różnym czasie trafiły na pocztę www.dogsecrets.ru. Uważamy, że będzie to interesujące szczególnie dla tych, którzy dostaną szczeniaka tej rasy.

Przejrzyj numer 1. Alabai - najlepsza ochrona przed złodziejami

Przenieśliśmy się z mieszkania do naszego domu, a przy tej okazji postanowiliśmy spełnić stare marzenie: mieć dużego psa. Wcześniej żyliśmy tylko terierkiem. Nie spieszyli się z wyborem, czekali, aż mąż sam zrobi wolierę, przeczytali artykuły o psach.

W sektorze prywatnym, w którym osiedliliśmy się, wszyscy sąsiedzi mieli kundle lub różne mieszanki owczarków. Natychmiast odłączyliśmy tę opcję, ponieważ pomimo dużych rozmiarów nie używano psów. Ich głównym celem jest szczeka na ludzi przechodzących przez płot, a jeśli ktoś w nocy wszedł na dziedziniec, psy nie miały sensu.

Z naszymi sąsiadami z takim strażnikiem ukradli nawet kury. Potrzebowaliśmy prawdziwego strażnika i zdecydowaliśmy się wziąć alabaya. Oczywiście, taki pies zaraz po terrarium był ostrym kontrastem. Ale mieliśmy dużo czasu, mój mąż jest emerytowanym żołnierzem, a on natychmiast zaczął wychowywać psa. Potem zwrócił się do nauki, nauczył go jego metody.

Potrzebował psa, aby nie szczekał na próżno, ale aby zatrzymać gwałciciela naszych granic. Nauczył go chronić nasze 10 akrów, czyli pokazuje agresywność tylko tym, którzy pojawiają się na naszej stronie. Jeśli ja lub mój mąż wydamy polecenie: "Własny!", Reggie natychmiast uspokaja się, ale nadal obserwuje zachowania nieznajomych z przerażającym wyrazem twarzy.

Jako strażnik i strażnik, Alabai jest, naszym zdaniem, najlepszą rasą. Już ma w sobie taką sławę, że nikt z miejscowej nawet nie próbuje wejść na nasze podwórko. Ważne jest, aby nauczyć psa, aby nie podnosił jedzenia z ziemi, ponieważ był przypadek, gdy znaleźliśmy kiełbasę, oczywiście wyrzuconą nam przez płot w celu zatrucia psa.

Recenzja №2 Alabai - kara dla kochanków

Kupiłem dziewczynę Owczarka środkowoazjatyckiego od mojego kolegi, który miał szczeniaka whelp. Kolega zawsze tak bardzo chwalił swojego opiekuna i sprytną dziewczynę, że ja też chciałem tego samego. Realizowano praktyczne cele: byłem zmęczony, że każdego sezonu letniego w naszych rajdach na ogród zostały wykonane, po czym nic nie pozostało ze zbiorów.

Kupiłem Alice we wrześniu, myślałem, że do przyszłego roku nauczymy ją wszystkiego, ona dorośnie i ochroni naszą daczę. Wkrótce zdałem sobie sprawę, że popełniłem duży błąd. Nasze mieszkanie jest duże i przestronne, mieszkam z mamą i nastoletnią córką. Jestem ciągle w pracy, moja matka i córka opiekowały się wychowaniem Alice.

To, co z niego wyszło, jest poza słowami. Alice szybko opanowała wszystkie podstawowe polecenia, jest sprytna, nawet zbyt sprytna dla psa.

Wykonuje te polecenia tylko wtedy, gdy ma nastrój, resztę czasu robi wszystko, co chce. Po kilku miesiącach w naszym mieszkaniu był duży niesforny pies, który nie chciał nas wysłuchać.

Ostatnia kropla cierpliwości to chwila, w której złapałem psa jedzącego moje buty.

Kiedy zacząłem je zabierać, Alice warknęła i ugryzła mnie. Natychmiast pojawiła się myśl o oddaniu go, ale kto by zajął dorosłego, dużego, niekontrolowanego i agresywnego psa. Musiałem pójść w drugą stronę: zapisać się z nią na szkolenia. Lekcje przechodziliśmy indywidualnie, ponieważ nie była jeszcze przyzwyczajona do towarzystwa innych psów i starała się je nie tylko odgryźć, ale też je oderwać.

Poszłam z nią na kilka szkoleń, płacąc znaczną kwotę, muszę powiedzieć, że trening był wystarczająco trudny dla Alice. Oczywiście, z pewnością osiągnęliśmy sukces, teraz ona jest mi posłuszna bez pytania, ale jej stosunek do innych członków rodziny został, delikatnie mówiąc, znajomy.

Zdarza się, że gdy nie ma mnie w domu, nie wypuszcza matki z mieszkania, kładzie się przed drzwiami wejściowymi i warczy. Więc musisz zamknąć psa na balkonie. Ogólnie rzecz biorąc, dla osób nieprofesjonalnych i dla tych, którzy mieszkają w mieszkaniu, alabai jest trudnym testem. Kiedy zaczniesz, zważ swoją siłę: fizyczną i moralną.

Recenzja №3 Alabai jest naszym najlepszym przyjacielem.

Wiele dobrych i złych rzeczy napisano o alabay, ale wszyscy podkreślają, że nie jest to pies dla mieszkania, o złożonym charakterze, wymaga to ścisłej edukacji. Zostaliśmy złapani, prawdopodobnie nietypowy alabai, lub po prostu znaleźliśmy potrzebny klucz, ale dla naszej rodziny stał się najlepszym przyjacielem.

Mieszkamy w mieszkaniu, zdecydowaliśmy się rozpocząć alabay, ponieważ doszliśmy do wspólnej opinii z całą rodziną o wyborze rasy. Najpierw jednak lubimy największe psy, ale myślą o św. Bernardzie, ale on jest dla nas zbyt flegmatyczny i uwielbiamy aktywny tryb życia.

Nasz Alabai wcale nie jest tak okropnym Babai, o którym opowiadane są straszne historie.

Grand jest całkowicie uspołeczniony, jeździ z nami samochodem, komunikacją miejską (kaganiec), spacery z innymi psami na platformie dla psów, ale dla nieznanych psów wykazuje agresywność.

Ale lokalni właściciele psów ustalili już harmonogram chodzenia swoich pupili i tylko "zweryfikowani" przyjaciele przychodzą na spacery z nami.

Zimą nasze dzieci i ich przyjaciele jeżdżą na prowizorycznych podwójnych sankach. Nie było żadnych problemów z posłuszeństwem i uległością, chociaż oczywiście mój mąż był z nim bardzo zaangażowany, a od dzieciństwa był miłośnikiem psów i służył w armii na granicy wraz z psami. Może to sekret naszej idylli, ale nasz Wielki dla nas nie jest złym stróżem jak przyjacielem.

Mąż nie nauczył go "Fas!" I "Alien!" Poleceń, ale doskonale rozumie polecenie "Protect!", Chroniąc nie tylko jedną rzecz, ale także mieszkanie, samochód, dzieci. Oczywiście, wiedząc, jaka jest chwała w Alabay, my, jeśli pójdziemy gdzieś z nim, nałożyliśmy na niego kaganiec, tak na wszelki wypadek, aby nie spowodować agresji u przeciwników dużych psów.

Owczarek środkowoazjatycki - Alabai: charakterystyczny dla rasy, recenzje i szczegółowy opis

Alabai - owczarek środkowoazjatycki - jedna z najstarszych ras psów, które przyszły do ​​nas w swojej pierwotnej formie. Potężne, duże turkmeńskie wilczarze rodzą się z instynktem opiekuńczym.

Są majestatyczne i nieustraszone, są zaliczane do rankingu najsilniejszych na świecie, a priori budzą szacunek. Wszystkie lub prawie wszystkie Alabay w szczegółowej recenzji poniżej.

Historia pochodzenia

Owczarki środkowoazjatyckie należą do grupy molosów. Przodkowie są starożytnymi egipskimi psami asyryjskimi. Wśród prekursorów rasy były psy pasterskie, mastify tybetańskie.

Alabai ostatecznie utworzył się około czterech tysięcy lat temu. Selekcję przeprowadzono w naturalny sposób. Psy strzegły karawany nomadów, stada pasterzy. Chroniąc własność przed wilkami stepowymi, najsilniejsze przetrwały.

Wolfhounds były dystrybuowane w całej Azji Środkowej. Od Afganistanu po Ural Południowy. Od Morza Kaspijskiego do Chin.

Ważne! Turkmeńskie wilczarze czystej krwi - narodowy skarb Turkmenistanu, nie wolno im eksportować z kraju.

W XVIII wieku biolodzy zainteresowali się owczarkami turkmeńskimi. Naukowcy próbowali hodować, aby przynieść bardziej posłuszną wersję. Próby były na próżno.

Opis rasy

FCI Standard №335 z dnia 13 października 2010 r., Owczarek środkowoazjatycki, grupa 2 Pinscher and Schnauzer, Molossian, Mountain and Swiss Cattle Dogs.

Sekcja 2 "Molosy".

W standardzie FCI wymiary dorosłego to alabya:
Wysokość w kłębie: dla psa co najmniej 70 cm, dla suki co najmniej 65 cm Większy wzrost jest pożądany, przy jednoczesnym przestrzeganiu harmonii dodawania.

Waga: dla psa co najmniej 50 kg, dla suki co najmniej 40 kg.

Owczarek środkowoazjatycki: opis rasy zawiera potężne ciało, szeroką klatkę piersiową i grzbiet. Wyróżniają się szeroką, masywną głową z płaskim czołem, obszerną kufą z dużym czarnym lub brązowym nosem. Oczy szeroko otwarte, zaokrąglone. Małe kłosy o kształcie trójkąta, czasem są zatrzymywane - standard pozwala na obie opcje.

Żołądek jest lekko podniesiony. Wysokość w kłębie jest nieco wyższa niż wysokość przy kości krzyżowej. Łapy są zwarte i mocne.

Uwaga, proszę! Doczepianie ogonów jest dozwolone w standardzie, naturalny ogon ma taką samą wartość jak zadokowany.

Sierść szorstka, twarda, prosta, z grubym podszerstkiem. W zależności od długości osłony włosów odróżnić psy z krótką (3-5 cm), przylegającej na całym owłosienia i dłuższy (7-10 cm) typ pośredni płaszcz grzywę powłoki na karku, za uszami Wyczesy, tylnych stron kończyny i ogon.

Norma dopuszczała dowolny kolor, z wyjątkiem niebieskiego genetycznego, genetycznego brązu w dowolnej kombinacji i czerni.

Jak długo żyje alabai? Średnia długość życia przy odpowiedniej opiece wynosi średnio 12-15 lat.

Alabai: charakterystyka rasy, recenzje

Cechy charakteru

Podczas swojego istnienia, Alabai były używane głównie do ochrony zwierząt, przyczep kempingowych i mieszkania właściciela, poddawanych ścisłej selekcji naturalnej. Surowe warunki egzystencji i ciągła walka z drapieżnikami tworzyły wygląd i wzmacniały charakter tego psa, sprawiały, że był silny, nieustraszony, uczył się oszczędzać na energii.

W ich rodzinnych siedliskach owczarki środkowoazjatyckie są używane przede wszystkim do ochrony stad przed drapieżnikami, a także jako psy stróżujące. Charakteryzują się niezależną linią postępowania, nie będą służyć ze względu na jedzenie. Raczej z godnością przyjmują jedzenie, jako nagrodę za posługę.

Nie oderwie oczu od swojego wzroku, a on z dumą i spokojnie spojrzy w dół - to najlepsza cecha rasy Alabai. Wolą myśleć podczas podejmowania decyzji i mogą odmówić wykonania poleceń od gospodarza, który uważa to za niewłaściwe.

Alabai flegmatyczny, zrównoważony. Nie lubią pokazywać agresji, pędzą do bitwy. Zamiast tego będą ostrzegać, szczekając lub warcząc, że ich granice nie mogą zostać naruszone. Alabai: charakterystyka rasy, opinie wskazują, że tylko w rzadkich przypadkach zamieniają się w okrutnych bojowników.

Ważne! Alabai strasznie nie lubi pijaków i inwazji na swoją osobistą przestrzeń.

Azjaci są dobrymi dziećmi, ale nie dopuszczają do swobodnego obrotu. Komunikują się bardzo dobrze z innymi współplemieńcami, gromadzą się w stadach i rozpoznają tam swoje miejsce.

Szkolenie

Owczarek środkowoazjatycki: charakterystyczny dla rasy nie pozwala na wychowanie i przeszkolenie niedoświadczonych hodowców psów. Edukacja alabay w domu powinna rozpocząć się niemal od urodzenia pod kierunkiem tresera psa. W ciągu trzech miesięcy wilczarze przekształcają się w niezależną osobę, a skorygowanie ustalonego wzorca zachowań będzie znacznie trudniejsze.

Uwaga, proszę! Zabronione jest wywoływanie bólu alabaju. Konieczne jest wykluczyć krzyki, zbyt ostre ruchy. Pies może wymknąć się spod kontroli, kaleki.

Azjata powinien nauczyć się dawać jedzenie właścicielowi. Tak więc szczeniak uczy się, kto jest liderem paczki. Nie możesz pozwolić sobie na zwierzaki - szybko biorą wodze w swoje łapy.

Wystarczająco szybko pasterz zaczyna wykonywać standardowe polecenia. A przecież wykształcenie psa powinno zostać powierzone specjaliście w szkoleniu.

Opinie właścicieli

Właściciele owczarek środkowoazjatyckich są zgodni w swoich opiniach na temat rasy. Przydziel te same za i przeciw.

Jarosław, Czelabińsk.
"Jestem właścicielem odpowiedniego przedstawiciela tej rasy z doskonałym rodowodem. Mukhtar jest prawdziwym przyjacielem. Dobry stróż. Pozwala dzieciom trzymać się samodzielnie. Polecam tym, którzy mieszkają na obszarach wiejskich. Wadą jest to, że mają skłonność do podejmowania niezależnych decyzji. "

Eris, Korolev.
"Najlepszy pies w moim życiu! Duży obrońca. Razem z nią nie bałem się nigdzie jechać. Bardzo lojalny przyjaciel. Ron był zrównoważony, ale swoją opinią. Mieszkał z nami przez 17 lat. Od trzech lat nie jest z nami, ale nadal nie mogę dostać nowego psa. Zbyt dobry był alabajka. ".

Slavyana, Chmelnicki. "Przyjaciel psa, pies-stróż. Alabai jest naturalnie hodowaną rasą psów pasterskich. Mają wysoką inteligencję, wytrzymałość. Bezpretensjonalne. Praktycznie bez reklamacji. Jedyny minus jest kapryśny. "

i troska

Owczarek środkowoazjatycki jest bezpretensjonalny pod względem treści. Jej płaszcz jest odporny na zabrudzenia. Nawet po spaniu na ziemi alabai wygląda schludnie.

Zaleca się kąpać psy dwa razy w roku. Podczas przesiewania konieczne jest czesanie wełny. Okresowo należy wycinać paznokcie, myć uszy.

Przedstawiciele tej rasy mają doskonałe zdrowie. Wizyta u weterynarza jest potrzebna tylko w przypadku szczepień.

Wilczarz potrzebuje spacerów. Najlepiej różne ścieżki. Zawsze na smyczy, w pysku.

W diecie alabay należy naprzemiennie zupy i stałe jedzenie. Obecność włókna jest wymagana. W sezonie zimowym do menu dodaje się otręby, w sezonie letnim - zielenie, warzywa.

Podstawa żywienia - produkty mięsne: podroby i flaki, mocna wołowina. Muszą pracować szczęki dla zdrowia zębów, dziąseł.

Nie przekarmiaj azjatyckiego. Jest to obarczone problemami trawiennymi. Ideałem jest kształt psa, w którym żebra nie wystają, ale są łatwe do wyczucia.

Owczarki środkowoazjatyckie są idealnymi strażnikami dla prywatnych domów. Bezpretensjonalne, o doskonałym zdrowiu i stabilnej psychice, mają własne zdanie.

Dowiedz się więcej o filmie o psach Alabai: opis rasy, postać i wiele innych.

Pies Alabai, charakterystyczny dla rasy i recenzje

Owczarek środkowoazjatycki, czyli Alabai, charakteryzuje rasę, recenzje, standardy i cechy tej najstarszej rasy psów, której historyczne rozmieszczenie jest bardzo popularne wśród narodów Azji Środkowej, zobaczymy w tym artykule.

Trochę o psach rasy Alabai: tło historyczne

Historyczna nazwa rasy Alabai nie jest całkowicie poprawna. Alabai ma pewien kolor psa, prawidłową nazwą rasy jest owczarek środkowoazjatycki.

Jednak nazwa rasy psów Alabai ustabilizowała się, a obecni hodowcy używają tego terminu. Owczarek środkowoazjatycki jest najstarszą rasą psów na świecie.

Opis rasy można znaleźć w dokumentach z czasów prehistorycznych sprzed tysięcy lat.

Początkowo psy rasy Alabai pochodzą z centralnych regionów Azji. Inną popularną nazwą rasy jest wilczur, czyli dusiciel wilków. Celem psa była ochrona i ochrona żywego inwentarza, który ma znaczenie dla dnia dzisiejszego.

Owczarki środkowoazjatyckie uważają, że rasa Alabai jest najbardziej niezawodna w ochronie zwierząt gospodarskich, ponieważ pies odważnie i bezwzględnie chroni swoje terytorium przed nieproszonymi gośćmi. Warto zauważyć, że w Turkmenistanie rasowy owczarek środkowoazjatycki lub Turkmen Alabai uważany jest za narodowy skarb i zakazano mu eksportu poza terytorium republiki.

W innych krajach, takich jak Uzbekistan, rasowe Owczarki Środkowoazjatyckie mają inną nazwę - buribossar, aw Kazachstanie - tobet.

W literaturze jest informacja, że ​​rasa Alabai pochodzi od mastifa tybetańskiego, a poprzez selekcje i dobór naturalny przez cztery tysiące lat ma rozległy obszar dystrybucji od regionu kaspijskiego do ChRL, od południowych szczytów Uralu po Afganistan. Rasa psów Alabai, charakterystyczna dla cech naturalnych:

  • wielka siła;
  • szorstka skóra;
  • potężne szczęki;
  • doskonały aparat oddechowy;
  • cechy walki zwycięzcy.

Alabai to pies, który jest nieodzowną pomocą w ochronie domu pasterzy i innych obiektów w różnych warunkach klimatycznych.

Ogólne wrażenia i standard rasy

Od lipca 1990 r. Państwowa Agencja Rolna Republiki Turkmenistanu została oficjalnie zarejestrowana na alabai.

Standard rasy został zatwierdzony przez Międzynarodową społeczność osób zajmujących się psami w 1993 roku jako Owczarek środkowoazjatycki. Ogólny standard hodowli osób:

  • wielkość samców do 70 cm, samic do 65 cm;
  • typ konstytucyjny - nierówny;
  • szkielet jest masywny, z dobrze rozwiniętym układem mięśniowym;
  • gruba skóra, elastyczna i sprężysta, z dobrze rozwiniętą tkanką podskórną;
  • zrównoważony stan nerwowy i psychiczny;
  • mężczyźni są znacznie potężniejszymi i masywniejszymi sukami;
  • aktywna reakcja obronna.

Turkmen Alabai: cechy rasy charakteryzują się odwagą, instynktem ochronnym, umiejętnością przeciwstawiania się agresji, wytrwałością i odwagą, doskonałą wytrzymałością i odpornością na ból. Wszystkie wymienione cechy rasy pozwalają nam polecić Owczarek środkowoazjatycki jako psa stróżującego.

Wygląd alabaya: opis rasy

Głowa alabya ​​jest masywna, czaszka szeroka, proporcjonalna do ciała, co odpowiada płci, z dobrze zatłoczoną przestrzenią pod oczami. Przejście czaszki od czoła do nosa jest ledwo zauważalne.

Łuk brwiowy jest wyraźny i symetryczny. Papugi są krótkie i stanowią około 1/3 długości głowy. Z profilu czaszka wygląda jak tępy klin o znacznym górnym przemieszczeniu. Dolne szczęki są lepkie.

Zęby białe, mocne, duże, szerokie u podstawy, blisko siebie. Siekacze są rozmieszczone w linii z blokadą typu gilotynowego.

Uszy Alaby są małe i niskie. Ulga w uszach jest regulowana prawami określonych stanów.

Oczy małe, okrągłe, szeroko oddalone od siebie, wprost proporcjonalne. Kolor oczu może mieć różne odcienie, współmierne do koloru płaszcza lub nieco ciemniejsze. Wygląd jest ponury, niedowierzający, ale pewny.

Szyja jest krótka, muskularna i mocna, o okrągłym przekroju.

Ciało psa jest potężne, długość jest większa niż wysokość w kłębie. Skrzynia jest szeroka, długa i okrągła, z przedłużeniem na ramionach. Kręgosłup piersiowy jest nieco wyższy niż w talii. Oś kręgosłupa jest stabilna, szeroka, z lekko zakrzywionym końcem. Pas jest szeroki, muskularny, prosty.

Ogon psa ma wygląd szabli, zwykle zadokowany.

Przednie i tylne kończyny psa są mocne, o mocnej strukturze kości. Kąty przegubowe są średnie. Łapy są zwarte, mają silny owalny kształt.

Waga dorosłego psa waha się od 40 do 85 kg i więcej.

Cechy charakteru Turkmen Alabai

Strach jest nieznany tym psom, a odwaga i odwaga są głównymi cechami owczarka środkowoazjatyckiego.

Powodem tego są cechy charakteru rozwinięte od tysiącleci w rasie, które sprawiają, że alabaj bez wahania atakuje wroga, gdy narusza jego integralność terytorialną.

Pomimo przerażającego wyglądu Turkmen Alabai, charakterystyka rasy jest taka, że ​​kieruje całą swoją agresją na inne psy, dlatego osoba nie powinna bać się wilczarza.

Nie oznacza to jednak, że nieproszony gość zostanie zignorowany przez psa stróżującego. Jest genetycznie inkorporowane, że Pasterz Środkowoazjatycki jest najbardziej aktywny wieczorem i w nocy, pokazując wszystkie jego cechy straży i straży. Pod osłoną nocy nie należy naruszać cudzej własności, którą "dusiciel wilków" niezawodnie chroni.

W kręgu członków rodziny ten pies zachowuje się uroczo i słynie z wesołości, radosnego charakteru. Nie ma bardziej interesującego towarzysza spaceru niż Turkmen Alabai. Pies (zdjęcie poniżej) jest bardzo posłuszny i uprzejmy. Jest jednak jeden problem: psy innych ludzi stanowią powód do niepokoju, z którymi Pasterzowi Azji Środkowej jeszcze się nie udało.

Dzięki śmiertelnemu uścisku alabai bez uprzedniego powiadomienia wroga (ukąszenia, szczekanie, itp.) Może złapać głowę zewnętrznego psa i przegryźć czaszkę. Dlatego powinieneś z wyprzedzeniem dbać o bezpieczeństwo, wybierając odpowiednie miejsce do chodzenia.

W domu, gdy Alabai jest w kręgu jego stada, ten pies stróżujący nie obraża nawet kurczaka, który niezawodnie chroni i blokuje wszelkie próby wymknięcia się z podwórka pana. Te cechy strażnicze sprawiają, że pies jest po prostu niezbędnym pomocnikiem w ochronie i ochronie zwierząt domowych.

Inną atrakcyjną cechą wilczura turkmeńskiego są jego zdolności intelektualne. Podczas wydawania komend serwisowych na alabay pies decyduje o sobie i decyduje, czy wykonać komendy właściciela.

Przykładem są częste przypadki, gdy pasterz, po zobaczeniu inwazji nieproszonych gości (wilków), wydaje polecenie ochrony swojej trzody. Sprytny pies sam określa bezpieczną odległość, aw przypadku naruszenia granicy terytorialnej reaguje błyskawicznie na drapieżnika.

Jednakże takiej woli nie należy zachęcać, a tym samym tworzyć w psie niezależność i samodzielność. Sprzeciw wobec właściciela rasy może negatywnie wpłynąć w przyszłości.

Od czasu szczeniąt właściciel Owczarka środkowoazjatyckiego powinien mieć czas na ciężką pracę nad podniesieniem psa i konsekwentne trenowanie swojego zwierzaka.

Edukacja i cechy szkolenia Owczarka środkowoazjatyckiego

Głównym warunkiem wychowania wilczura turkmeńskiego jest wytrwałość i wytrwałość ze strony właściciela. Spokój i cierpliwość to główne cechy hodowcy Turkmen Alabai. Szczenięta psów rodowodowych są bardzo przyjazne i chętnie przyjmują wszystkie nowe polecenia, kontaktując się z właścicielem z oddaniem i miłością, co ułatwia psom treningowym.

Jeśli jednak hodowca dostał psa dojrzewającego, przyzwyczajonego do niesubordynacji, możesz przekwalifikować go z wielkim wysiłkiem lub skorzystać z pomocy doświadczonego tresera psa. Po wykazaniu słabości właściciel traci kontrolę nad psem i nie może być mowy o niekwestionowanym posłuszeństwie.

Aby powstrzymać agresję Turkmen Alabai wobec innych psów, konieczne jest, nawet w wieku szczenięcym, nauczenie owczarka dobrego sąsiedztwa z innymi przedstawicielami rasy psów.

Aby to zrobić, konieczne jest prowadzenie wspólnych spacerów, aw przypadku agresji natychmiast ją stłumić.

Jest to bardzo ważne, jeśli twój czworonożny przyjaciel będzie w przyszłości reprezentował swoją rasę na różnych wystawach i psich festiwalach.

Zasady utrzymania i opieki nad rasą

Zauważono, że przedstawiciele rasy Turkmen Alabai są bardzo bezpretensjonalni i niewymagający warunków ich życia. Naturalnie, taki gigant powinien izolować miejsce zamieszkania. W tym przypadku jest to przestronna woliera na terenie twojego gospodarstwa domowego.

Naturalny instynkt dla swobodnego życia w górach lub stepach z pewnością będzie miał wpływ na przyszłość, ponieważ żądza psa na życie koczownika położona jest na poziomie genetycznym. Dlatego konieczne jest, aby pies miał możliwość korzystania z bezpłatnych spacerów po podwórku tak często, jak to możliwe.

Owczarek środkowoazjatycki w mieszkaniu w mieście to powolna śmierć dla psa.

Szczególną uwagę należy zwrócić na wyżywienie Owczarka środkowoazjatyckiego. W okresie formowania, który kończy się po 3-4 latach, konieczne jest monitorowanie wystarczającej ilości wapnia w żywności, co jest bardzo ważne dla tak masywnego psa jak Turkmen Alabai.

Oczywiście, karmienie swojego zwierzaka nie jest łatwym zadaniem. Aby pies był energiczny i spełniał wszystkie zadania, konieczne jest nasycenie go pokarmem białkowym i witaminowo-mineralnym.

Odpowiednio dobrana żywność to nie tylko energia psa, ale także jego zewnętrzne cechy.

Możesz uzyskać wykwalifikowaną pomoc w doborze składników odżywczych, kontaktując się z wyspecjalizowanymi hodowlami, które hodują rasy Owczarek środkowoazjatycki.

Częste choroby i ich leczenie

Najsłabszym i najbardziej bezbronnym miejscem Turkmen Alabai są stawy kończyn. Wszystkie rodzaje artretyzmu, artroza, zapalenie mięśni, zapalenie ścięgna i inne choroby części stawowych - główne zagrożenie dla rasy.

Wynika to z dużej wagi i zwiększonego obciążenia.

Można jednak zmniejszyć ryzyko w przypadku, gdy pies jest stale na świeżym powietrzu i otrzymuje niezbędną ilość witamin i suplementów mineralnych w diecie.

Utrzymanie w dobrym stanie lub ograniczenie mobilności może prowadzić do zaburzeń układu sercowo-naczyniowego, jest to obarczone rozwojem takich chorób jak zawał mięśnia sercowego, arytmia serca i inne choroby. Anomalie genetyczne to wnętrostwo u mężczyzn i niepłodność u kobiet.

Jeśli pies ma problemy z pracą układu hormonalnego, jest to odzwierciedlone w wyglądzie. Wełna staje się nudne, bolesne oczy, a alabai staje się nieaktywny, aw niektórych przypadkach agresywny stwór. Obowiązkowa wizyta u weterynarza jest głównym warunkiem utrzymania tak dużego psa.

Wybór szczeniaka z Alabamy w Turkmencie

Wybór szczeniaka, który spełniałby wszystkie twoje wymagania i życzenia z wyglądu, nie jest łatwym zadaniem. Ta rasa ma dużą heterogeniczność, która może mieć wpływ na standardy w przyszłości. Konieczne jest dokładne zbadanie rodowodu zwierzęcia i zwrócenie uwagi na wygląd jego rodziców i dziadków.

Ten Turkmen Alabai można kupić od wiarygodnych i sprawdzonych hodowców, którzy cenią sobie reputację swojego rodowodu. Nabycie rasy elitarnej kosztuje oczywiście dużo pieniędzy. Dlatego przyszły właściciel Turkmen Alabai powinien omówić wszystkie za i przeciw, a dopiero potem nabyć psa, który przyniesie radość wszystkim członkom rodziny.

Interesujące fakty

  1. Tam, gdzie mieszka Turkmen Alabai, nie ma skorpionów, pająków i węży.
  2. Wśród największych psów Owczarek środkowoazjatyckich znajduje się 8 miejsce.
  3. Z języka tureckiego słowo Alabai jest tłumaczone jako wielobarwne.

  • Największym psem w historii rasy był Buldożer o wadze 125 kg i wysokości 2 m. Dzienna porcja takiego "dziecka" wynosiła 5 kg wyselekcjonowanego mięsa i 10 kg płatków.

    Jeśli nie zmieniłeś zdania, aby rozpocząć hodowlę dla siebie, poszukaj odpowiedzialnych hodowców.

    Pies Alabai, charakterystyka rasy i recenzje zostały ostatnio zmodyfikowane: 13 lipca 2016 r. Przez Maxima Bartseva

  • Czytaj Więcej O Psach

    Jak odzwyczaić dorosłego psa w domu

    Szkolenie Gdy pies chce się uwolnić, natychmiast wyślij komendę "Fu" lub "Nie możesz" głosem surowym. Nie krzycz ani nie bij zwierzęcia, jeśli zostaniesz przyłapany na tym procesie.

    Top 10 ras psów do mieszkania - wybierz z najlepszych

    Szkolenie Warunki przetrzymywania - jeden z kluczowych czynników prawidłowego rozwoju i edukacji psa. W prywatnym domu każda rasa będzie się dobrze czuła. Ale nie każdy czworonożny zwierzak zapuści korzenie w mieszkaniu.

    Jak zachować i jak karmić owczarki niemieckie

    Szkolenie Twój szczeniak dorósł i myślałeś o tym, jak prawidłowo karmić owczarka niemieckiego? Gdy wybór zostanie zatrzymany w tej rasie, oznacza to, że nie boisz się żadnych trudności z hodowlą zwierząt domowych.