Treść

Dog Alabai - opinie o rasie

Owczarek środkowoazjatycki (Alabai) jest jednym z najbardziej groźnych psów stróżujących. Mając bogatą historię, Alabai mogli stać się prawdziwymi ludzkimi pomocnikami. Ale warto wiedzieć, że jako nietuzinkowa broń, te psy mogą, w nieudolnych rękach, zwrócić się przeciwko swoim właścicielom. Jakie są opinie właścicieli, którzy mają Alabay?

1. Maria, Woroneż: "Nasz obrońca przed złodziejami"

Po zmianie mieszkania na twój dom, natychmiast skorzystał z okazji, aby zrealizować nasze wieloletnie marzenie - mieć dużego psa. Wcześniej, ze względu na ograniczone warunki życia, trzymaliśmy tylko toy terriera. Szczególnie się nie spieszyliśmy, nie założyliśmy specjalnej woliery, nie przeczytaliśmy informacji o dużych psach. Nie potrzebowaliśmy psa, którego główną zaletą byłoby szczekanie przechodniów. Wybraliśmy tego strażnika.

Większość sąsiadów miała psy pasterskie lub owce, które hodowały psy pasterskie, ale sądząc po skargach ludzi, nie mogły nawet zapobiec kradzieży kur. Patrząc na to, wybraliśmy Owczarek środkowoazjatycki - psa alabai.

Mąż poważnie podszedł do swojego wychowania, będąc wojskowym emerytem, ​​nie oszczędził swojego zwierzaka. Metoda treningu stosowała własną.

Ważne było dla nas, że pies nie był "brehat" na próżno, ale agresywnie wobec inwazji kosmitów na naszym terytorium. Nasz pies szybko opanował zespół "Własny!", Chociaż po uspokojeniu nie przestaje uważnie i nieufnie podążać za gośćmi. Oczywiście, jest to dość denerwujące dla ludzi, ale ani razu nie zrobiło agresji dla psów wystawowych.

Z biegiem czasu zdaliśmy sobie sprawę, że Alabai był najlepszym strażnikiem, a poza tym, z powodu jego wyglądu, nikt nawet nie próbuje wejść na nasze podwórko. Chociaż były próby zatrucia naszego zwierzaka (znaleźli kawałki mięsa i kiełbasy złapane przez płot z zewnątrz). Dlatego pamiętaj, aby nauczyć psa, aby niczego nie podnosił z ziemi.

2. Alina, Krasnodar Territory: "Alabai nie jest psem dla amatorów"

Słuchając przez długi czas, pochwała od kolegi pod adresem jej psa, mówią, i sprytni, i obrońcy, itp., Nie mogłem tego znieść i nabyłem szczeniaka z jej alabayki. Wziąłem to z pewnym zamiarem - aby chronić mieszkanie przed napadami złodziei, zwłaszcza że w naszej rodzinie nie ma mężczyzn, a tylko kobiety - ja, matka, córka.

Kupiłem Almirę na samym początku jesieni, myśląc, że wiosną zamieni się w inteligentnego strażnika od nas. Mieszkając w przestronnym mieszkaniu z moją matką i córką, spokojnie podjąłem pracę, zostawiając psa na wychowanie przez moją rodzinę.

Nie mając odpowiedniego doświadczenia, stworzyliśmy potwora! Dzięki wysokiej inteligencji nasza dziewczyna szybko nauczyła się wielu zespołów. Ale! Wykonała je wyłącznie w nastroju. Przez resztę czasu zajmowała się tylko sabotażem.

Przy następnym strumieniu (jedzeniu moich butów) i próbowaniu ich powstrzymać, Almira (w wieku 6 miesięcy to już duże zwierzę) ugryzła mnie za rękę. Pierwsza myśl: "Poddaj się!" Błyskawicznie, ale kto potrzebuje okrutnego, dorosłego psa, który nie wie, jak się zachować? Nie brałem nawet pod uwagę innych nieludzkich opcji.

Było tylko jedno wyjście - iść na szkolenia. Na szczęście, ekspert zapewnił, że nie jest za późno, aby poprawić zachowanie naszego "zła". Musiałem uczęszczać na zajęcia indywidualne, ponieważ pies był wyjątkowo kategoryczny wobec innych psów, próbując rozerwać każdego z nich.

Sprawa częściowo się rozwiązała, a Almira przyjęła ją dla gospodyni. Pieniądze i czas zniknęły. Ale reszta rodziny nie wkłada nic. Nie mogę wyjść z mieszkania, blokując drogę. Dlatego często mieszka na balkonie.

Mogę powiedzieć, że alabai nie jest psem dla delikatnych kobiet, nie nadaje się do mieszkania i ogólnie, bez pewnego charakteru i wiedzy, nie jest warty jego uruchomienia.

3. Nina, Nowosybirsk: "Nasz przyjaciel to Alabai".

Czytając o Alabay, obraz pojawia się w okropnych tonacjach z potworem na pierwszym planie. Nie wiem jak, ale mamy absolutnie przeciwnego przedstawiciela tej rasy i być może byliśmy pod jego wpływem. Nasze alabai to nie tylko członek rodziny, ale prawdziwy przyjaciel.

Mieszkając w mieszkaniu i prowadząc zbyt aktywny tryb życia, zdecydowaliśmy, że potrzebujemy dużego psa. Biorąc pod uwagę, jako kandydata, św. Bernarda, pomysł mielizny - jest zbyt spokojny. W wyniku burzliwych poszukiwań i fabryk wybrali Środkową Azjatę.

Nasz alabaychik nie jest straszną bestią, która może przestraszyć dzieci i starsze kobiety. Grzmot jest absolutnie uspołecznionym stworzeniem - jeździ samochodem z nami, z pyskiem i autobusem. Doskonale komunikuje się z innymi psami na spacerze, ale dla nieznajomych psów, zwłaszcza dla mężczyzn, może wykazywać agresję. Na szczęście, lokalni miłośnicy psów mają wyraźną dystrybucję tego, kto podczas spaceru. Dlatego bierzemy udział w biegu tylko z przyjaznymi psami.

Oczywiście mąż starał się uczyć Gromu. Nic dziwnego, że służył na granicy i ma doświadczenie w kontaktach z psami usługowymi. Absolutnie nie boimy się naszych dzieci, nasz pies nigdy ich nie dotknie i nikomu nie urazi.

Ile osób, tyle opinii, ale wszyscy właściciele zgadzają się co do jednego - Alabayam potrzebuje mocnej ręki człowieka, który zna osobliwości charakteru tych psów. W przeciwnym razie możesz zwrócić się o pomoc do profesjonalistów lub uzyskać mistrzowski pies, niebezpieczny nie tylko dla innych, ale także dla właściciela.

Alabai ocenia opinie, doświadcza treści i edukacji (Strona 2 z 4)

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Aby wysłać odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować

Wpisy [26 do 50 z 78]

26 Odpowiedź z Chertyaga 08/28/2014 23:24:39

  • Chertyaga
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Gdzie: Adygea
  • Zarejestrowany: 15/10/2010
  • Wiadomości: 200

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Jeśli masz dzieci lepsze niż pasterz. Dzieci wykręcają sobie nosy, uszy, a psy machają ogonem, a jednocześnie dobrymi cechami straży. To jest z dużych ras.

+100,500 wziął Alabai, musiał się pożegnać z powodu niewłaściwego zachowania. Nie zawsze pomaga nawet ubranie. 2 lata było tak dobre, potem przestałem pozwalać mojemu ojcu, potem mojej matce, potem mojej żonie i dzieciom, później zaczęło mnie rzucać. Lepiej nie przeprowadzać takich eksperymentów z dziećmi.
Chcesz wielkiego przyjaciela, weź sunbernar. Mamy dzieci z całej ulicy w zimie na rolkach sań. Wygląd jest taki, że nawet sąsiedzi boją się wejść na podwórze, chociaż rozpoznaje je i nie reaguje na nie.

Brat trzyma Niemców, bardzo sprytne kreacje. Ani jeden zły moment od 15 lat. Tylko sanki nie są tak szybkie i chętne do noszenia.

27 Odpowiedź od Zhenya 08/28/2014 11:43:17 PM

  • Mała kobieta
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: Краснодар
  • Zarejestrowany: 15.12.2009
  • Wiadomości: 1498

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

5-letni sąsiad miał tego psa. z przedszkola zabrali wyszkolonych. Straszniejsze stworzenie, jeszcze się nie spotkałem. Szczeknęła na wszystkie dzieci, które słyszała przez płot z dowolnej odległości. Dzieci minęły, a całe jej ciało rzuciło się do bramy. Sąsiadka wieczorem, podłoga postanowiła podnieść ją z piwem - przygryzła. A potem zmarła na udar psa.

Rodzice syna kolegi z klasy, wręcz przeciwnie - wspaniały pies. jak wspomniano powyżej - z humorem.
Kino log-sobakozavodchik mówi, że takie psy, jak sąsiadka Elsa, są wynikiem małżeństwa, a psiarnie milczą na ten temat. Aby zdobyć takiego potwora, musiałbym ustawić sygnał na ochronę.

28 Odpowiedź z kasty 08.29.2014 06:52:00

  • kasta
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: St. Severskaya 918-345-05-47
  • Zarejestrowany: 25.02.2011
  • Wiadomości: 5713

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Więc jestem plus dla Niemca, ale te psy są na granicy i wszędzie, i mamy ich dużo w wiosce, zapytaliśmy przyjaciela o alabay, dużo mi powiedziały, nie ma nic złego, ale musisz utrzymywać go w dobrej formie, być silniejszym, inaczej to będzie najważniejsze, a co najgorsze, jeśli ktoś pobiegnie za kimś, zatrzyma figi, odda je komuś, mówi, że pies zaczął wyglądać złośliwie, chociaż nikogo to nie gryzło, ale powiedziałem też Niemcom, że mu doradzę, i znowu chodzę z nim zawsze, aby widzieć ludzi i dzieci, z całą pewnością wszystko będzie w porządku, wyłącznie od siebie, mój Awchar chodzi ze mną w lesie wśród ludzi, a nie Nie rzucam psami i psami, i lubię to, pozostawiając otwartą bramę, nie boję się, że wybiegnie, gdybym wszedł na dziedziniec, nie musiałby być prowadzony też))

29 Odpowiedź od szamana 08.29.2014 07:41:09

  • szaman
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: Krasnodar p.Ilsky
  • Zarejestrowany: 09/26/2009
  • Wiadomości: 2070

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Cóż, oni nafig, te potwory, aż do małego cudownego stworzenia, rosną iii. Osobiście znam kilka przypadków: w pierwszej wersji był rok kaukaski, wszystko było normalne, wszystko zaczęło się od zabawy - ściągnięto kapelusze od przechodniów (wspięliśmy się na budkę i trzymając przednie łapy za krawędź ogrodzenia czekającego na ofiarę), właściciel zerwał z sadzaków łopaty z łopat, nie pomogło, zamknęło górną część siatki w siatce. Wydaje się, że wszystkie zasady, ale później pies rzucił się do matki, korzyści ze wszystkiego okazało. Od psa się pozbyłem.
Drugi przypadek z Alabay - moi krewni mieli suczkę, więc cała ulica bała się jej, tylko jej wujek słuchał, ona spostrzegła swoją ciotkę tylko dlatego, że ją nakarmiła. Ten stwór rzucił się na wszystko, co się poruszyło, zmarł ze starości.
Ostatni przypadek, rok temu, kolega poprosił o przyjście do swoich przyjaciół i zastrzelenie psa Alabai, kochanka nie złamała dziecka
Kiedyś lubiłem pitbulle, dla mnie nie ma lepszego psa, ostatnio pojawiło się pytanie, jaki pies weźmiemy na dziedziniec, Pete odpadł od razu, chciałem "filiformis" Shar-Pei - więc okazuje się być w stanie szczekać, i dostaje się do innych, gdy jej dzieci dogadują się

Edytowane przez szaman (08/29/2014 7:44:09 AM)

30 Odpowiedź od poszukiwacza 29.08.2014 10:02:49

  • Prositer
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 31.03.2013
  • 0 postów

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Cześć wszystkim! Coś, co zrobiłeś od potwora z alabaya. Mieszkańcy Kaukazu tak, te mogą się zaciąć. Ale alabayev niekontrolowany nigdy się nie spotkał. Jeśli właściciel jest kretynem, to pies będzie taki sam. Alabai jest bardzo poważną rasą i wymaga starannego treningu od niemowlęctwa. Mieszkam w Moskwie, aw naszym domu dwie alabay. Jeden przy naszym wejściu i ani razu nikogo nie szczekał. Tak więc, panowie, każda rasa wymaga opieki, cierpliwości i dobrego trenera (psy lapdog i tym podobne nie mają na myśli).

31 Odpowiedź z kasty 08.29.2014 10:54:50

  • kasta
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: St. Severskaya 918-345-05-47
  • Zarejestrowany: 25.02.2011
  • Wiadomości: 5713

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Coś, co zrobiłeś od potwora z alabaya.

nikt nie robi potwora, tylko dla tego potężnego psa potrzebujesz podejścia i dużo czasu, dobrego podwórka, nie valier, a półtorej roku ubiera się, nie coś osobistego, ale nie weźmiesz tego psa i Rotwella, Kaukaska, bultikova, gdzie jest dzieci, widziałem tego psa w biznesie, i szczerze idąc obok i z właścicielem, szczekał, że zdałem sobie sprawę, jak potężny był, więc potrzebne jest podejście, jak mówią, i pistolet strzela raz w życiu bez nabojów, więc przyjaciel wziął dzieci nurka, już duży pies, ale wszedłem i gładziłem go swobodnie, trochę czarnego bachenok

32 Odpowiedź od poszukiwacza 08/29/2014 11:09:21

  • Prositer
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 31.03.2013
  • 0 postów

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Powtarzam. Konieczne jest przeszkolenie każdego pracującego psa. A przy zakupie nie szukaj tam, gdzie jest taniej, ale weź to w sprawdzone szkółki, gdzie nie handlują małżeństwem, a możliwość ubierania się jest włączona do genów. Pies to broń. Wyobraź sobie, że sprzedałeś uszkodzony pistolet. W najlepszym razie na patelni pojawi się błysk.

33 Odpowiedź od dsdmsk 08/29/2014 11:31:00

  • dsdmsk
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: Seversky rn
  • Zarejestrowany: 27/12/2010
  • Wiadomości: 822

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Mieszka z nami Central Asian Shepherd, male. Wzięli w przedszkolu Bardadym.

Pies jest z zasady bardzo osobliwy. Trening słów jakoś jej nie pasuje. Raczej nauka. Możesz po prostu wyjaśnić, czego chcesz od niego i zrobić to, jak rozumiesz. To była złamana woliera ze względu na suki, więc po prostu negocjowałem z nim, żeby nie przejść przez dziurę w odpowiedzi, raz dziennie wyszłam przez drzwi. Podczas gdy ja spełniam warunki transakcji, on również wykonuje.

Zjedz dużo pisz. Wcale nie. Jeśli karmisz się mięsem, je mało. Kupuję zestawy do zup, siekane główki wieprzowe, główki kurczaka, nogi. 200-300 rubli na tydzień. Daję surowe. Kashi też dają, jedzą. Nie gotuję, moczyć się na noc z gorącą wodą. Zimą staje się otżhiraetsya i ogólnie straszna bestia.

Nie ma problemów z dziećmi. Ich dzieci mogą z tym wszystkim zrobić, potoczą się, wyciągną uszy. Nie da się tego zrobić innym dzieciom, nie gryzie - ale może to zrobić.

Wydaje się, że nie tylko moje, według rasy, więc: sobie w myślach. Możesz iść do lasu, pójść za nim, a jeśli dziecko jest zmęczone i wraca do domu, idzie do domu, a potem dogoni. Kilka razy było, kiedy chodzili na grzyby.

Przestrzeń, której potrzebuje, jest tak. W ogóle nie jest psem z mieszkania. Początkowo w Kazachstanie żyją za darmo i pomagają pasterzom. Mój pies nie atakuje samego wilka (ale wilk nie pasuje zbyt blisko), inne drapieżniki (szakale, lisy, jastrzębie) gonią.

Jeśli znajduje się na obcym terytorium, nie chroni, dla innych jest bezpieczny.

PS: Na temat nauki. Alabai - opakowanie. Ludzie, których mają, są członkami grupy. Podobnie jak w przypadku wszystkich mężczyzn w wieku dojrzewania, role są rozdzielane, ważne jest, aby zająć miejsce lidera, jeśli pies okaże się liderem, zawsze będzie poza kontrolą. Pisaliśmy wyżej, gdy pies chuligański - właśnie taki przypadek.
Ale od kiedy pies jest bardzo duży i nieczuły na ból - aby pokazać, kto jest pod opieką albo fizycznie (skoro jest wystarczająca moc), albo moralnie (jeśli będę karcił, mocno się obraziłem, może leżeć w rowie za obrazę przez cały dzień).

Rozpoznaje tylko jednego właściciela, mówią wszystko, nie tylko moje. Reszta jest słyszalna - ale nie stabilna. Przypuszczam, że nie tylko dlatego, że mogę go dogonić i zrezygnować.

Edytowano dsdmsk (08/29/2014 12:05:03)

34 Odpowiedź Sergi 4 * 4 08/29/2014 1:16:09 PM

  • Sergi 4 * 4
  • Uczestnik
  • Nieaktywny
  • Lokalizacja: Krasnodar
  • Zarejestrowany: 21.08.2013
  • Wiadomości: 618

Re: Alabai recenzuje opinię, doświadcza treści i edukacji

Błagam o wybaczenie, ale dlaczego Alabai? Po co karmić taki żarłok (poza wymaganiem przyzwoitej fin.vlivany na treningu), kiedy zadaniem "połączenia" jest poradzenie sobie z jakimkolwiek kundlem. a najczęściej nawet lepiej.

Uwielbiam wędkować i góry, więc moja żona prosi o strażnika, a nie dzwon.

nie było własnych psów, tylko teściowa na podwórzu prywatnego domu - a la na dziedzińcu "nedovucharik" - była lekko zaangażowana w jego edukację.

A teraz na temat - "Kocham wędkarstwo i góry, więc moja żona prosi o strażnika, a nie dzwon", czyli Alabay zabrać ze sobą w góry i łowić ryby, lub w przypadku braku właściciela na alabai musi chronić resztę rodziny?

jeśli to drugie, to ja, jako amator w tej dziedzinie, nadal zakładam, że ukochana "druga połowa" powinna być zaangażowana w wychowanie i szkolenie takiego strażnika, tak aby pod nieobecność głowy rodziny, wędkarstwo lub góra Alabai znajdowała się pod pewną kontrolą ( Czytam, że pies-pies wybiera tylko jednego właściciela i podporządkowuje się mu tylko, ale z takim potworem jest bardzo ważny). Dlatego, aby wyciągnąć odpowiednie wnioski, IMHO

Pies będzie pilnował podwórka i rodziny podczas mojej nieobecności.

Opinie właścicieli o rasie Alabai

W tym artykule zebraliśmy kilka recenzji na temat psów rasy Alabai, które w różnym czasie trafiły na pocztę www.dogsecrets.ru. Uważamy, że będzie to interesujące szczególnie dla tych, którzy dostaną szczeniaka tej rasy.

Przejrzyj numer 1. Alabai - najlepsza ochrona przed złodziejami

Przenieśliśmy się z mieszkania do naszego domu, a przy tej okazji postanowiliśmy spełnić stare marzenie: mieć dużego psa. Wcześniej żyliśmy tylko terierkiem. Nie spieszyli się z wyborem, czekali, aż mąż sam zrobi wolierę, przeczytali artykuły o psach.

W sektorze prywatnym, w którym osiedliliśmy się, wszyscy sąsiedzi mieli kundle lub różne mieszanki owczarków. Natychmiast odłączyliśmy tę opcję, ponieważ pomimo dużych rozmiarów nie używano psów. Ich głównym celem jest szczeka na ludzi przechodzących przez płot, a jeśli ktoś w nocy wszedł na dziedziniec, psy nie miały sensu.

Z naszymi sąsiadami z takim strażnikiem ukradli nawet kury. Potrzebowaliśmy prawdziwego strażnika i zdecydowaliśmy się wziąć alabaya. Oczywiście, taki pies zaraz po terrarium był ostrym kontrastem. Ale mieliśmy dużo czasu, mój mąż jest emerytowanym żołnierzem, a on natychmiast zaczął wychowywać psa. Potem zwrócił się do nauki, nauczył go jego metody.

Potrzebował psa, aby nie szczekał na próżno, ale aby zatrzymać gwałciciela naszych granic. Nauczył go chronić nasze 10 akrów, czyli pokazuje agresywność tylko tym, którzy pojawiają się na naszej stronie. Jeśli ja lub mój mąż wydamy polecenie: "Własny!", Reggie natychmiast uspokaja się, ale nadal obserwuje zachowania nieznajomych z przerażającym wyrazem twarzy.

Jako strażnik i strażnik, Alabai jest, naszym zdaniem, najlepszą rasą. Już ma w sobie taką sławę, że nikt z miejscowej nawet nie próbuje wejść na nasze podwórko. Ważne jest, aby nauczyć psa, aby nie podnosił jedzenia z ziemi, ponieważ był przypadek, gdy znaleźliśmy kiełbasę, oczywiście wyrzuconą nam przez płot w celu zatrucia psa.

Recenzja №2 Alabai - kara dla kochanków

Kupiłem dziewczynę Owczarka środkowoazjatyckiego od mojego kolegi, który miał szczeniaka whelp. Kolega zawsze tak bardzo chwalił swojego opiekuna i sprytną dziewczynę, że ja też chciałem tego samego. Realizowano praktyczne cele: byłem zmęczony, że każdego sezonu letniego w naszych rajdach na ogród zostały wykonane, po czym nic nie pozostało ze zbiorów.

Kupiłem Alice we wrześniu, myślałem, że do przyszłego roku nauczymy ją wszystkiego, ona dorośnie i ochroni naszą daczę. Wkrótce zdałem sobie sprawę, że popełniłem duży błąd. Nasze mieszkanie jest duże i przestronne, mieszkam z mamą i nastoletnią córką. Jestem ciągle w pracy, moja matka i córka opiekowały się wychowaniem Alice.

To, co z niego wyszło, jest poza słowami. Alice szybko opanowała wszystkie podstawowe polecenia, jest sprytna, nawet zbyt sprytna dla psa. Wykonuje te polecenia tylko wtedy, gdy ma nastrój, resztę czasu robi wszystko, co chce. Po kilku miesiącach w naszym mieszkaniu był duży niesforny pies, który nie chciał nas wysłuchać. Ostatnia kropla cierpliwości to chwila, w której złapałem psa jedzącego moje buty.

Kiedy zacząłem je zabierać, Alice warknęła i ugryzła mnie. Natychmiast pojawiła się myśl o oddaniu go, ale kto by zajął dorosłego, dużego, niekontrolowanego i agresywnego psa. Musiałem pójść w drugą stronę: zapisać się z nią na szkolenia. Lekcje przechodziliśmy indywidualnie, ponieważ nie była jeszcze przyzwyczajona do towarzystwa innych psów i starała się je nie tylko odgryźć, ale też je oderwać.

Poszłam z nią na kilka szkoleń, płacąc znaczną kwotę, muszę powiedzieć, że trening był wystarczająco trudny dla Alice. Oczywiście, z pewnością osiągnęliśmy sukces, teraz ona jest mi posłuszna bez pytania, ale jej stosunek do innych członków rodziny został, delikatnie mówiąc, znajomy.

Zdarza się, że gdy nie ma mnie w domu, nie wypuszcza matki z mieszkania, kładzie się przed drzwiami wejściowymi i warczy. Więc musisz zamknąć psa na balkonie. Ogólnie rzecz biorąc, dla osób nieprofesjonalnych i dla tych, którzy mieszkają w mieszkaniu, alabai jest trudnym testem. Kiedy zaczniesz, zważ swoją siłę: fizyczną i moralną.

Recenzja №3 Alabai jest naszym najlepszym przyjacielem.

Wiele dobrych i złych rzeczy napisano o alabay, ale wszyscy podkreślają, że nie jest to pies dla mieszkania, o złożonym charakterze, wymaga to ścisłej edukacji. Zostaliśmy złapani, prawdopodobnie nietypowy alabai, lub po prostu znaleźliśmy potrzebny klucz, ale dla naszej rodziny stał się najlepszym przyjacielem.

Mieszkamy w mieszkaniu, zdecydowaliśmy się rozpocząć alabay, ponieważ doszliśmy do wspólnej opinii z całą rodziną o wyborze rasy. Najpierw jednak lubimy największe psy, ale myślą o św. Bernardzie, ale on jest dla nas zbyt flegmatyczny i uwielbiamy aktywny tryb życia.

Nasz Alabai wcale nie jest tak okropnym Babai, o którym opowiadane są straszne historie. Grand jest całkowicie uspołeczniony, jeździ z nami samochodem, komunikacją miejską (kaganiec), spacery z innymi psami na platformie dla psów, ale dla nieznanych psów wykazuje agresywność. Ale lokalni właściciele psów ustalili już harmonogram chodzenia swoich pupili i tylko "zweryfikowani" przyjaciele przychodzą na spacery z nami.

Zimą nasze dzieci i ich przyjaciele jeżdżą na prowizorycznych podwójnych sankach. Nie było żadnych problemów z posłuszeństwem i uległością, chociaż oczywiście mój mąż był z nim bardzo zaangażowany, a od dzieciństwa był miłośnikiem psów i służył w armii na granicy wraz z psami. Może to sekret naszej idylli, ale nasz Wielki dla nas nie jest złym stróżem jak przyjacielem.

Mąż nie nauczył go "Fas!" I "Alien!" Poleceń, ale doskonale rozumie polecenie "Protect!", Chroniąc nie tylko jedną rzecz, ale także mieszkanie, samochód, dzieci. Oczywiście, wiedząc, jaka jest chwała w Alabay, my, jeśli pójdziemy gdzieś z nim, nałożyliśmy na niego kaganiec, tak na wszelki wypadek, aby nie spowodować agresji u przeciwników dużych psów.

Alabai - przyjaciel rodziny i strażnik

Psy z Alabai (inaczej - Azjaci, wilczur turecki, owczarek środkowoazjatycki) pojawiły się ponad 4 tysiące lat. Były pierwotnie psami pasterskimi, więc charakteryzują się autonomią, miłością do wolności.

Ta starożytna rasa psów z Azji Środkowej przez wiele stuleci była poddawana ścisłej selekcji naturalnej. Ich wygląd i raczej twardy, stwardniały charakter ukształtowały się w trudnych warunkach bytu, nieustannej walce z drapieżnikami.

Pies rasy Alabai był od dawna liderem wśród ras straży. A jeśli ten owczarek środkowoazjatycki ma poważne wychowanie i trening, nie ma lepszej ochrony dla twojego domu.

Jak okiełznać małego psa rasy do domowej toalety, przeczytaj tutaj.

Charakter i edukacja

Z uwagi na to, że Pasterz Środkowoazjatycki jest bardzo kapryśny, wymaga wczesnego szkolenia i socjalizacji. Już w wieku 6-7 miesięcy warto iść z nią w pełnym toku posłuszeństwa. Podczas treningu należy wziąć pod uwagę skłonność psa do jednego lub drugiego rodzaju jego pracy - ochrony domu lub umiejętności walki.

W owczarni środkowoazjatyckich deklaracja poddania się jest wymawiana, ale nie powinna być nadużywana. Nie powtarzaj bez końca polecenia "Usiądź!", "Stój!", "Połóż się!" I rób przerwy.

Turkmeńscy wilczarze z godnością przyjmują uczciwie zasłużoną nagrodę, nie żonglują, nigdy nie będą biegać za swoim panem i wiernie patrzeć im w oczy, jakby pytali, czy robią to, co należy. Nie, są zupełnie inne.

Alabai nie jest tylko ślepym wykonawcą twoich drużyn, ale także kapryśnym, inteligentnym i chwytającym, gdzie deptana jest jego godność. Nigdy nie odwróci wzroku, jeśli na niego spojrzysz.

Konieczne jest umiejętne tłumienie niepożądanych przejawów charakteru psa i zachęcanie do potrzebnych. W końcu, przez wieki, Azjaci kultywowali umiejętności zniecierpliwienia dla zagrożenia i natychmiastowej reakcji na walkę z drapieżnikami, podczas walki, którą doskonalili swoje umiejętności walki. Dlatego jeśli zdarzy się incydent, najlepiej bardzo kompetentnie przeanalizować sytuację i podjąć właściwą decyzję: karać, zachęcać, a nawet odwracać uwagę psa od sytuacji.

Alabai krytycznie ocenia sytuację, więc powinieneś spokojnie przekonać go o logicznej naturze jego żądań, aby nie naruszać godności psa. Azjaci nie wybaczają zdrady.

Lubią dobrze zdefiniowane terytorium, a jeśli nie ma ogrodzonego terytorium, mogą je zwiększyć według własnego uznania. Złośliwość niechcianych odwiedzających jest widoczna tylko na jego terytorium. Na neutralnym - dość spokojnym. Dla ich psów, kotów, mieszkających z nimi w domu, są traktowane dość przyjaźnie.

Opis rasy Akita Inu w tym artykule. Słynny "Hachiko" jest psem tej rasy.

Kolejną ciekawą rasą, tym razem z Chin jest Shar Pei: http://kotovasia.net/...do.html

Owczarki środkowoazjatyckie są agresywne w stosunku do innych psów, ale jednocześnie nigdy nie będą pierwszymi, które zaatakują nieproszonego gościa bez uprzedniego ostrzeżenia go groźnym rykiem niezadowolenia.

Gorący klimat, brak wody, rzadka żywność, a także ciągłe zagrożenie ze strony drapieżników, mają naturalnie wpływ na charakter.

Te psy są bardzo odporne, mają zaufanie do swojej siły, są nieustraszone, z silnie rozwiniętym instynktem ochronnym. Owczarek środkowoazjatycki ma bardzo rozwinięty odruch terytorialny, dlatego jest bezkompromisowy na swoim terytorium.

Psy tej rasy są spokojne, nie wybredne, dobrze poddają się treningowi. Mogą doskonale wykonywać dany program, nie są rozpraszane przez wtórne czynniki stymulujące. Ich stopień wiarygodności w niektórych rodzajach użytku służbowego lub gospodarczego jest bardzo wysoki.

Alabay zaczyna obowiązywać w wieku około 1 roku iw tym czasie często próbuje zmierzyć siłę z innymi psami. Od tego wieku lepiej jest chodzić z psami o porównywalnej wielkości.

Są doskonale przystosowane do upału i zimna (tolerują spokojnie -30 °... -40 °). Ale jeśli jest gorąco, to lepiej, aby pies miał dostęp do wody, a nie tylko do picia, ale także do kąpieli.

Psy tej rasy dobrze dogadują się z dziećmi. Chętnie się z nimi bawią, czują się za nie odpowiedzialni, chronią, stają się doskonałymi towarzyszami dla dzieci.

Należy pamiętać, że Azjaci nie są psami zamkniętymi. I chociaż potrafią przystosować się do życia w ograniczonej przestrzeni dla małych rozmiarów, nawet się do tego przyzwyczaić, ale lepiej nie powodować takich cierpień.

Biorąc pod uwagę charakter, indywidualność psa, może to negatywnie wpłynąć na jej stan. Jej przeznaczeniem jest ochrona dużych obszarów, dlatego najlepiej jest zdobywać takie psy, aby chronić dom, domek. Alabai uwielbia otwartą przestrzeń, lepiej trzymać ją na podwórku.

Możesz znaleźć historię o Owczarzu Maremmo-Abruzzo tutaj.

Pseudonimy dla Alabai

Alabai jest silny i nieustraszony, imię musi się zgadzać.

Dokładniej: pseudonim psa może być "zapisany na jego twarzy" lub zachowanie sugeruje odpowiednie imię.

Ogólnie rzecz biorąc, im poważniejszy i szlachetniejszy jest przydomek alaby, tym lepiej.

Dla chłopców: Abay, Arnold, Aron, Baron, Batu, Buran, Valtazar, Vulcan, Zeus, Lord, Tristan, Cezar, Chingiz, Schwarz.

Dla dziewczynek: Alma, Bagheera, Basta, Vesta, Wilma, Hera, Je / ina, Irma, Kemin, Lyme, Nick, Roxy, Khiva, Edva, Elsa.

Opinie właścicieli

Julia

Powiem to - nie podobało mi się alabay - dopóki sam go nie kupiłem. Potężny pies o twardym charakterze nie szanuje nietypowych ludzi. Ale moja dziewczyna jest kotką z własną. Dla nieznajomych - sam strach zaszczepia tylko jej opuszczenie głowy i spojrzenie spod jej czoła. Nie czekaj i nie torturuj żołnierzy nieskazitelnego posłuszeństwa jak Niemiec, Rottweiler, itp., Ale dzięki Twojej trosce i samodzielności osiągniesz szacunek, ale nie pokonasz szacunku, ale cierpliwości i wytrwałości. I lepiej wziąć Devulę - dla początkujących łatwiej się zgodzić!

Ulyana

Zawsze miałem alabai. z jakiegoś powodu nie rozpoznaję innych psów. Wszystko zależy od nastroju i wykształcenia. DOWOLNY pies musi zostać podniesiony! A jeszcze bardziej, jeśli jest to twój pierwszy pies, wymagane jest profesjonalne wykształcenie. Lepiej, jeśli fundusze na to pozwalają, przypominać w specyfikacji. szkoła.
Najważniejsze, moja rada, w każdym razie, nie siedź na łańcuchu. To nie tylko CAO, ale każdy inny! Mogę więc powiedzieć, że to wspaniały pies. Dla dzieci nie wzrośnie wielka postawa, nigdy ich głosy. Idealnie wyszkolony! A każdy pies ma wady, nie jest doskonały. Jedyna rzecz, chociaż ja sam kocham tę rasę, ale jako nowicjusz, nie radziłabym jej brać. To poważny pies, z którym musisz się zaangażować i ponownie zaangażować. Są uparci i ciągle próbują oszukiwać, sprawdzają właściciela... Ale twój interes!
Nie wybieramy psa, którego potrzebujemy, ale tego, którego chcemy...

Charakterystyka rasy Alabai: recenzje właścicieli, opis postaci, zdjęcia

Charakterystyczne rasy Alabai

Prawidłowa nazwa rasy to Owczarek środkowoazjatycki, a "Alabai" jest tylko jednym z kolorów nieodłącznie związanych z tą rasą. Wcześniej, a także dzisiaj, te psy są wykorzystywane przez pasterzy do wypasu i strzeżenia bydła. Z oficjalnej nazwy wynika, że ​​rasa pochodzi z Azji Środkowej. Niezależnie od tego nie było sztucznie usuwane.

Opis postaci

Biorąc pod uwagę historycznie ukształtowany cel rasy, jej przedstawiciele są bardzo silnymi i odważnymi psami. Są świetnymi obrońcami, ale nie atakują nieautoryzowanych osób, mogą się odstraszyć rykiem. Jeśli taka reakcja nie jest dla ciebie pożądana, odpowiedni trening sprawi, że posłuszny zwierzak alabaa będzie posłuszny.

Alabai ma wysoką inteligencję, dlatego trening nie jest szczególnym problemem, ale nie każdy może to zrobić. Po odpowiednim kursie psy te będą doskonałymi obrońcami, strażnikami. Ogólnie rzecz biorąc, charakter każdego indywidualnego członka rasy będzie w dużej mierze zależał od wykształcenia.

Więcej informacji o charakterze owczarek środkowoazjatyckich można znaleźć pod tym linkiem http://dogipedia.ru/alabaj-sredneaziatskaya-ovcharka/ na stronie Dogogypiya.

Pies rasy Alabai o imieniu Evita, zdjęcie z hodowli "Timertash".

Odwaga, umiejętność stanięcia w obronie siebie, brak niepotrzebnej agresji - taka cecha charakteru musi być posiadana przez każdego Alabai.

Wymiary i waga alabya

  • Wysokość: mężczyźni - co najmniej 70 cm, kobiety - co najmniej 65 cm.
  • Waga: mężczyźni - co najmniej 50 kg, kobiety - co najmniej 40 kg.

Nie ma ograniczeń co do maksymalnego wzrostu przedstawicieli tej rasy w standardzie, tylko na minimalnym poziomie.

Standard rasy FCI

  • Standard FCI nr 335.pdf (w języku angielskim);
  • Standardowa hodowla owczarka środkowoazjatyckiego FCI.pdf (po rosyjsku).

Wideo o Alabay w programie "Planeta psów"

Jeśli są Państwo zainteresowani szczegółowym opisem rasy Alabai, ale czytać dużo tekstu nie chcą - zaleca się, aby zobaczyć wersję programu „Planet Dog” na temat tych psów.

Gospodarz programu odwiedził góry Uzbekistanu, odwiedzając przedszkole Owczarków Środkowoazjatyckich oraz historyczne "środowisko pracy" tych psów. Ogólnie rzecz biorąc, aby dowiedzieć się więcej, zobacz wideo powyżej.

Opinie użytkowników o alabay

Recenzja psa alabai, pisze Sergey. Cześć wszystkim. Mój pies ma cztery lata, nazywa się Amur. Zabrałem go z małym miesięcznym szczeniakiem, ale on urósł do ogromnego rozmiaru, więc nie radzę ci rozpoczynać tej rasy w mieszkaniu. Mój mieszka w klatce na wolnym powietrzu, biegnie po podwórku, nie zakładam łańcucha. Latem dużo chodzimy, lubi się dostać do wody, ale nie do końca, żeby nie pływać.

Przy zakupie hodowca zalecał nauczanie szczeniąt drużynom, ponieważ dorosły pies jest o wiele gorzej wyszkolony. Do roku udało nam się nauczyć Cupida, aby usiadł na drużynach, dał mi łapę i fu, a potem położył się nieruchomo, to niemożliwe, obok niego. Nawet bez poleceń, pies zachowuje się dobrze - jest przyjazny dla rodziny, nigdy nie rzuci się samoczynnie. Ale obcy podczas spacerów nie lubią, nie są podejrzliwi.

Bardzo często jedzą alabai, do 2 kg jedzenia na raz. Nie stosuję się do specjalnej diety, podaję cielęcinę, wołowinę, różne zboża i często gotuję jedzenie dla siebie. Karmiłem szczeniaka 4-5 razy dziennie, teraz dwa razy rano i wieczorem. Regularnie udajemy się do weterynarza, aby się zaszczepić, na wiosnę podczas pierzenia myjemy wełnę. Każdemu, kto chce mieć takiego psa, zaleca się wcześniejsze przeczytanie artykułów na temat treści i recenzji.

Pies Alabai o imieniu Gerd, zdjęcie z hodowli «SurdanKarash».

Recenzja owczarka środkowoazjatyckiego, pisze Katerina. Zostaw swoją recenzję dla tych, którzy wybierają rasę psów. Alabai jest najlepszy, jaki mieliśmy. Kupili "dziecko" w wieku trzech miesięcy, szczenię od dobrych rodziców z wieloma tytułami. Nadal jednak musiałem wychowywać, szczególnie przyzwyczajając się do posłuszeństwa - pomógł mi potężny głos i marszczące brwi)) Chociaż w tym czasie dzieciak był prawie kimś ode mnie, wciąż chował się w kącie)

Dam radę - z Malką przedstawię nowego członka rodziny wraz z wszystkimi krewnymi, aby mogli z łatwością przybyć na wizytę. Pies nieznajomym jest nieco agresywny i wszyscy tak bardzo boją się tak dużego gościa. Kiedy jesteśmy w domu, pies chodzi swobodnie po podwórku, w przeciwnym razie zamykamy go w wolierze. Rzadko to robimy, trzymanie 80-funtowego psa na smyczy jest bardzo trudne.

Nie ma nic trudnego w opiece, karmieniu (nasza miłość nawet owocuje i zjada gruszki z drzewa tuż w lecie), dwa razy w roku czesanie wełny (zrzucanie trwa tydzień lub dwa), czasem kąpiel (jeśli udało mu się uzyskać dobre rozmycie). Czytałem, że niektórzy alabai lubią kopać, nie wykopali niczego od pięciu lat))

Na tym kończy się nasza krótka opowieść o owczarkach środkowoazjatyckich. Jeśli jesteś właścicielem psa tej rasy - nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzach poniżej, mówiąc co najmniej o naturze swojego zwierzaka. I to jest lepsze dla wszystkiego, co jest przydatne dla tych, którzy chcą mieć alabay, na przykład o osobliwościach karmienia, treningu, treningu itp. i tym podobne. Przyda się wielu!

Czytaj Więcej O Psach

WSZYSTKO O ZWIERZĄTACH

Treść Ludzie, daj zwierzętom kroplę szczęścia i radości. Tak bardzo jej potrzebują. Naprawdę chcę tu iść, na chwilę zapominasz, że w każdej sekundzie, z powodu rąk człowieka, zwierzę umiera długą i bolesną śmiercią.

Mój pies stróżujący

Treść Dog Blog - My WatchdogRasy psów dla dzieciNie wszyscy rodzice rozumieją, jak psy są ważne dla dzieci, ponieważ dzięki nim dziecko rozwija się szybciej, uczy się odpowiedzialności, życzliwości i troski.

Strona o psach

Treść Opis ras psów ze zdjęciami, trening w domu, popularne pseudonimy dla psów.Ile lat psy żyją pieskami?Kundel oczywiście nie jest rasą. Jest to wspólnota psów, w tym krzyżówki wielu ras, w tym ras psów.