Treść

Dog Jamnik - opinie o rasie

Jamniki mają wiele pozytywnych opinii od swoich właścicieli. Dla wielu ci mali łowcy stali się dobrymi towarzyszami i prawdziwymi przyjaciółmi.

Zalety

Ogromnym plusem przedstawicieli tej rasy jest to, że są mali. Tak więc standardowy pies dorasta do 30 cm, karzeł do 21 lat, a jamnik królika nie przekracza 13 cm, z tego powodu czują się komfortowo w mieszkaniach. Jeśli mieszkanie jest dość małe, musisz dużo chodzić z psem, inaczej może zacząć psuć różne rzeczy. Jamnik schludny, spróbuj chodzić po ulicy, aby nie smucić.

Wielu właścicieli twierdzi, że psy te mają dobrze rozwinięty intelekt i humor. Są niezwykle aktywni, więc nie pozwolą Ci się nudzić. Jamniki przywiązują się do swoich właścicieli i uwielbiają z nimi spać w jednym łóżku. Poczuj się dobrze w domu i nie wspinaj się, jeśli właściciel nie jest duchem. Lubią bawić się z dziećmi.

Wady

Jak każda inna rasa, jamnik ma swoje wady:

  • możliwa obecność różnych chorób przekazywanych genetycznie;
  • złożoność szkolenia;
  • agresja wobec nieznajomych i innych psów;
  • jeśli pozostawiony bez opieki przez dłuższy czas, może zacząć zepsuć meble i buty.

Jamniki są niestrudzone, więc jeśli lubisz spokój i ciszę, lepiej wybrać inną rasę. Ludzie biznesu, ten pies też nie jest wart roślinki, tylko znudzony zwierzak. Jedynym wyjściem w tej sytuacji jest posiadanie kota. Jamniki dogadują się z nimi i często grają razem.

Bigleforum - forum dla fanów rasy Beagles

Menu nawigacji

Referencje użytkownika

Ad


WITAMY NA FORUM MIŁOŚNIKÓW WIELKICH RAS!

Jesteś nowy i masz tylko 15 dni od daty rejestracji na forum, a 30 wiadomości oddziela Cię od następnego statusu i usuwa wszystkie ograniczenia, więcej >>

UWAGA! Nie możesz zostawiać komentarzy w dziale szczeniąt! Komentarze są dozwolone tylko od autora tematu!

UWAGA! Nie możesz zostawiać komentarzy w dziale szczeniąt! Komentarze są dozwolone tylko od autora tematu!

UWAGA! Nie możesz zostawiać komentarzy w dziale szczeniąt! Komentarze są dozwolone tylko od autora tematu!

UWAGA! Nie możesz zostawiać komentarzy w sekcji Take a Beagle w dobrych rękach! Komentarze są dozwolone tylko od autora tematu!

UWAGA! Nie możesz komentować w dziale hodowlanym samców! Komentarze są dozwolone tylko od autora tematu!

Informacje o użytkowniku

Jesteś tutaj »Bigleforum - forum dla psów rasy Beagles» Present »Mini tax. Kto wie co?

Mini jamnik Kto wie co?

Posty 1 Strona 20 z 29

Udostępnij114.06.2012 11:47:46

  • Wysłane przez: batmanix
  • Bigleman
  • Lokalizacja: Москва
  • Zarejestrowany: 16/06/2010
  • Wiadomości: 1826
  • Płeć: kobieta
  • Wiek: 33 [1985-08-26]
  • Pseudonim i data urodzenia Beagle: Dar Shah Bella 04/09/2010
  • Ostatnia wizyta:
    11.09.2014 17:16:23 PM

Dzień dobry, użytkownicy forum!
Chciałem wiedzieć o małych jamnikach. Co myślisz? Może rozmawiali, spotykali się lub chodzili razem. Jak bigley na nie reaguje? Czy to pies czy kot?)) Wydawały mi się bardzo ładne. Ale doświadczenie komunikacji nigdy nie było. Czy mogą zrobić konkurs beagle na grę? Czy będą naciskać na nogę właściciela i skomlą jak teriery?
Dziękuję

Share214.06.2012 12:26:59

  • Autor: IriSka
  • Beagle
  • Lokalizacja: Moskwa m.Preobrazhenskaya Square.
  • Zarejestrowany: 16/06/2010
  • Wiadomości: 1407
  • Płeć: kobieta
  • Wiek: 34 [1984-07-09]
  • Pseudonim i data urodzenia Beagle: Leela 02/09/2010 Promida Godsend Land K
  • Ostatnia wizyta:
    27.05.2018 22:25:41

Jamnik to myśliwy. I bardzo dobrze. Mamy ich dużo na podwórku, na zawsze gryząc się między sobą, są wściekli i gryzą. ale mamy jedną przyjaciółkę, która gra z nim bardzo dobrze, tylko pięty błyszczą od niej. Ale im więcej mamy szkodliwych podatków. Myślę, że jamnik królika nie jest gorszy od standardowego.

Udostępnij314.06.2012 12:29:35

  • Wysłane przez: Vita + Linda
  • Top-beagle
  • Lokalizacja: Москва
  • Zarejestrowany: 17.02.2010
  • Wiadomości: 12515
  • Pseudonim i data urodzenia beagle: Vita 08/05/2009, Linda 04/25/2010
  • Witryna: http://www.videolog.ru
  • Ostatnia wizyta:
    01.03.2013 23:00:52

Zawsze mieliśmy dobre relacje z jamnikami. Coil miała dziewczynę jako dziecko, a Lada ma teraz 7-miesięczną dziewczynkę, z którą uwielbia się bawić. Do mini jamników przyciśniętych do stóp właściciela, nie zauważyłem. Według moich obserwacji są to odważne psy. Najbardziej prawdziwe psy, no, nie "koty".

Share414.06.2012 12:31:34

  • Wysłane przez: Risha
  • Hodowla "Bravo Vista"
  • Lokalizacja: Москва
  • Zarejestrowany: 14 grudnia 2006 r
  • Wiadomości: 12017
  • Płeć: kobieta
  • Skype: bravovista
  • Witryna: http://www.beaglevista.com/
  • Ostatnia wizyta:
    05/15/2018 15:35:20

Królik to najmniejszy gatunek. Komunikuje się z królikiem d / w na spacer - zwykła opłata, jest droga. Wydaje mi się, że w parze beagle lepiej wybrać odmianę karła, są one większe od królika, ale mniejsze od standardowych. W / w - więcej pracowników, "walczących", d / w - więcej miejsca, gładka - najbardziej. Bardzo lubię w / w.

Udostępnij514.06.2012 12:34:55

  • Wysłane przez: batmanix
  • Bigleman
  • Lokalizacja: Москва
  • Zarejestrowany: 16/06/2010
  • Wiadomości: 1826
  • Płeć: kobieta
  • Wiek: 33 [1985-08-26]
  • Pseudonim i data urodzenia Beagle: Dar Shah Bella 04/09/2010
  • Ostatnia wizyta:
    11.09.2014 17:16:23 PM

Iriska, dzięki za odpowiedź! Tak, jamniki myśliwych nie są z nimi łatwe, ale myślałem, że minky są prostsze i ciszej. Mini i królik wydają się być inni. W lesie chodziliśmy dorosłymi jamnikami w towarzystwie mini, więc wszystkie standardy są na smyczy, ale maleństwo jest bez, bo nie opuszcza kochanki. Ale to tylko jeden pies. Nie widziałem ich już więcej.

Udostępnij614.06.2012 12:43:10

  • Wysłane przez: Julia i Mickey
  • Biglik
  • Lokalizacja: St. Petersburg, PL. Lenina (stacja Finl.)
  • Zarejestrowany: 16/08/2011
  • Wiadomości: 456
  • Płeć: kobieta
  • Wiek: 30 [1988-08-29]
  • Pseudonim i data urodzenia Beagle: Mickey (Merenga Cosmic Melody) 05/09/2011
  • Ostatnia wizyta:
    10.4.2016 09:20:02

Taki mini-mini-jamnik mieszka w naszym mieszkaniu. Ponieważ chodzić z jej jedynym 2 metrów od wejścia, jest nieustannie krytykowany, myśleliśmy, że to zwykła opłata, ale nedolblennaya niedożywione i dlatego taki mały i lekko przygarbiony, ale niedawno właściciel dumnie wyjaśnił, że ten królik jamnika. Wrażenie jest takie, że wygląda na nieszczęśliwą (choć wrażenie to jest bardziej prawdopodobne od właścicieli i jej leczenia), małe, zgarbione, smutne. Przez biglyushke jest podejrzliwy i nieufny, ale bez agresji, raz yapping wcale nieprzyjemne i podbiegła do nóg (jak wszystko yapping drobiazgi), jest on teraz spokojnie wykonują swoją działalność w 2 minuty i jej poszedł do domu. Jest mało prawdopodobne, że będzie chciała grać i utrzymać biglinye prawda, że ​​ta wspomniana jamnik dobrze, bardzo niewiele - inne znajome jamniki królicze i więcej poestestvenney wygląd - tutaj są piękne, charakter jest inny, ale w większości są zupełnie wystarczające i kochający ludzi. Ale wszyscy mówią, że pomimo wielkości - to są prawdziwi myśliwi

Jamnik karłowaty: fotografia, opieka i konserwacja

Charakterystyka rasy jamników karłów

Jamnik karłowaty - pies-myśliwy, jedna z najstarszych ras grzebiących.

Podczas polowań lisy, borsuki i różne zwierzęta żyjące w norach służą do poszukiwania i zagród.

Ciekawostka - w rasie jamników występuje dziewięć gatunków, ponieważ wyróżniają się rodzajem wełny i wielkością.

Według rodzaju włosów rasa podzielona jest na trzy grupy:

  • Gładkie włosy
  • Długowłosy
  • Hardcore

W zależności od wielkości podatku jest podzielona:

  • Standardowy;
  • Krasnolud, miniaturowy lub mini
  • Królik

Kolor jamnika jest najbardziej rozpowszechniony:

  • Marmur
  • Czarna podpalana
  • Tan tan
  • Rude

Opis rasy jamnik karłowaty

Jamnik karłowaty nie może pochwalić się wybitnymi rozmiarami. Jest nawet mniejsza od niej, więc nie jest zbyt dużym, standardowym krewnym. Ale w tym, to jest plus.

Początkowo rasa była hodowana na polowanie na lisy, króliki itp.

Ze względu na swój miniaturowy gatunek ten może nawet wspiąć się do najwęższej dziury.

Oczywiście, w dzisiejszych czasach psy te są rzadko używane jako rasa myśliwska, ale także w mieszkaniu miejskim, skromne wymiary pieska są bardziej zaletą niż wadą.

Wysokość jamnika nie powinna przekraczać 21 cm, a waga 4,5 kg.
Ale najważniejszym parametrem dla jamnika karłowatego jest objętość skrzyni. Idealnie powinno być 30-35 cm.

W zależności od rodzaju wełny, jamniki karłowate, a także wszyscy jej krewni, podzieleni są na trzy typy:

  • gładki płaszcz
  • Szorstki
  • długowłosa

Ale ten czynnik nie wpływa na zaskakującą naturę tych psów, niezależnie od długości i jakości ich wełny, są po prostu urocze.

Natura jamnika karłów

Fotografia karłowaty jamnik w naturze w stojaku

Czy pies może mieć poczucie humoru?
Wszyscy właściciele miniaturowych podatków odpowiedzą pozytywnie na to pytanie.

Wydaje się, że w inteligentnych i wnikliwych oczach tych psów zawsze pojawia się uśmiech.

Średnia długość życia jamnika karłowatego trwa ponad dziesięć lat, co oznacza, że ​​wielki przyjaciel i strażnik pojawi się w rodzinie przez wiele lat.

Są wspaniałymi towarzyszami dla swoich właścicieli, kochają długie spacery.
Ale bardziej niż czegokolwiek, jamnik uwielbia polować.
Ten instynkt jest tak rozwinięty, że nawet te psy, które nigdy nie zostały zabrane na polowanie, są gotowe z radością wykopać wszystkie norki na drodze.

Miękkie i potulne jamniki karłowate są czasami bardzo uparte i gotowe do obrony swojej sprawy do końca. Ale jednocześnie są bardzo przywiązani do właścicieli, towarzyscy i dociekliwi.

Dobrze dogaduje się z dziećmi, pod warunkiem, że nie dokuczają jej i nie obrażają.
Te małe dzieci nie mogą znieść żadnego zaniedbania swojej osoby.

Krasnoludkowy jamnik dobrze trenuje, łatwo się go nauczyć, ale aby się uczyć, będzie wymagał cierpliwości, a przede wszystkim szacunku i miłości do tego niesamowitego zwierzęcia.

Konwencjonalne metody szkoleniowe dla tej rasy nie są odpowiednie. Nie może zostać ukarana fizycznie i podnieść głosu. Z nieostrożnego traktowania psuje się naturę psa.

Aby odnieść sukces, trzeba ją chwalić, możesz i powinnaś powiedzieć jej szczere komplementy.

Ale jeśli pies jest winny, największą karą za to będzie krótkie ignorowanie.

Właściciele jamników krasnalowych uważają, że zwierzęta są bardzo serdeczne i przyjazne właścicielom, a obcy mogą przejawiać agresję.

Nie zawsze te okruchy spotykają się z innymi zwierzętami, ze względu na ich samolubną i zazdrosną naturę.

Miniaturowa pielęgnacja jamników

Photo mini jamnik gotowy do polowania

Oczywistą zaletę jamnika karłowatego można uznać za jego prostotę w pielęgnacji.

Wełna jest dość łatwa do utrzymania w porządku.

Aby sprawić, by dziecko o gładkich włosach wyglądało na zadbane, wystarczy spędzić kilka minut dziennie i wytrzeć zwierzę miękką szmatką i specjalną gruba rękawicą i przeczesać ją kilka razy w tygodniu.

Jamnik o ostrych włosach nie tylko powinien być regularnie wyczesywany, ale również przycinany dwa razy w roku.
Można to zrobić w specjalistycznym salonie piękności dla psów, ale wielu doświadczonych właścicieli radzi sobie z tą procedurą na własną rękę.

Długowłosy wygląd, aby uniknąć tworzenia się grudek i plątaniny wełny, należy codziennie czesać.

Kąpić jak zanieczyszczone lub w odstępach 10-dniowych.
Regularnie badaj uszy i zęby Twojego zwierzaka.
Podnieś wiszące uszy i zlew wilgotną ściereczką.
Pazury są przycinane 2 razy w miesiącu za pomocą obcinacza do paznokci, a pilniki pilnikowe z pilnikiem.
Jeśli zwierzę reaguje boleśnie na zabieg obcięcia pazurów i nie pozwala na jego złożenie, można po nim jeździć po asfalcie.
Codziennie sprawdzaj oczy, w przypadku zakwaszenia, spłucz słabym warzeniem czarnej herbaty.
W przypadku zaczerwienienia, łzawienia i nadmiernego zakwaszenia oczu psa, należy skontaktować się z lekarzem weterynarii.

Dieta miniaturowego jamnika

Jeśli wszystko jest jasne dzięki szkoleniom i opiece, najważniejsze pytanie brzmi: jaki jest najlepszy sposób karmienia miniaturowych jamników?

Jaki rodzaj paszy do wyboru, specjalistyczne produkty suche lub naturalne?

Jednoznacznej odpowiedzi nie można znaleźć nigdzie, decyzja należy do właściciela.

Nie powinniśmy zapominać, że wskaźniki są otyłe iw żadnym wypadku nie można ich przekarmić, ale brak jedzenia dla szczenięcia może w przyszłości mieć bardzo negatywne konsekwencje.

Każdy rodzaj żywności ma swoje zalety i wady.

Oczywiście, jeśli masz wolny czas i niezbędną wiedzę, możesz wybrać karmienie naturalnymi produktami.

Jednak takie odżywianie musi być uzupełniane suplementami mineralnymi i witaminami i ściśle monitorować, czy jedzenie jest zrównoważone, co jest dość trudne. Oblicz wartość kaloryczną i energetyczną produktów, możesz tylko ze specjalnym odniesieniem.

Liczba karmień z produktami naturalnymi:

  • Szczenięta w wieku poniżej czterech miesięcy - 5-6 razy dziennie
  • Szczenięta od czterech do ośmiu miesięcy - 3-4 razy dziennie
  • Nastolatki i psy dorosłe 1-2 razy dziennie (w zależności od kaloryczności produktów)

Sucha żywność jest lepsza do wyboru, nie poddaje się reklamie z telewizji i po konsultacji z doświadczonymi hodowcami.

Gotowe posiłki dla psów są wygodne, ponieważ zawsze możesz przeczytać kompozycję na opakowaniu i obliczyć porcję odpowiednią dla Twojego zwierzaka.

Najważniejsze, aby wiedzieć, że mieszanie rodzajów żywności jest absolutnie niemożliwe.

Wyjątkiem jest okres, w którym szczeniak przechodzi z mleka matki do suchej karmy. W tej chwili zaleca się karmić dziecko dietetycznymi produktami mlecznymi o niskiej zawartości tłuszczu.

Zdjęcia szczeniak jamnik szorstkowłosy

Liczba karm suchych pasz:

  • Szczenięta w wieku poniżej czterech miesięcy - 4 razy dziennie
  • Szczenięta od czterech do ośmiu miesięcy - 3 razy dziennie
  • Nastolatki i psy dorosłe - 2 razy dziennie

Ponadto, co karmić, jest ważne i jak to zrobić. Pies musi mieć reżim, jedząc w tym samym czasie. Jeśli żywność pozostaje w misce, powinna zostać usunięta. Jamniki to utalentowani żebracy i mogą, mając najbardziej nieszczęśliwe oczy, spróbować dostać coś smacznego od właściciela w nieodpowiednim czasie. Ze względu na zdrowie zwierzęcia nie powinno go rozpieszczać.

Jamnik - opinie

Niestrudzony łowca

Plusy: małe, krótkie włosy.

Wady: Ze względu na wydłużone plecy, możliwe są choroby kręgosłupa.

Recenzja: Małe, ale bardzo aktywne psy! Mają bardzo rozwinięty instynkt łowiecki, zawsze w poszukiwaniu zdobyczy, więc lepiej nie wypuszczać ich ze smyczy na ulicy. Krótkie nogi nie przeszkadzają im biegać i skakać, ale musisz mieć pewność, że nie zeskoczą z dużej wysokości, w przeciwnym razie mogą wystąpić urazy kręgosłupa.

Fajnie)

Plusy: Doskonałe zwierzę.

Wady: Nie zauważyłem.

Recenzja: Bardzo fajny pies, lubi komfort, polowanie i uczucie, że jest konieczne, aby doprowadzić do narodzin, tak aby potem mogą pojawić się problemy z zachowaniem psa, jamnik dzieci kocham grać z nimi, ale są one bardzo lubił polowania, czyli do tego psa myśliwskiego.. wielu myśliwych zabrać je ze sobą w kolejności dostanie łup z otworu, tj. do taksówki szybko poruszać się po norach ze względu na ich strukturę, wydłużony pysk i długie ciało z krótkimi nogami, będę musiał opłatę i nie było trudno ją uczyć zwykłe zespoły jak "siedzieć", aby... Czytaj więcej

Najlepsza rasa psów!

Zalety: Niektóre zalety!

Wady: brak.

Referencje: To zdecydowanie najlepsza rasa psów. Jeśli kiedykolwiek miałeś jamnika, nie będziesz mógł po prostu zdobyć psa innej rasy. To towarzysz psa. Będzie z tobą zawsze i wszędzie. Lubi chodzić. Bardzo wytrzymały i mogą długo chodzić po mieście lub w przyrodzie. Lojalny, wierny, bardzo uparty. Mój taksówkarz Gavrusha nie lubi pływać (ich długie uszy szybko zamoczą się), ale kiedy znalazłem się w głębi i zacząłem krzyczeć jak żart - rzucił się, by mnie uratować. Grzbiet z krótkimi nogami od wszystkich... Więcej

Super

Recenzja: Moi sąsiedzi również mają jamnika. Barwnik imbirowy. Nie duży, ale pomimo swojej wielkości zawsze może stanąć w obronie siebie, walka może powiedzieć. Gavka, Boże uchowaj, słyszysz na kilometr! Cicho jest bardzo, jego, przyjaciele, znajomi nie dotykają. Uwielbia się bawić. Super psiak!

Zabawne

Recenzja: Bardzo słodkie i zabawne psy, choć wielokrotnie słyszałem, że jamniki są dość agresywną rasą psów. Ale z wyglądu są po prostu piękne, szczególnie lubię oglądać ich mrożący chód - wygląda po prostu słodko. Pewnego razu chciałem mieć.

Jamnik

Recenzja: Nigdy nie myślałem, że kiedyś będę miał jamnika. Jakoś byłem bardzo fajny w stosunku do nich. To było wcześniej. Teraz jestem domem bez naszej Yasha i nie mogę sobie tego wyobrazić! Wydało nam się to zaskakujące - przywiązaliśmy je do drzwi wiodącą smyczą-ruletką.

Cudownie

Plusy: dobry humor, żartobliwość.

Wady: Choleric.

Recenzja: 3 lata temu przedstawiono mi szczeniaka jamnika. Nie hoduję małego psa i nie lubię jamników. Ale kiedy dostaliśmy to "wrzeciono" i życie stało się zabawniejsze. Chodzenie, drobne brudne sztuczki w odwecie za płacz, teraz w domu przynajmniej ktoś z radością się spotyka) Kocham mojego psa)).

Opis karzeł jamnik

Krasnoludkowy jamnik, mimo niewielkich rozmiarów, jest bardzo odważnym zwierzęciem. Dotyczy to właściciela i zawsze będzie go chronić.

Jamnik został wyhodowany w Niemczech na polowanie. Ciało o nietypowym kształcie i krótkich nogach pozwoliło temu psu z łatwością wejść nawet w wąskie dziury, by złapać, na przykład, królika lub lisa. Najpierw hodowano jamniki o regularnych rozmiarach, a nieco później - ich miniaturową wersję.

Miniaturowe jamniki należą zarówno do psów myśliwskich, jak i psów towarzyszących. Mają długie ciało i zabawne krótkie nogi. Oto główne cechy rasy:

  • Wysokość 14-21 cm.
  • Ciężar 4-5 kg.
  • Długość życia 12-15 lat.
  • W zależności od rodzaju płaszcza psy mają gładką, długą i mocną sierść.
  • Kolory mogą być jednokolorowe - czarne, brązowe lub imbirowe i dwukolorowe - ciemne z tanem, tygrysem i marmurem. Dopuszcza się obecność plamek w dowolnym kolorze.

Rasa ta niestety nie ma dobrego zdrowia. Charakteryzuje się pojawieniem się cukrzycy, epilepsji, otyłości, zaćmy. Miniaturowe jamniki mają problemy z sercem, układem moczowym, krążkami międzykręgowymi. Takie problemy z dyskami mogą, nawiasem mówiąc, doprowadzić do paraliżu zwierzęcia.

Aby uniknąć problemów ze zdrowiem, nie wolno pozwolić, aby małe zwierzę o słabych kościach i stawach powstało i zstąpiło z drabiny. Podatek nie może zostać pozostawiony nawet na niewielkich wysokościach bez nadzoru. Regularnie do badań i szczepień należy odwiedzić urząd lekarza weterynarii.

Jamniki tego podgatunku są prawdziwymi myśliwymi. Są fajni, uprawiają hazard, energiczni, w trakcie gry potrafią szybko podejmować decyzje. Dlatego każdy spacer musi zostać przekształcony w naśladownictwo polowania. Zwykły spacer z cichym krokiem nie pozwoli zwierzęciu wyrzucić energii.

Miniaturowe jamniki to naprawdę inteligentne zwierzęta. Aby ich umysł nie grał przeciwko tobie, od wczesnego dzieciństwa musisz być przeszkolony. Jeśli jamnik nie zostanie podniesiony, stanie się uparty i nieuprzejmy.

W opiniach o jamniku karłów mówi, że jest to dobry i lojalny przyjaciel. Jednakże, jeśli zdecydujesz się na rozpoczęcie takiej rasy psów, przygotuj się do ciągłego angażowania się w jej szkolenie i uważnie monitoruj zdrowie swojego zwierzaka, ponieważ nie jest ono bardzo silne.

Jamnik /

Taksa (jamnik) to pies myśliwski, odznaczający się krótkimi nogami, istnieje kilka odmian jamników różniących się rozmiarem i masą - standard, karzeł i królik. Również jamniki są podzielone przez sierść na krótkowłosą, długowłosą i szorstkowłosą.

Jamniki mają wiele kolorów. Najczęściej czarny i podpalany, czerwony, brązowy i jasnobrązowy, granatowy, marmurowy.

Z natury przyjazny, aktywny, energiczny, o zrównoważonym usposobieniu i poczuciu własnej wartości. Hazard, wiskozowy, ciekawy i niestrudzony pies myśliwski o doskonałym charakterze.

Jamnik działa na borsuka, lisa, szopa pracza, ślad krwi, jeśli to konieczne, da kaczkę z wody, ostrzeże o dzika i niedźwiedzie. To pies o donośnym głosie, odważny, o cechach warty, odważny, poważny, celowy i niezależny.

Rasa psów Jamnik: nieustraszony myśliwy, "biznesowa kiełbasa" i prawdziwi niegrzeczni

"Połówka psa jest wysoka, a pół na pół" jest najdokładniejszą cechą rasy jamników. Kompaktowe zwierzęta domowe, których główną "sztuczką" jest ich wygląd, nie są wybredne w swojej treści, wszystkie mają swoją "opinię" i mogą zaskoczyć nieprzewidywalnymi działaniami.

Jamnik to cały zestaw sprzeczności na krótkich łapach. Ci intelektualiści i indywidualiści o silnym charakterze szybko znajdują wspólny język z właścicielem, są wrażliwi na jego nastroje i rozumieją pragnienia, ale odmawiają wykonywania poleceń. A powodem nie jest głupota, ale wrodzone poczucie dumy. Jamnik po prostu nie uważa za konieczne angażować się w bezsensowne treningi.

Charakterystyka rasy jamników

Spokojni i flegmatyczni ludzie, nadmiernie towarzyscy, aktywni i ciekawscy, potrafią doprowadzić do szaleństwa. Zwierzę "Energizer" wymaga żywości i od właściciela. Z niedostateczną uwagą staje się zrzędliwy, ponury, a nawet mściwy. W stosunku do nieznajomych jest w stanie pokazać agresję. Wybierając zwierzaka, należy również wziąć pod uwagę, że sensu życia jamnika jest ściganie wszystkiego, co się rusza, zanim utracony zostanie puls. Jeśli jesteś gotów mieszkać na tym samym terytorium z taką ilością energii, zbadaj standard rasy bardziej szczegółowo.

  • Waga Waga standardowych samców wynosi 7-9 kg. Samica jest lżejsza o 1-1,5 kg. Jamniki są świetnymi "fanami" żywności, więc istnieje ryzyko uzyskania nadwagi, która jest obarczona problemami ze stawami i więzadłami.
  • Wzrost w kłębie. Wielkość dorosłego samca jamnika wynosi 22-27 cm, a samicy 20-25 cm, a rozmiar dorosłego psa to jamnik karłowaty 14-21 cm, króliki są jeszcze mniejsze - od 10 do 15 cm.
  • Kolor Następujące kolory są rozpoznawane jako standard: czerwony dla wszystkich odcieni, czarny podpalany (klasyczny), brązowy i brązowy, marmur (ciemna podstawa z plamkami - wzory różnych odcieni), tygrys (czerwony lub czekolada z ciemnymi paskami). Dla rudowłosych jamników dozwolony jest kolor wszelkich odcieni.
  • Długość życia. Jamnik żyje od 12 do 15 lat.
  • Postać. Jamniki są uparci, przebiegli, niezależni, uparci, towarzyscy, spostrzegawczy. Są tak nieustraszeni, że odwaga może przyćmić umysł, a następnie, w obliczu poważnego zagrożenia, zwierzę przestaje uświadamiać sobie swoją miniaturową wielkość.
  • Intelekt Ma reputację najmądrzejszego spośród inteligentnych psów. Myśli i podejmuje decyzje błyskawicznie. Wynika to z historycznej przeszłości i bezpośredniego celu: walki w dziurze i trzymania bestii do przybycia myśliwego, jamnik mógł liczyć tylko na siebie.
  • Bezpieczeństwo i potencjał strażniczy. Jamnik - strażnik z natury. Nigdy nie podnoś alarmu na próżno lub przedwcześnie. Ma doskonałe ucho (przy najmniejszym szelestie), głośne i przenikliwe szczekanie, wyraźne poczucie "terytorialności". Dzięki wrodzonej odwadze i rozwiniętemu instynktowi strażniczemu pies będzie chronił dom wraz z właścicielem i jego dobytkiem. Niezamierzony podatek gościa spotka się w koszu, przypominając kobrę przed wyrzuceniem.

Opis rasy jamników byłby niepełny bez takiego parametru jak socjalizacja. Szczenięta lubią bawić się z dziećmi i psami sąsiadami. Nie można powiedzieć o dorosłych: bycie tolerancyjnym i znajdowanie wspólnego języka w ich planach nie jest uwzględnione. Jamnik zwykle nie jest skłonny do bezprzyczynowej agresji, ale zawsze ma mocny "argument" - silne szczęki o niezwykłej sile ugryzienia. Dlatego ważne jest, aby nauczyć dziecko właściwego obchodzenia się z takim zwierzęciem.

Plusy i minusy

Postanawiając kupić szczeniaka jamnika w domu, zważyć zalety i wady rasy, podsumowane w poniższej tabeli.

Tabela - Plusy i minusy rasy jamników

Historia pochodzenia i ciekawe fakty

Historia rasy jamników jest niejednoznaczna. Istnieje hipoteza, że ​​jej prototyp żył w starożytnym Egipcie, o czym świadczą obrazy na starym papirusie. Sylwetki podatnych psów można znaleźć także w starożytnych greckich rysunkach.

Ale według podstawowej wersji jest to niemiecki pies-łowca norek zwierząt (wydry, bobra, lisa, borsuka). Potwierdza to oficjalna nazwa rasy Jamnik (Dahshund), przetłumaczona z niemieckiego jako "pies borsukowaty". Dlatego dokładniej jest nazywać to "Daksa" lub "Dahsa".

Najstarszy uważany jest za jamnika o gładkich włosach, wyhodowanego w XVII wieku. Jej przodkowie są karłowatymi psami i pinczerami. W tamtych czasach jamnik należał do dużych ras o wadze do 20 kg. Dalsza hodowla wiąże się ze znacznym zmniejszeniem wielkości zwierzęcia, co umożliwiło polowanie. Czas pojawiania się długowłosych jamników to wiek XVIII, ich przodkami są gładkie jamniki, małe gliny, a także spaniele.

Przyjęcie standardu jednej rasy miało miejsce w 1879 r., A prawie dziesięć lat później powstał pierwszy klub Tekel w Berlinie (po nazwie rasy w północnych Niemczech).

Odmiany: według rodzaju wełny...

Istnieją trzy oficjalnie uznane standardy dotyczące psów jamników. Są one opracowywane przez Międzynarodową Federację Psów (FCI). Dzięki podobieństwu głównych cech (charakteru, temperamentu, zachowania, struktury ciała) następuje rozdzielenie zwierząt w zależności od rodzaju sierści, z których każda charakteryzuje się określonym kolorem. Tabela pomoże zrozumieć, co jest normalne, a co wadą.

Tabela - standardy rasy jamników z FCI według kryterium "wełna"

Kolory

Do jamników krótkowłosych i długowłosych charakterystycznych dla następujących kolorów.

  • Monochromatyczny. Ognista czerwień (najcenniejsza), czerwona w dowolnych odmianach odcienia, płowa (piasek) z możliwą domieszką czarnych włosów (tzw. Kolor renifera).
  • Dwukolorowy. Czarny lub ciemnobrązowy z obligatoryjnymi, ale nie częstymi opaleniznami w kolorze słomkowym lub czerwono-brązowym. Podpaly - na "bokach" kufy, nad oczami, w centralnej części klatki piersiowej, na łapach.
  • Marmur. Na głównym tle (czarny, ciemnoszary, kasztanowy) plamki szarego odcienia lub beżu (średniej wielkości i rozmieszczone losowo).
  • Pręgowany. Tradycyjny kolor jest czerwony lub płowy z charakterystycznymi pasiastymi plamami ciemnych odcieni.

W jamnikach o ostrych włosach dominuje Murughi (od jasnego do ciemnego). Dozwolone są również knury, suchy kolor liści, odmiana popielna i warianty charakterystyczne dla gładkich jamników.

Z obszernej listy kolorów w Rosji niewiele jest wspólnych. Dominują różne odcienie czerwieni (od słomki do czekolady), szlachetna kawa, a także czerń z żółtawymi oparzeniami.

... i w rozmiarze

Pierwsze próby rozmnażania jamników przypadają na koniec XIX wieku, a dopiero w drugiej dekadzie XX wieku udało się wyhodować hodowlę. Uzyskano miniaturowe gatunki krótkowłosych, muskularnych psów, idealnie nadające się do polowania: penetracja do najmniejszych i wąskich dziur w piaszczystych glebach.

Warto zauważyć, że pojęcie wzrostu nie dotyczy podatków. Jest mierzony, ale nie jest to główny parametr. Trzy odmiany przedstawione w tabeli różnią się przede wszystkim obwodem klatki piersiowej i masą ciała. To obwód klatki piersiowej wskazuje rozmiar dziury, w której ten pies myśliwski może się wspiąć.

Tabela - Odmiany jamników według rozmiaru i wagi

Wymagania dotyczące treści i żywienia

Dziś jamniki zawierają zarówno psy domowe, jak i ozdobne. Są wygodne ze względu na swoją zwartość i czystość, przystosowują się dobrze do mieszkania w mieszkaniu. Te figlarne zwierzęta uwielbiają wygodę, lubią wspinać się nie tylko na kolanach właściciela, ale dosłownie na szyi. Tu zamieniają się w żywy "kołnierzyk", dyndając głową z jednego ramienia, a od drugiego - z tylnych nóg. Dla "energizatora" uszypułowanego potrzeba następujących warunków.

  • Ciepłe miejsce. Śpioch lub domek dla psa powinny być chronione przed zimnem i przeciągami. Gdy już dostanie się do ciepłego łóżka mistrza, raczej nie będzie chciała go zmienić na swojej kanapie, więc jamnik lubi spać, owinięty w koc.
  • Ubrania Zamarznięty jamnik (szczególnie krótkowłosy) w zimie musisz ubrać się w ciepłe ubrania. Przyzwyczajenie się do kombinezonu jest konieczne od dzieciństwa, w przeciwnym razie ta niezależna osoba ze wszystkimi siłami oprze się sukienkom, odciągając je.
  • Toaleta Ale przyzwyczaić się do krnąbrnego jamnika nie będzie działać, więc jest to na tacy lub pieluchach. W recenzji właściciele jamników często doradzają "nowoprzybyłym", aby co godzinę na początku wyprowadzali szczeniaka na ulicę, a jeszcze częściej, jeśli dziecko niespokojnie się zastanawia. Pies szybko się przyzwyczai i zacznie zadawać sobie pytanie. Rasa wymaga spaceru trzy razy dziennie. Jamniki nie mogą znieść "potrzeby" przez długi czas - jest to obarczone problemami z nerkami.
  • Chodzić Jamniki to wspaniali wędrowcy, którzy potrzebują ich codziennie. Potrafi towarzyszyć właścicielowi na dowolną odległość, nawet podczas długich wędrówek. Pomimo ich krótkich nóg, wytrzymują wielki wysiłek fizyczny. W zatłoczonych miejscach nie należy wypuszczać psa ze smyczy, inaczej bez wahania podążyłby za innymi "ogoniastymi" psami.
  • Pływanie Jest to jedno z najbardziej odpowiednich obciążeń podatkowych. Pływanie jest dobre dla pleców, co jest jego piętą achillesową. Ogrzewanie dla właściciela, przepływ obiektów z wody wzmocni mięśnie. Latem jest to również metoda utwardzania. Ale w zimnym sezonie nie należy chodzić po zbiornikach. Po znalezieniu ptaka w wodzie lub zagubionej piłce dla dzieci, jamnik szybko wyruszy na "zdobycz".
  • Zabawki Jeśli ich nie kupisz, nie powinieneś być urażony zwierzęciem za zniszczone meble i buty.

Podstawy opieki

Schludne zwierzę o zwartej wielkości nie obciąża właścicieli. Aby kompetentnie dbać o jamnika w mieszkaniu, będziesz potrzebować najbardziej podstawowej wiedzy.

  • Pazury Ścinaj je, gdy rosną. Nie częściej niż raz na kilka tygodni, ale nie rzadziej niż raz na dwa miesiące. Szczeniaki skracają pazury z konieczności (1-2 mm). U osób dorosłych, które chodzą po podatkach ulicznych, będą się szlifować, a "pedicure" wystarczy do zrobienia raz na kwartał.
  • Uszy. Do czyszczenia użyj nadtlenku wodoru lub specjalnego roztworu do uszu. Procedura powinna być przeprowadzona ostrożnie, bez wciskania bawełnianego wacika głęboko do małżowiny usznej. Regularność - raz w miesiącu.
  • Oczy Są one codziennie traktowane wacikiem zwilżonym ciepłą wodą, usuwając nagromadzony śluz. Przeciw ciężkim wydzielinom użyj "Furatsilin".
  • Zęby. Aby uniknąć kamienia nazębnego związanego z wiekiem, zęby należy czyścić specjalną pastą / żelem i szczoteczką. Pozbądź się płytki nazębnej, wzmocnij dziąsła, zmniejsz prawdopodobieństwo fałszowania karmy dla psów z efektem mechanicznego czyszczenia.
  • Kąpiel Chociaż jamnik i przyjaciele z wodą, ale powinno się kąpać nieczęsto. Norma jest uważana raz w miesiącu i pół i tylko szampon dla psów. Eksperci twierdzą, że przez pierwsze sześć miesięcy szczeniaki jamników w ogóle nie powinny kąpać się, ponieważ zmienia to równowagę kwasowo-zasadową skóry. Po przejściu przez łapy wystarczy spłukać pod bieżącą wodą lub wytrzeć wilgotną szmatką. Zasady te nie dotyczą sytuacji, w których pies jest bardzo brudny. W takich przypadkach brud należy zmyć pod prysznicem bez mydła i szamponu.

Procedury wełniane

Jest to najbardziej czasochłonny proces i dla każdego gatunku jamników - jego własny. Sierść zwierzęcia, którym się opiekuje, jest najłatwiejsza, oczywiście ze stołu.

Tabela - Jak dbać o wełnę różnych typów jamników

Czytaj Więcej O Psach

Co jeśli pies ma biegunkę?

Treść Śledzenie jakości kału zwierzęcia jest obowiązkiem każdego właściciela. Pies nie ma możliwości narzekać, że ma bóle żołądka, lub czuje się źle, dlatego niezwykle ważne jest, aby stale monitorować jakość stolca swojego czworobocznego przyjaciela, aby móc mu pomóc na czas.

Jak karmić Chihuahua

Treść Chihuahua to bardzo mały, ale aktywny pies, który wydaje dużo energii. To powinno zmusić właścicieli do myślenia o kompletnej karmie dla zwierząt domowych i zrozumieć, jak karmić Chihuahua.

Jak możesz uśpić psa w domu?

Treść Aby podjąć taką decyzję, potrzebujemy dobrych powodów. Weterynarz musi wyrazić opinię na temat potrzeby snu. Lekarz po badaniu może zalecić pozostawienie zwierzęcia przy życiu.