Szkolenie

Recenzja jednego z najlepszych środków przeciwko robakom - Prazitsid-suspension Plus dla szczeniąt

Psy każdej rasy są narażone na zakażenie pasożytami jelit. Nawet jeśli zwierzę nie ma kontaktu ze zbłąkanymi zwierzętami lub z powodu wieku, nie wychodzi jeszcze na spacery, istnieje możliwość infekcji przez błoto z butów właściciela.

Aby uniknąć powikłań związanych z inwazją jelita, konieczne jest podjęcie działań zapobiegawczych, a Prazicid jest jednym ze sposobów zapobiegania.

Wskazania

Prazicydy specjalnie zaprojektowane dla psów i dopuszczone do stosowania u szczeniąt w najmłodszym wieku. Wskazania do stosowania są profilaktyczne i terapeutyczne dla nicieniaków żołądkowo-jelitowych. Objawy zakażenia robakami pasożytniczymi u psów:

  • naruszenie przewodu pokarmowego, a mianowicie przemiana biegunki i zaparcia;
  • letarg, odmowa jedzenia lub, przeciwnie, niepohamowany apetyt;
  • łzawiące oczy.

Objawy mogą pojawić się zarówno razem, jak i indywidualnie, indywidualnie dla każdego szczeniaka. Ale na początkowym etapie mają rozmytą postać.

Małe, średnie i duże rasy

Zawiesina Prazitsid dla szczeniąt dostępna jest w dwóch formach:

  • dla szczeniąt małych ras;
  • dla szczeniąt ras średnich i dużych.

Skład leków jest identyczny, składa się z trzech składników, które się uzupełniają. Ale w tym samym czasie dawki różnią się kilka razy. Wariantowa kompozycja dla psów małych ras następna:

  • pyrantelowy - 15 mg / ml;
  • febantel - 15 mg / ml;
  • Prazikwantel - 1,5 mg / ml.

A dla dużych składnik piropirantu ma już 45 mg / ml, taką samą ilość febantelu i prazykwantel - 15 mg / ml.

Plusy formularza zwolnienia

Zawiesina ma słodkawy smak, wygodną formę uwalniania, łatwą do połknięcia przez szczenięta. Nie wymaga wcześniejszej diety lub stosowania środków przeczyszczających. Nie ma silnego wpływu na wątrobę psa, skutecznie usuwając robaki z organizmu.

Instrukcje użytkowania

Dawkowanie

Lek podaje się w dawce 1 ml na 3 kg masy ciała dla szczeniąt dużych ras i 1 ml na 1 kg masy ciała dla szczeniąt małych ras. Lek uwalnia się w postaci żółtawej zawiesiny, która nie wymaga dodatkowego przygotowania. Wyposażony w specjalny dozownik do strzykawek.

Jak dać?

Podczas dostarczania leku należy umieścić lek na korzeniu języka i upewnić się, że szczeniak go nie wypluje. Aby to zrobić, przytrzymaj usta i przytrzymaj przez kilka sekund zamknięte. Istnieje następujący schemat stosowania zawiesiny Prazitsida u hodowców psów:

  1. Pierwsze zgłoszenie ma miejsce w wieku 3 tygodni, dwa razy w odstępie 14 dni;
  2. Ponadto, aby zapobiec, konieczne jest podawanie raz na kwartał i przed każdym szczepieniem przez 10 dni.

Z potwierdzoną infekcją nematodozą lub mieszaną wersją (inwazje nicieniowo-cystodozne) lek podaje się 1 raz dziennie przez 3 dni.

Ile lat wolno?

W przypadku szczeniąt w okresie karmienia lek można stosować od 3 tygodni. Często używane przez hodowców w szkółkach, jako pierwsze szczenięta przeciw robakom.

Przedawkowanie

W przypadku przedawkowania leku szczenięta mogą odczuwać letarg, depresję, zmniejszony apetyt, naruszenie przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty), a także zwiększone wydzielanie śliny. W przypadku długotrwałych objawów zaleca się zaprzestanie przyjmowania leku i podanie pacjentowi leków przeciwhistaminowych.

Dopuszczalne użycie enterosorbentów. Jeśli minęło więcej niż jeden dzień po ustaniu odbioru i nie ma zauważalnej pozytywnej dynamiki, konieczne jest pilne zwrócenie się do specjalistów. Ponieważ możliwa jest indywidualna nietolerancja leku.

Recenzje

Właściciele

"Mam przedszkole psów argentyńskich, mioty są duże i kilka razy w roku. Jest bardzo wygodny w użyciu tego leku. Szczególnie podoba mi się to, co powstaje w formie zawieszenia. Łatwo jest dzielić go na porcje, specjalnie dla wagi każdego szczeniaka. "

"Podniosłem szczeniaka na ulicy. Naturalnie zjadł wszystko i prawdopodobnie był to jego pierwszy wąglik w życiu. Po przejściu do toalety zobaczyłem po raz pierwszy długie i cienkie robaki. Tak więc lek naprawdę działa. "

"Kiedy nadszedł czas na przeciwrobacze przed szczepieniem naszego jamnika, wybrałem lek Prazitsid Suspension. Wcześniej używała tylko pigułek. Samo zawieszenie jest żółtawe i niezbyt przyjemne w smaku. Przynajmniej pies był całkowicie przeciwny jego połknięciu.

W rezultacie okazało się, że nie nalewa się do nasady języka, ale na samą końcówkę. Po pewnym czasie pojawiło się dużo śliny, co nie jest typowe dla rasy. Inni mogą pojawić się i będziemy szukać pigułek ".

Lekarze weterynarii

"Od dawna praktykuje się stosowanie tego leku, z reguły zwierzęta dobrze to tolerują. Niezwykle rzadko w praktyce spotkałem się z reakcją alergiczną na składniki ".

Analogi

Leki przeciwrobacze Api-San, podobne w działaniu do Prazicydów, można podzielić na dwie duże grupy:

  • do użytku zewnętrznego;
  • do użytku wewnętrznego.

Kompleks prazicydowy dla psów i szczeniąt - ten lek ma postać kropli, stosowany do kłębu zwierząt. Przypuszczalnie działanie przeciw robakom, takie krople chronią przed zewnętrznymi pasożytami i mają długotrwały efekt.

Dirofen, Dirofen plus, Najlepszy przyjaciel, Prazitsid - leki przeciw robakom, produkowane w postaci tabletek o smaku mięsa.

Pasta prazicydowa - różni się konsystencją i możliwe jest karmienie zarówno za pomocą specjalnego dozownika strzykawek, jak i mieszanie z karmą.

Wniosek

W przypadku profilaktyki i leczenia szczeniąt należy pamiętać, że organizm w młodym wieku jest bardziej wrażliwy na szkodliwe działanie leków.

Wybrany lek musi łączyć delikatność działania z efektywnym rezultatem. Ale nawet najłagodniejszy lek może zaszkodzić, jeśli zostanie zastosowany, łamiąc zasady.

Produkty z zoo
dla zwierząt domowych -
opisy, recenzje, promocje, rabaty, ceny.

  • suche karmy i konserwy dla psów i kotów
  • akwaria i zestawy do akwarium
  • klatki dla chomików i świnek morskich
  • klatki i ogrodzenia dla ptaków i papug
  • domy, miękkie siedzenia, skrobaczka, leżaki
  • inne artykuły dla zwierząt domowych
  • ZOOFORUM - Strona główna
  • Zmień rozmiar czcionki
  • Wersja do druku
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Zaloguj się

Słodka zawiesina prazicydowa dla psów małych ras.

Słodka zawiesina prazicydowa dla psów małych ras.

KONTY »02 grudnia 2012, 13:00

Odp.: Słodka zawiesina Prazitsid dla psów małych ras.

Yana Rozovna "18 kwietnia 2013, 12:12

Odp.: Słodka zawiesina Prazitsid dla psów małych ras.

leonjera »14 maja 2013, 11:59

Odp.: Słodka zawiesina Prazitsid dla psów małych ras.

Radchinskaya "29 sierpnia 2013, 12:38

Odp.: Słodka zawiesina Prazitsid dla psów małych ras.

Alena "01 października 2013, 15:53

Odp.: Słodka zawiesina Prazitsid dla psów małych ras.

Modnica2012 »12 maja 2014, 17.58

Odp.: Słodka zawiesina Prazitsid dla psów małych ras.

Sacure »01 grudnia 2014, 13:38

Odp.: Słodka zawiesina Prazitsid dla psów małych ras.

Laslo »27 lutego 2015, 15:19

Odp.: Słodka zawiesina Prazitsid dla psów małych ras.

POZYTYWNE »15 maja 2015, 10:59

Odp.: Słodka zawiesina Prazitsid dla psów małych ras.

Violeta »19 maja 2015 r., 11:36

Instrukcja użytkowania i recenzje zawiesiny prazytydu dla psów i szczeniąt

Zawiesina prazicydowa - lek przeciwrobacze dla psów i szczeniąt. Jego aktywnymi składnikami są Pyrantel Pomoate i Praziquantel. Lek wpływa na wszystkie etapy rozwoju taśm i okrągłych robaków pasożytujących u psów.

Niszczy wewnątrzkomórkowy metabolizm wapnia u robaków, co prowadzi do ich śmierci. W jelitach zwierząt jest słabo wchłaniany, co zapewnia jego długotrwały efekt.

Instrukcja użytkowania zawiesiny prazytydu dla psów i szczeniąt

Jest przepisywany w celach medycznych i profilaktycznych dla cestodosis i nematodoz u szczeniąt, począwszy od dwóch tygodni życia. A potem w wieku dwóch, czterech, ośmiu i dwunastu tygodni, a następnie w wieku czterech, pięciu i sześciu miesięcy. W leczeniu robaków, jeśli stopień zakażenia szczenięcia jest wysoki, należy powtórzyć leczenie lekiem po 10 dniach.

  1. Zanim podasz lek szczeniakowi, nie potrzebujesz głodnej diety i środka przeczyszczającego.
  2. Wystarczy mały szczeniak o małej masie, aby uzyskać 1 ml na 1 kg wagi. Szczenięta ras średnich i dużych lepiej dać 1 ml zawiesiny na 2 kg wagi.
  3. Przed użyciem zawiesinę należy dokładnie wstrząsnąć przez co najmniej 20-30 sekund. Jest to lek o niskiej toksyczności iw zalecanych dawkach nie ma działania termogenicznego, embriotoksycznego i uczulającego. Nie obserwowane i powikłania lub skutki uboczne.

W przypadku indywidualnej nietolerancji na aktywne składniki leku, niektóre psy doświadczają krótkotrwałego ślinotoku. Nie wymaga leczenia i spontanicznie przechodzi. Jednak leku nie należy podawać szczeniętom w wieku poniżej dwóch tygodni. Zakazuje się również stosowania go jednocześnie z lekami przeciw robakom, do których należy piperazyna.

Koszt butelki z zawiesiną Prazicyd dla psów wynosi około 60 rubli.

Prazycydowe recenzje zawieszeń dla psów i szczeniąt

Regularnie rozmnażamy Chihuahua, a odwiecznym problemem były pierwsze szczenięta robaków. Wiele narkotyków jest zabronione do używania w wieku do dwóch miesięcy. A niektóre z nich są na ogół bardzo złe dla dzieci. Ale najmniejszy jest tak ważny, aby być jak najbardziej zdrowym. Przez długi czas szukaliśmy leku, dopóki weterynarz i znajomy nie doradził zawieszenia Prazitsid. Teraz tylko pomaga nam, a nasze maleństwa zawsze rosną dobrze.

Prawdopodobnie miałem szczęście. Kiedy zabrała swojego labradora od hodowcy, natychmiast doradziła mi zawieszenie Prazitsid dla szczeniąt. Minął już rok, moja Nona pięknie rośnie bez robaków, nawet nie wie, co to jest. Teraz nadszedł czas, aby wybrać lek dla dorosłych.

Prazicydy dla psów w walce z robakami

Dla tych, którzy mają psa w domu, jednym z najważniejszych punktów opieki i utrzymania zwierzaka jest terminowe i wysokiej jakości zapobieganie robakom. Wszakże, jak wiemy, te pasożyty nie tylko powodują ogromne szkody w ciele zwierzęcia, ale mogą również być niebezpieczne dla nas. Dlatego należy podchodzić do kwestii wyboru leków przeciw robakom ze szczególną odpowiedzialnością. Porozmawiamy teraz o tak złożonym narzędziu jak Prazitsid. On, sądząc po recenzjach, sprawdził się na krajowym rynku produktów weterynaryjnych.

Opis leku

Prazitsid to nowoczesny, złożony środek, który pomaga w walce i zapobieganiu robakom u kotów i psów. Jest w stanie zwalczać rundy i tasiemce na wszystkich etapach rozwoju, a także ma duży wpływ na mieszane inwazje. Według opinii, lek, niezależnie od formy uwolnienia jest dobrze spożywany przez zwierzęta, ma przyjemny zapach. Nadaje się zarówno dla psów i kotów w różnym wieku i różnych ras. W zalecanych dawkach nie stanowią zagrożenia dla organizmu, toksyczne związki są szybko wydalane w sposób naturalny.

Forma wydania

Kompleks prazicydowy występuje w dwóch postaciach: w tabletkach i w postaci ciekłej zawiesiny (Complex, 20, 40, 60). Sposób wyboru zależy od preferencji właściciela psa, a także od możliwości podania leku. Opakowanie tabletek zawiera 6 sztuk, a także naklejki do zamocowania w paszporcie weterynaryjnym. Jeden gram tabletki zawiera 50 mg prazikwantelu, a także 150 mg głównego aktywnego składnika - piranowo-amidosulfonianu.

Jeśli chodzi o zawieszenie, Prazitsid jest nazwany słowem Plus i jest również złożonym preparatem do podawania doustnego. 1 ml substancji zawiera 45 mg febantelu, 45 mg pyranto-embonianu, 15 mg prazikwantelu plus dodatkowe składniki. Zawiesina ma wygląd jasnożółtej cieczy bez specjalnego zapachu. Podczas długotrwałego przechowywania mogą pojawić się skrzepy, dlatego przed użyciem należy dobrze wstrząsnąć. Dostarczone do sprzedaży Prazitsid Plus w butelkach po 10 ml z dołączonym dozownikiem do strzykawek. Podobnie jak w przypadku opakowania tabletek, do weterynarza jest naklejka do wklejenia.

Pomimo niewielkich różnic w składzie, tabletki i zawiesina różnią się nieznacznie pod względem spektrum działania. Oba typy złożonych leków dobrze nadają się do stosowania zarówno w leczeniu, jak i zapobieganiu.

Nominacje

Prazicyd można podawać dorosłym psom, a także szczeniętom w wieku trzech tygodni w celu leczenia lub zapobiegania pasożytom żołądkowo-jelitowym. Należą do nich infekcje nicieniami, cestodami i innymi mieszanymi inwazjami pasożytniczymi. Larwy i jaja robaków są szkodliwe, więc terminowe przyjmowanie leku zapewnia całkowitą ochronę przed infekcją.

Zasada działania

Preparat zawiera bardzo silny i skuteczny składnik prazykwantelu, który pomaga zwiększyć przenikanie błon komórkowych do jonów wapnia, a jednocześnie hamuje działanie pasożyta. Powoduje spazmatyczne kurczenie się mięśni robaków i ich późniejszy paraliż. Główny składnik aktywny szybko przenika do przewodu pokarmowego, rozprzestrzenia się przez wszystkie narządy i układy, a także jest łatwo wydalany z organizmu przez mocz.

Zawarty w zawiesinie Plus pyrantelpamoate jest natomiast słabo wchłaniany w przewodzie pokarmowym, a zatem ma dłuższy efekt. Usuwa toksyny z kałem. Środek wykazuje szczytowy efekt 1-3 godziny po podaniu. Oczywiście, psy metabolizmu małych ras szybciej niż duże.

Dawkowanie i sposób użycia

Dawka Prazicydu zależy od postaci uwalniania, a także od wieku i rasy zwierząt. Małe psy wymagają mniejszej dawki niż ich duże odpowiedniki. Na przykład tabletki są podawane doustnie podczas pierwszego karmienia (rano) wraz z karmą. Obliczyć dawkę 1 tabletki na 10 kg. Ale jak mówią recenzje właścicieli małych psów, bardzo niewygodne jest obliczenie i oderwanie pożądanego kawałka tabletki, więc często używają zawieszenia. Dla psów dużych ras, pigułki są dobrze dostosowane do stałego monitorowania stanu zdrowia.

Jeśli chodzi o Prazitsid Plus w postaci zawiesiny, tutaj również lek podaje się z jedzeniem podczas śniadania lub natychmiast za pomocą dozownika strzykawki wylewa się na nasadkę języka. W przypadku dorosłych psów dowolnej rasy stosować produkt oznaczony jako Plus 60 i liczyć 1 ml na 3 kilogramy wagi. Ale w przypadku szczeniąt wymagane jest również zawieszenie z różnymi oznaczeniami. Na przykład dla dzieci małych ras kompleks leków Plus 20 oblicza się na 1 ml na 1 kg wagi. Szczenięta dużych ras stosują Plus 40 1 ml na 2 kg wagi.

Przed wprowadzeniem narzędzia należy dobrze wstrząsnąć, nie jest konieczne stosowanie diety wstępnej ani lewatywy. W przypadku środków zapobiegawczych lek stosuje się raz na trzy miesiące. Także weterynarze w przeglądach zalecają podawanie środków przeciw robactwu przed każdym szczepieniem. Do leczenia złożonego leku stosuje się do celu i objawów, z silną infekcją powtórzyć kurs po 10 dniach. Jeśli chodzi o dawkowanie dla kobiet w ciąży i karmiących, konieczne jest indywidualne sprawdzenie i wyznaczenie lekarza weterynarii.

Przeciwwskazania

Wśród oczywistych przeciwwskazań można zidentyfikować indywidualną wrażliwość psa na pewien składnik leku. Ponadto nie zaleca się stosowania pigułek ani zawiesin 3 tygodnie przed i po porodzie, a także szczeniąt w wieku poniżej 3 tygodni. Warto zrezygnować z takiego odrobaczania w przypadku chorób zakaźnych lub okresu rehabilitacji i rekonwalescencji. W rzadkich przypadkach lek może być uczulony.

W przypadku przedawkowania psy mogą odczuwać nadmierne ślinienie, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, utratę apetytu lub depresję. W tym przypadku powinno być zwierzę, pokaż weterynarza. Konieczne jest przestrzeganie wszystkich zaleceń instrukcji, a także dobór odpowiedniej dawki. Dotyczy to zwłaszcza Prazitsida Plus, która zawiera silniejszy komponent niż tablety.

Przepraszamy, aktualnie nie ma dostępnych ankiet.

Wideo "Jak dać psu tabletkę"

Nie wiesz, jak dać swojemu czworonożnemu przyjacielowi tablet dla robaków? To wideo pomoże ci zrozumieć prostą i szybką procedurę.

Psy i psy myśliwskie

Proszę o poradę weterynarza

grizly sty 31, 2016

Ta suka zatechnkala z wyprzedzeniem, chciałem ją zdzieraczyć, ale nie miałem czasu na progresję przed lepkością.Zapytam, żebyś odpowiedział tym, którzy wiedzą: czy można to zrobić podczas upału przed kryciem?

Sintsov Maxim 31 stycznia 2016 r

Ta suka zatechnkala z wyprzedzeniem, chciałem ją zszyć, ale nie miałem czasu, aby przed kryciem przejść dalej.

Nie weterynarz, ale powiem - Możesz.

Koryaev E 31 stycznia 2016 r

Z doświadczenia zawsze pozbywam się trzech dni przed kryciem.

FUR-HUNTER 31 stycznia 2016 r

Ta suka zatechnkala z wyprzedzeniem, chciałem ją zszyć, ale nie miałem czasu, aby przed kryciem przejść dalej.

Ale zostawiłbym tak, jak jest. szczenięta nadal mają działanie przeciw robakom. I to nie zależy od tego, czy wąglik to suka, czy nie.

Ale ruja i więcej. proces jest złożony, nie chciałbym w tym okresie w chemii suki "rzucić".

Prowadzę się nie wcześniej niż miesiąc przed ruisem.


Post został zmodyfikowanyFUR-HUNTER: 31 stycznia 2016 - 11:40

Złoty 31 stycznia 2016 r

Zostaw wszystko tak, jak jest, suka nie jest travi Szczenięta proglysis w dniu 22 z zawieszeniem Pyrantel 0,2 g na kg masy ciała i który kupi szczeniaki, a następnie proglistognyat przed szczepieniem.


Publikacja postu została opublikowana: 31 stycznia 2016 r. - 12:38

Sintsov Maxim 31 stycznia 2016 r

Zostaw wszystko tak, jak jest, suka nie jest travi Szczenięta proglysis w dniu 22 z zawieszeniem Pyrantel 0,2 g na kg masy ciała i który kupi szczeniaki, a następnie proglistognyat przed szczepieniem.

A skąd je bierzesz? Kiedy producent zaleca od 2 tygodnia życia i zaleca dawkowanie nie w gramach, ale w miligramach.

grizly sty 31, 2016

Dziękuję wszystkim, myślałem także, że pchanie chemii do ciała przed ciążą nie jest zbyt użyteczne.

Sintsov Maxim 31 stycznia 2016 r

Dziękuję wszystkim, myślałem także, że pchanie chemii do ciała przed ciążą nie jest zbyt użyteczne.

Chemia lub kiedy naciskać nie jest przydatna. Dopiero teraz musisz wybrać zatrucie psów pigułkami lub pozwolić im żyć z robakami i zatruć się toksynami wydalonymi przez robaki. Z silnym zaglivanosti pierwsze przeważają, jak nie cool. Jeśli matka jest zaglistovana, to u szczeniąt przed pierwszym środkiem przeciw robakom są one przyzwoicie hodowane, co z pewnością wpłynie na ich rozwój i zdrowie.

Osobiście nie znalazłem w adnotacji o przeciwwskazaniach do tych u kobiet. Same suki w ciąży i w okresie laktacji nie są zalecane.


Post został zredagowanyMaxov Maxim: 31 stycznia 2016 - 15:05

FUR-HUNTER 31 stycznia 2016 r

Maxim, i gdzie widziałeś, że na przykład suche jedzenie było zabronione dla psów lub kurczaka.

Możesz jeść. ale prosty suchy - kompletna trucizna. ale nakarmiony.

Kurczak, który przybiera na wadze w 2,5 miesiąca od jednorocznego ptaka. całkowicie chemia, ale można jeść i sprzedawać w każdym sklepie.

Widzisz, aplikujesz "jak zalecił lekarz", a ktoś inny ma inne zdanie na ten temat.

I tutaj. w miligramach lub tonach. to, co jest napisane w instrukcji, to to, co robisz.

I więcej. nie w miligramach a - w mililitrach.

1 ml. = 1000 mg. Lub 1 gr.

Prazitel - Zawiesina, 1 ml na 1 kg. Oznacza to, że 5 kg - 5 gramów.

I więcej. 1 tabletka na 10 kg wagi. Mamy tabletki w gramach, a nie w. postać płynna

Koryaev E 31 stycznia 2016 r

Chemia lub kiedy naciskać nie jest przydatna. Dopiero teraz musisz wybrać zatrucie psów pigułkami lub pozwolić im żyć z robakami i zatruć się toksynami wydalonymi przez robaki. Z silnym zaglivanosti pierwsze przeważają, jak nie cool. Jeśli matka jest zaglistovana, to u szczeniąt przed pierwszym środkiem przeciw robakom są one przyzwoicie hodowane, co z pewnością wpłynie na ich rozwój i zdrowie.

Osobiście nie znalazłem w adnotacji o przeciwwskazaniach do tych u kobiet. Same suki w ciąży i w okresie laktacji nie są zalecane.

svechka1979 01 lutego 2016

Osobiście nie znalazłem w adnotacji o przeciwwskazaniach do tych u kobiet. Same suki w ciąży i w okresie laktacji nie są zalecane.

O ile mi wiadomo, pielęgnacja jest po prostu możliwa. Ja sam zawsze traktuję suczkę piątego dnia po urodzeniu szczeniąt. Nie w dawkach, które są zalecane przez producenta, o rząd wielkości mniej. I zawsze tak było i nasze "bydło", polecam. Może się mylę, ale z reguły u szczeniąt przeciw robakom w dniach 21-22, prawie nie ma robaków, z kilkoma wyjątkami.

anna 888 01 lutego 2016 r

Informacje do rozważenia.

Parasitolog Konyaev Sergey Vladimirovich

Zanim zaczniesz, przeczytaj:


- Jeśli Wiesz, że cała masa pasożytów żyje w psie, to jest leczenie, warto skonsultować się z lekarzem - leczenie może być bardzo różne od profilaktyki;


- Jeśli szczeniak ma wymioty, biegunkę, należy skonsultować się z lekarzem i nie spieszyć się, aby odrobacz go zgodnie ze schematem zapobiegawczym. Nawet jeśli widziałeś robaka w masie wymiocin, nie oznacza to, że tylko on jest winien wszystkiego, twój pies może pokazać wiele chorób, a podczas gdy "robisz robaki" od dna do ust iz powrotem, szczeniak może umrzeć od zarazy lub coś innego.

Informacje do rozważenia.

anna 888 01 lutego 2016 r

Informacje do rozważenia.

Zapobieganie helminthiasis u psów.

Wszystkie zwierzęta, w tym domowe, są podatne na zarażenie robakami (robakami). Nawet psy towarzyszące (Yorki, Chihuahua, Toy Terriery), które nigdy nie wychodzą na zewnątrz, mogą zarazić się robakami. Zakażenie może mieć miejsce w przypadku jaj robaków wprowadzanych do domu na obuwie właścicieli, przenoszonych przez pchły, które mogą migrować przez pomieszczenia, a także w macicy, a nawet w mleku matki (1).
Zwierzęta, których dieta obejmuje surowe mięso, ryby i podroby mają zwiększone ryzyko zakażenia. Robaki są bardzo łatwo przenoszone ze zwierząt na ludzi, dlatego należy ściśle przestrzegać zasad higieny osobistej, nie należy zezwalać na "całowanie" psa i ograniczać kontakt psa z małymi dziećmi. Zalecamy skonsultować się z pediatrą i zdecydować, czy konieczne jest profilaktyczne podanie dziecku środków przeciw robakom, czy może to być ograniczone tylko do przestrzegania zasad higieny osobistej.
Profilaktyczne odrobaczanie u psów powinno odbywać się co 3 miesiące (raz na kwartał). Pamiętaj, aby spędzić profilaktyczne odrobaczanie 10 dni przed szczepieniem i 2-4 tygodnie przed lepkością. Nie zaleca się stosowania leków przeciw robakom dla zwierząt w ciąży (szczególnie w pierwszej połowie ciąży) i szczeniąt do 3 tygodni.
Stosowanie leków przeciw robakom w celach leczniczych różni się znacznie w zależności od rodzaju robaków i od składu danego preparatu. Najczęściej wymaga podwójnego zastosowania leku w odstępie 10-14 dni. W celu prawidłowego doboru leków i wyboru leczenia należy skontaktować się z przychodnią weterynaryjną.
W przypadkach, w których zwierzę jest zarażone robakiem, odchody są rozróżniane gołym okiem, robaki lub pies choruje na robaki, leczenie robaków musi odbywać się pod nadzorem lekarza. Ponieważ szybka śmierć robaków wywołuje ciężkie zatrucia i wymaga leczenia detoksykacyjnego. Szczenięta bardziej cierpią z powodu robaków, młode psy cierpią nieco mniej, natomiast u dorosłych zwierząt porażenie robaków może być bezobjawowe! Co najmniej raz w roku przeprowadzaj testy laboratoryjne kału twojego psa. Pamiętaj, że możliwe jest wykrycie robaków w odchodach gołym okiem nawet w przypadku ciężkiej inwazji tylko w pojedynczych przypadkach (głównie kobiety lub larwy są wydalane, a także martwe pasożyty lub ich dojrzałe segmenty).
W skrócie należy rozważyć leki stosowane w profilaktyce i leczeniu zakażeń pasożytami jelit. Prawie wszystkie leki, które są używane dzisiaj w celu zapobiegania robakom - złożone działanie (wpływające na różne rodzaje robaków, a nie tylko robaki). Zgodnie z metodą stosowania środków przeciwrobaczych można podzielić na krople i kołnierze do użytku zewnętrznego, tabletki i zawiesiny do podawania doustnego i leki do wstrzykiwania. Wszystkie te leki są toksyczne i dlatego są ściśle obliczane na podstawie wagi zwierzęcia. Nie przekraczaj zalecanych dawek.

Przygotowania działania skóry.

Prawnik (Bayer HealthCare AG, Niemcy.)

Prawnik zawiera imidacloprid (10%) i moksydektynę (2,5%), a także składniki pomocnicze (alkohol benzylowy, węglan propylenu, hydroksy-toluen butylu). Adwokat ma szerokie spektrum działania przeciwpasożytniczego, jest aktywny w odniesieniu do larwalnych i dorosłych etapów rozwoju nicieni jelitowych i larwalnych postaci dirofilarii, kleszczowych i sarkoptycznych kleszczy, pcheł, wszy i lepiszcza. Adwokat stosuje się do zwierząt metodą kroplówki ("na miejscu") na suchej, nienaruszonej skórze do miejsc niedostępnych do lizania między łopatkami przy podstawie szyi. Minimalna dawka terapeutyczna dla psów wynosi 0,1 ml / kg masy ciała zwierzęcia (10 mg / kg imidaclopridu i 2,5 mg / kg moksydektyny). W celu odrobaczenia zwierząt z nicieniami przewodu pokarmowego lek stosuje się raz w celach terapeutycznych, a leczenie profilaktyczne raz w miesiącu. Prawnikowi nie wolno używać szczeniąt w wieku poniżej 7 tygodni, pacjentów z chorobami zakaźnymi i rekonwalescentami.
Leopard spot-on (NVEC "Agrovetzashchita S.-P.", Rosja)
Lampart spot-on zawiera ivermectin i praziquantel jako składniki aktywne, a także składniki pomocnicze. Leopard spot-on jest wysoce skuteczny przeciwko robakom okrągłym i tasiemcowym, owadom, sarkoptyce i demodetycznym kleszczom. Lampart spot-on stosuje się tylko do suchej, nienaruszonej skóry zwierzęcia w dawkach 0,15-0,2 ml na 1 kg. ciężar zwierzęcia w kilku punktach niedostępnych dla lizania (u podstawy czaszki, między łopatkami, wzdłuż grzbietu). W przypadku nematodoz i cedodoz w celach terapeutycznych preparat nanosi się jeden raz. Maksymalny efekt terapeutyczny obserwuje się po 4-5 dniach po aplikacji. W celu zapobiegawczym odrobaczanie odbywa się raz na kwartał. Nie zaleca się stosowania barów typu spot-on u psów rasy bobtail, collie i sheltie. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także pacjenci z chorobami zakaźnymi i rekonwalescentami oraz szczenięta w wieku poniżej 8 tygodni nie powinny być leczone. Nie prasuj i nie kąpać zwierzęcia, niech to przejdzie do małych dzieci w ciągu 24 godzin po zastosowaniu leku.
Kompleks IN-AP (Kompleks IN-AP) (LLC "NPK" SKiFF ", Rosja.)
Leki przeciwpasożytnicze w postaci roztworu do stosowania zewnętrznego, zawierające w 1 ml substancji czynnych 4 mg awersyny C1, 50 mg fipronilu i 100 mg prazikwantelu, a także składniki pomocnicze: alkohol benzylowy, glikol propylenowy i dimetylosulfotlenek. Kompleks IN-AP ma wysoką aktywność przeciwrobacze i owadowo-roztoczobójcze przeciwko okrągłym (w tym larwalnych formom dirofilarii) i robakom taśmowym, przejściowym i dojrzałym płciowo stadiom rozwojowym pchły, wszy, zjadacze, a także kleszcze z Ixodic. Kompleks IN-AP niszczy robaki okrągłe i tasiemce - w ciągu 48 godzin po aplikacji. Stosowany przez kroplówkę na suchą, nietkniętą skórę, rozprowadzając włosy zwierzęcia, w tylnej części między łopatkami, u podstawy czaszki - w miejscach niedostępnych do lizania. Dawkowanie 0,1 ml na 1 kg. Nie należy przypisywać szczeniąt młodszych niż 2 miesiące, kobiet w ciąży i karmiących piersią, pacjentów z chorobami zakaźnymi i zwierząt wracających do zdrowia, a także z innymi środkami przeciwpasożytniczymi. Psy ras collie, sheltie i bobtail nie są zalecane ze względu na nadwrażliwość na awermektyny. Nie myć, prasować i pozostawić zwierzę małym dzieciom w ciągu 24 godzin po podaniu leku.
Prazicyd-kompleks (NPF "Api-San", Rosja.)
Drops Prazitsid-complex jako składniki aktywne zawierają iwermektynę, prazykwantel, lewamizol, difenhydraminę, a także składniki pomocnicze. Dawka według tabeli wynosi około 0,4 ml na 2,5 kg. Prazicyd-kompleks jest połączeniem środków przeciwpasożytniczych, które mają szkodliwy wpływ na wszystkie etapy rozwoju nicieni i cestodów, sarkoptów i demodektycznych roztoczy i innych owadów. Nałożyć lek, rozchylić włosy zwierzęcia, w kilku punktach niedostępnych do lizania (u podstawy czaszki, między łopatkami). Szczenięta w wieku poniżej 8 tygodni, a także pacjenci z chorobami zakaźnymi i rekonwalescentami nie podlegają leczeniu. W celu zapobiegawczym odrobaczanie odbywa się co najmniej 1 raz na kwartał. W przypadku nematodoz i kleodoz, lek jest przepisywany dwa razy w odstępie 10-14 dni. Po zabiegu zwierzę nie powinno być głaskane i pozostawione małym dzieciom przez 24 godziny, a także kąpać przez pierwsze 4 dni.
Twierdza (Twierdza) (Pfizer Animal Health, USA)
Twierdza zawiera Selamectin jako składnik aktywny. Selamektyna ma szeroki zakres ogólnoustrojowych działań przeciwpasożytniczych na nicienie, owady i roztocza sarkoptyczne. Twierdza ma szkodliwy wpływ na larwy okrągłych robaków, a także ma właściwości jajobójcze. Lek nie wpływa na dojrzałe nicienie. Lek jest aplikowany bezpośrednio na suchą skórę zwierzęcia między łopatkami przy podstawie szyi. Twierdzę podaje się raz, podczas gdy dawka na substancję czynną wynosi 6 mg selamektyny na 1 kg masy ciała zwierzęcia. Stronghold służy do celów terapeutycznych raz, a do celów profilaktycznych - raz w miesiącu. Zabronione jest używanie szczeniąt warownych młodszych niż 6 tygodni, pacjentów z chorobami zakaźnymi i zwierząt z rekonwalescencją. Nie zaleca się mycia, prasowania i przyjmowania zwierząt małym dzieciom w ciągu 2 godzin po podaniu preparatu.

Preparaty do podawania doustnego.

Pigułki.

Leki iniekcyjne.

Levamisolum 75 (Levamisolum 75) (CJSC "Nita-Farm", Rosja).
Roztwór do wstrzykiwań, z którego 1 ml zawiera 75 mg chlorowodorku lewamizolu i składników pomocniczych. Lewamizol - przeciw robakom, działa nicieniobójcze, działa przeciwko nicieniom przewodu pokarmowego i płuc. Przypisywanie psom - za pomocą toksokarozy i toksykatyny, raka i ankilostomii. Lek podaje się raz, podskórnie, w dawce 7,5 mg / kg wagi zwierzęcej (zgodnie z substancją czynną), co odpowiada 1 ml roztworu na 10 kg masy ciała zwierzęcia. Zwierzęta osłabione, zubożone i chore na choroby zakaźne, a także samice w ostatniej trzeciej ciąży, nie podlegają odrobaczeniu.
Ivermek (Ivermec) (CJSC "Nita-Farm", Rosja)
Roztwór 1% do wstrzykiwań w 1 ml zawiera 10 mg iwermektyny jako składnik czynny, a pomocniczym składnikiem jest witamina E (40 mg), środek konserwujący i zasada wodno-organiczna. Wywiera wyraźny efekt przeciwpasożytniczy na larwalne i dojrzałych płciowo stadia nicieni przewodu pokarmowego i płuc, larwy podskórnej, nosowo-gardłowej, żuchwy żołądkowej, wszy, krwiopijcy i roztocza sarkoptoidalne. Psy Ivermek podaje się zgodnie z zasadami aseptyczności domięśniowo w ilości 0,2 ml leku na 10 kg masy ciała zwierzęcia (200 μg substancji aktywnej na 1 kg masy ciała). Zwierzęta osłabione, wycieńczone i chore na choroby zakaźne, a także kobiety w ostatniej trzeciej ciąży, nie mogą być leczone Zastosuj do psów nie więcej niż 2 razy w odstępie 10-14 dni, a dawkę ivermek należy dokładnie obserwować. Collie i psy sheltie są szczególnie wrażliwe na lek, może to być śmiertelne!

Ascaris - toksokara kanis. Infekcja psa następuje po spożyciu jaj pasożyta. Następnie, w przewodzie pokarmowym, larwy są uwalniane z błony komórkowej, przenikają przez ścianę jelita, wchodzą do wątroby przez żyły jelitowe, a z niej przepływają przez krew do serca i płuc! Tam larwy wyrastają, a następnie udają się do oskrzeli, skąd przechodzą do tchawicy i dostają się do jamy ustnej z plwociną, a następnie, wraz z pokarmem lub śliną, zostają połknięte i trafiają do jelita cienkiego, gdzie rosną i przekształcają się w dojrzałe płciowo robaki. Najgorsze jest to, że niektóre larwy wchodzą do układu krążenia i są przenoszone przez krew do różnych tkanek i narządów (wątroba, płuca, mózg, serce, mięśnie szkieletowe, ściany przewodu żołądkowo-jelitowego). Oczywiście tutaj nie mogą ukończyć cyklu rozwojowego i stać się dojrzałymi płciowo. Ale oni nie umierają, ale przechodzą w stan zawieszonej animacji. U szczeniąt samic, na trzy tygodnie przed porodem, "uśpione" larwy stają się aktywne i migrują do owoców. Tak więc prawie wszystkie szczenięta rodzą się w świecie już zainfekowanym toksokarami! A nawet to nie wystarczy - larwy nadal wędrują przez ciało młodej suki podczas laktacji! Niektóre z nich docierają do gruczołów mlecznych, a następnie zakażają szczenięta ssące mleko. Inni dostają się do jelita suki, gdzie rosną dorosłe robaki i dają nowe potomstwo.

Zawiesina prazicydowa plus - lek do leczenia robactwa u psów

Każdy odpowiedzialny hodowca psów musi przestrzegać wielu niezmiennych zasad - postawić smycz na wybiegu, umieścić szczepienia na czas, zająć się wełną, wziąć udział w szkoleniach i tak dalej. Jedną z najważniejszych procedur na liście jest odradzanie. Nie jest tajemnicą, że żadne zwierzę nie może być w pełni ubezpieczone przed pasożytami wewnętrznymi i zewnętrznymi.

Potrzeba leczenia i zapobiegania robakom

Procedura odrobaczania powinna być przeprowadzana raz na trzy miesiące w celu profilaktyki. Przekaż go zarówno psu, jak i właścicielowi. Leki dla ludzi są tematem osobnego artykułu, ale tutaj rozważamy również sposoby radzenia sobie z robakami zwierzęcymi i lekami do użytku weterynaryjnego.

Do odrobaczania zwierząt istnieje wiele leków o różnych formach uwalniania. W aptekach weterynaryjnych można znaleźć tabletki, pasty, płynne zawiesiny, a nawet krople na kłębach. Zawieszenie to najwygodniejsza opcja z kilku powodów:

  1. Najprostszym sposobem obliczenia dawki jest płynny lek. Aby go użyć, używana jest strzykawka bez igły i, co do zasady, jest sprzedawana z lekami.
  2. Zawiesina nie ma jasnego nieprzyjemnego smaku i nie musi być zamaskowana delikatnością.
  3. O wiele łatwiej jest połknąć płyn niż pigułkę lub pastę. Zwłaszcza, jeśli zwierzę jest małe.

Ogólny opis leku

Lek jest produktem Api-San, który działa od 1991 roku i jest jednym z największych producentów leków weterynaryjnych w Rosji. Firma ma własną bazę produkcyjną, laboratorium i ścisłą kontrolę jakości.

Skład prazytydu obejmuje substancje czynne:

  • pyrantelowy pamoat
  • febantel
  • praziquantel

Jeśli pominiemy złożony opis zasady działania jej substancji czynnych, możemy krótko wyjaśnić, że jest nietoksyczny, skuteczny na wszystkich etapach rozwoju robaków, ma szerokie spektrum działania i wpływa na układ nerwowy pasożyta, zakłócając jego metabolizm wapniowy.

Instrukcje dotyczące stosowania leku

Najpierw musisz wybrać lek przeznaczony dla konkretnego zwierzęcia. Na tym zależy dawka i zawartość substancji czynnej. Istnieje zawieszenie dla szczeniąt dużych i małych ras, a także dla dorosłych psów. Nie potrzebujesz czczo ani czyszczenia jelit, aby przyjąć lek. Podczas porannego karmienia płyn podaje się wraz z niewielką ilością karmy lub po prostu wlewa się go do korzenia języka. Odbywa się to raz, aby powtórzyć procedurę na wypadek, gdyby odbiór był profilaktyczny nie jest konieczne. Dawka leku dla dorosłych psów i szczeniąt średnich i dużych ras wynosi 1 ml na 3 kg masy ciała, a dla małych ras psów i ich szczeniąt wynosi 1 ml na 1 kg.

Jeśli istnieje zapotrzebowanie na odrobaczenie dla ciężarnych zwierząt, można to zrobić na trzy tygodnie przed porodem i dwa do trzech tygodni w okresie po porodzie, ale pod nadzorem weterynarza. Zawieszenie szczeniąt można otrzymać od trzeciego tygodnia życia.

Musisz jednak zrozumieć, że lek nie rozpuszcza robaków, ale zabija, a jeśli infekcja była krytyczna, to w odchodach zwierząt można zobaczyć wszystkie dorosłe robaki. Jeśli z jakiegokolwiek powodu w domu pojawi się bezdomne zwierzę i istnieje potrzeba uporządkowania go i wyleczenia, należy przestrzegać kilku środków ostrożności. Aby mieć całkowitą pewność, że pies jest zdrowy, z silną infekcją, konieczne jest powtórzenie odrobaczania po 10 dniach, kiedy z jajeczek powstają nowe pasożyty. Na jajach wszelkie leki działają o wiele mniej intensywnie, ponieważ są dobrze chronione przed wpływami zewnętrznymi.

Ten środek ostrożności będzie chronić zarówno inne zwierzęta, jak i ludzi mających kontakt z psem. A także powinien traktować pokój. W tym celu można przeprowadzić czyszczenie na mokro dowolnym detergentem.

Leku nie należy podawać psu, jeśli w przeszłości występowała alergia na składniki czynne w zawiesinie. Konieczne jest monitorowanie stanu zwierzęcia - gdy wystąpią działania niepożądane opisane w instrukcji, takie jak dana firma, biegunka, ospałość, należy natychmiast przerwać przyjmowanie leku. Jeśli wystąpiła reakcja alergiczna, dopuszczalne jest stosowanie leków przeciwhistaminowych w celu jej złagodzenia.

Przed użyciem należy uważnie przeczytać instrukcję, ta rada dotyczy każdego leku.

Ogólne informacje i recenzje

Podczas analizy recenzji w różnych źródłach przeważają oceny pozytywne lub doskonałe. I oceniane jako właściciele psów i lekarzy weterynarii.

Na przykład kilka recenzji na popularnej stronie:

Tak się złożyło, że miałem szczeniaka. Nikt nie był gotowy na taką zmianę i musiałem pilnie szukać informacji na temat tego, czego potrzebuje dziecko-pies. W szczególności okazało się, że trzeba się zaszczepić. A przed szczepieniami od pasożytów. Wyszukiwanie internetowe sugeruje, że najłatwiej jest używać Prazicid Plus do takich celów, ponieważ jest ono smaczne, łatwiejsze do obliczenia i jest dość skuteczne.

Jak napisano w instrukcji, rano, przed śniadaniem, podałem szczeniakowi lek. Jadł bez żadnych pytań, bez dodatkowych przysmaków, nawet z przyjemnością. Po tym, jadł dobrze, więc apetyt nie został utracony, uniknęliśmy efektów ubocznych. Cały dzień zachowywał się jak zwykle. Weterynarz, który zaszczepił, pochwalił mnie za wybór narkotyku, a ja, najwyraźniej, wezmę to teraz. Jest to wygodne i szybkie. Nie musisz martwić się pigułkami.

Przypominam swoim pacjentom o konieczności stałego leczenia prewencyjnego zwierzęcia z robaków. W końcu, nawet jeśli zwierzę nie opuszcza domu, może zostać zarażone od brudu przyniesionego na zewnątrz. Zwykle polecam Prazitsid do tych celów, ponieważ przytłaczająca liczba moich pacjentów zaaprobowała lek.

Każdy odpowiedzialny właściciel psa chce, aby jego zwierzę było wspaniałe. Ale to pytanie nie jest takie proste - pies nie będzie w stanie powiedzieć, co i gdzie boli. Dlatego dbanie o zwierzęta jest bardzo trudnym zadaniem, a wybór leków musi być traktowany ostrożnie. Warto wysłuchać doświadczeń tysięcy hodowców i amatorów wykorzystujących Prazitsid plus zawieszenie do zwalczania pasożytów. Popularność, rozpowszechnienie, dostępność, skuteczność i łatwość użycia leku pozwalają nam ocenić go jako jeden z najlepszych na rynku.

Prazitsid absolutnie bezużyteczny, przynajmniej mój kot

Wszyscy czytający moją recenzję to przyjemna pora dnia! W tym czasie będę mówić o leku dla kotów - leku do degelmentacji Prazitsidu w postaci zawiesiny.
Raz u mojego kota zauważyłem, że film nie otwiera się całkowicie, ale dopiero po 3/4, po konsultacji z niepraktykującym, ale rozsądnym weterynarzem, założyła, że ​​kot najprawdopodobniej ma robaki.
W sklepie zoologicznym kupiłem zawiesinę Prazitsid, sądząc, że kot znacznie lepiej zażyje lek w postaci płynnej. Ale tak się nie stało. Kot nie zażywał leku w czystej postaci lub z jedzeniem.
Objętość butelki powinna wystarczyć dwukrotnie - 7 ml.
Próbując wlać pieniądze do ust, kot podrapał nas wszystkich, ale to, co dostało się do środka, zostało wypluwane. Wraz z jedzeniem ten lek nie był również postrzegany przez naszego niegrzecznego kota.
Nie wiem, co to narzędzie zawiera, że ​​kot nie może odpowiednio odpowiedzieć. Nie mogę więc oceniać skuteczności Prazitsida, ponieważ w rzeczywistości wcale się nie pokazywał i jest mało prawdopodobne, aby to teraz pokazać.

Komentarze

Dokładnie to samo narzędzie zostało kupione dla 4 naszych Fuzzies (odpowiednio 4 opakowania). Mój mąż trzymał zwierzęta, próbowałem wlać je do ust. Jak oni kopali! Porysowali nas tak, że krew kapała z naszych rąk. I fakt, że próbowałem wlać do ust. natychmiast wypluwają. W ogóle jestem przerażony taką hańbą.

PRASICID (zawieszenie)

Raz na 4 miesiące nakłuwam je podskórnie i nie trzeba wypychać zwierzęcia pigułkami.Jeśli kot nie ma zbyt dużej aktywności seksualnej, wystarczy wstrzyknąć pierwsze 2 kwartały. Co biedny pies po prostu nie robił: i kilka leków wstrzyknięto dożylnie i użyto azydyny. Kupuję tylko zawieszenie dla mojego kotka, ciężko jest dawać tabletki, bardzo wygodnie jest stosować dawkę, a duży plus nie ma kłopotów, aby kociak mógł zjeść lek. Zdecydowałem się na Profandera dla kotów, ponieważ jest w formie kropli od robaków, a mój kot nie będzie musiał połykać tabletek.

Wcześniej okresowo dawali Dironetowi psy. Zarówno jeden, jak i drugi lek nie dawały skutków ubocznych, a zapobieganie robakom zawsze kończyło się sukcesem. A ten lek jest właśnie tym, czego potrzebujesz. Regularnie zapobiegamy robakom. Lekarstwo na robaki dla profilaktyki, z których zwykle korzystam - Enweir dla kotów i Enweir dla psów. Na początku wątpiłem w to, żeby podawać ten lek moim zwierzętom. Dlatego zapobieganie robakom robię okresowo - raz na kwartał. Wiem, że są lepsze przygotowania do robaków, ale nie mam dość innych przygotowań do robaków na mojej stadzie zwierząt, to jest bardzo drogie.

Później myłam sobie nogi przez długi czas... Już myślałam, że to na zawsze, ponieważ kot jest dorosły (perekknulo, prawdopodobnie z powodu zaburzeń hormonalnych), jest mało prawdopodobne, aby nauczał. Opinie na temat "Sprytny trening toaletowy dla kotów (200 g)" Wydawało mi się, że jak nauczyć kociaka w toalecie nie jest nauką i mogę z łatwością sobie z tym poradzić... Jak mogłem się mylić. Jeśli nie ma żadnych oczywistych powodów, dlaczego miałbym narażać ciało psa na zatrucie? W sposób polubowny, jeśli naprawdę chcesz pozbyć się robaków, musisz to robić co 10 dni. Byłoby to bezcelowe. Próbowałem wszystkiego, masaży prawie codziennie, ale okazało się to bardzo drogie - nie mogę pracować z lekami. Ona dała kota, ale on sam pod każdym względem uniknął narkotyku, chociaż przyjmował "ludzkie" leki dość spokojnie.

Jak się okazało, moi przyjaciele również używają tego narkotyku przez wiele lat i są z niego bardzo zadowoleni. Jakoś tak. Mogę wyznać, że skradałem się na mojego starszego przez całe jego ponad 10 lat życia 4. Rozwiąż to jeszcze raz wszystkim, w tej sytuacji. Ufam na 100%, nie ma powodu, aby go zmieniać z jakiegokolwiek innego powodu. Jeśli wiesz coś lepszego - poradzę, powiem tylko dzięki. Od tego, czy go zastosować, czy nie, zależeć będzie: Ekaterina Ivanova pisze: weź kał i zdecyduj, czy chcesz zrobić psa, czy nie Wszystko jest proste i logiczne! Nabyte. Teraz moja mała wie dokładnie, gdzie iść na quiz.

Instrukcja użytkowania i recenzje zawiesiny prazytydu dla psów i szczeniąt

Zawiesina prazicydowa - lek przeciwrobacze dla psów i szczeniąt. Jego aktywnymi składnikami są Pyrantel Pomoate i Praziquantel. Lek wpływa na wszystkie etapy rozwoju taśm i okrągłych robaków pasożytujących u psów.

Niszczy wewnątrzkomórkowy metabolizm wapnia u robaków, co prowadzi do ich śmierci. W jelitach zwierząt jest słabo wchłaniany, co zapewnia jego długotrwały efekt.

Instrukcja użytkowania zawiesiny prazytydu dla psów i szczeniąt

Jest przepisywany w celach medycznych i profilaktycznych dla cestodosis i nematodoz u szczeniąt, począwszy od dwóch tygodni życia. A potem w wieku dwóch, czterech, ośmiu i dwunastu tygodni, a następnie w wieku czterech, pięciu i sześciu miesięcy. W leczeniu robaków, jeśli stopień zakażenia szczenięcia jest wysoki, należy powtórzyć leczenie lekiem po 10 dniach.

  1. Zanim podasz lek szczeniakowi, nie potrzebujesz głodnej diety i środka przeczyszczającego.
  2. Wystarczy mały szczeniak o małej masie, aby uzyskać 1 ml na 1 kg wagi. Szczenięta ras średnich i dużych lepiej dać 1 ml zawiesiny na 2 kg wagi.
  3. Przed użyciem zawiesinę należy dokładnie wstrząsnąć przez co najmniej 20-30 sekund. Jest to lek o niskiej toksyczności iw zalecanych dawkach nie ma działania termogenicznego, embriotoksycznego i uczulającego. Nie obserwowane i powikłania lub skutki uboczne.

W przypadku indywidualnej nietolerancji na aktywne składniki leku, niektóre psy doświadczają krótkotrwałego ślinotoku. Nie wymaga leczenia i spontanicznie przechodzi. Jednak leku nie należy podawać szczeniętom w wieku poniżej dwóch tygodni. Zakazuje się również stosowania go jednocześnie z lekami przeciw robakom, do których należy piperazyna.

Koszt butelki z zawiesiną Prazicyd dla psów wynosi około 60 rubli.

Prazycydowe recenzje zawieszeń dla psów i szczeniąt

Regularnie rozmnażamy Chihuahua, a odwiecznym problemem były pierwsze szczenięta robaków. Wiele narkotyków jest zabronione do używania w wieku do dwóch miesięcy. A niektóre z nich są na ogół bardzo złe dla dzieci. Ale najmniejszy jest tak ważny, aby być jak najbardziej zdrowym. Przez długi czas szukaliśmy leku, dopóki weterynarz i znajomy nie doradził zawieszenia Prazitsid. Teraz tylko pomaga nam, a nasze maleństwa zawsze rosną dobrze.

Prawdopodobnie miałem szczęście. Kiedy zabrała swojego labradora od hodowcy, natychmiast doradziła mi zawieszenie Prazitsid dla szczeniąt. Minął już rok, moja Nona pięknie rośnie bez robaków, nawet nie wie, co to jest. Teraz nadszedł czas, aby wybrać lek dla dorosłych.

Czytaj Więcej O Psach

Jak wygląda pies szpic?

Szkolenie Nie wszyscy uwierzą, że urocza puszysta z lisią twarzą, jak na przykład Pomorzanka, może być potomkiem wytrzymałych i dużych północnych psów. Przez długi czas hodowcy rozwinęli tę ideę i zaangażowali się w badania nad pochodzeniem szpica.

Dlaczego psy nie mogą wieprzowiny

Szkolenie W prawie każdym artykule na temat karmienia psów można znaleźć ostrzeżenie, że nie zaleca się karmienia czworonożnego przyjaciela tym rodzajem mięsa. Potwierdzają to również lekarze weterynarii, doświadczeni hodowcy i hodowcy psów.