Choroby

Chihuahua suche jedzenie opinie

NataliaT »26 listopada 2011, 00:23

Re: Ocena suchych karm dla psów

kapkysha »26 listopada 2011, 13:08

Re: Ocena suchych karm dla psów

akhh "26 listopada 2011, 14:49

Re: Ocena suchych karm dla psów

kapkysha »26 listopada 2011, 15:58

Re: Ocena suchych karm dla psów

Yukiyo »26 listopada 2011, 17:14

Re: Ocena suchych karm dla psów

Viksik »gru 20 2011, 10:04

Re: Ocena suchych karm dla psów

NataliaT »20 grudnia 2011, 11:35

Re: Ocena suchych karm dla psów

NataliaT »20 grudnia 2011, 17:52

Re: Ocena suchych karm dla psów

Svetlana82 »gru 20 2011, 21:01

Re: Ocena suchych karm dla psów

Alice »20 grudnia 2011, 21:41

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników i 1 gość

Karma sucha Akana dla psów małych ras - recenzja

Chihuahua jest szczęśliwy!

Dobry dzień dla wszystkich!

Ostatnio mam wspaniałą rasę psów rasy chihuahua.

Przekazywane krewnym, którzy ją karmili "nepomimychem ".

Mam psa ospałego, piszczącego z bólu brzucha. Zaczęło się zapalenie pęcherzyka żółciowego. Weterynarz poradził sobie z takim rodzajem jedzenia lub Premium lub Super Premium Class.

Po przestudiowaniu wielu stron, znalazła listę kanałów klasy Super Premium (Holistic).

Przede wszystkim Acana była prawie wszędzie.

Kupił dorosłą małą rasę Acana. Na początku pies trochę zgrzytał. Potem zaczęła podkręcać nos. Ale znalazłem wyjście z sytuacji: Zacząłem zamaczać paszę wodą. Zmiękł i w misce pozostał odrobina bulionu. Pies jadł i nadal je z przyjemnością!

Chciałbym zwrócić uwagę na następujące kwestie:

1) Karma jest całkowicie naturalne, ma wszystko, czego potrzebujesz dla mojego małego zwierzaka

(i biorąc pod uwagę, że chihuahua powinien spożywać od 100 do 150 g jedzenia dziennie i otrzymać w pełni zbilansowaną dietę bogatą w witaminy i minerały, trudno jest ugotować taką małą porcję naturalnej żywności)

2) Mały rozmiar granulek (choć uważam, że jest jeszcze mniejszy)

3) Cena jest wysoka, ale nie żal mi psa. Co więcej, za paczkę 2 kg zapłaciłem 1400r i trwa to miesiąc, a nawet więcej

4) Tłuszcz (chociaż dla wielu uważany jest za minus, mój pies lubi tłuszcz, bo inni są raczej wytrawni)

Jedzenie Chihuahua

W naszej rodzinie, ukończenie)))) przez ostatnie dwoje dzieci))) umnas teraz kot Nut i pies Screw))))

Zarówno podstępne)) Kot mąż z magazynu wniesione) kichanie dziewczyna na ulicy podniósł, właściciele nie znaleźli (i wzięliśmy go do siebie!)))

Pytanie jest takie. Kupiłem mu Purin van paszy. Jadł z przyjemnością. A teraz nie jedz! Kiedyś nawet zwymiotowali. ((Co się stało, dlaczego jedzenie się nie zmieniło, który z nich wybrać?) Może są fora? Przeszukałem i nie znalazłem aktywnego forum, wszystko, z czym się spotkałem, pytania zawieszają się bez odpowiedzi ((((

Może wiesz, jak to zrobić lepiej?

Przed pytaniami, pies został natychmiast pokazany lekarzowi weterynarii, był w porządku, ale przeprowadzono procedury profilaktyczne)

Na zdjęciu nasza śruba i jedzenie, które daliśmy)

Forum o rasie Chihuahua

Menu nawigacji

Referencje użytkownika

Ad

Informacje o użytkowniku

Jesteś tutaj »Forum o rasie o Chihuahua» Odżywianie chihuahua »Karma sucha i konserwy

Sucha żywność i żywność w puszkach

Stanowiska 61 Strona 70 z 222

Share612013-04-20 10:31:19

  • Wysłane przez: ELINA
  • Aktywny członek
  • Lokalizacja: Moskwa
  • Zarejestrowany: 2013-04-16
  • Zaproszenia: 0
  • Wiadomości: 99
  • Szacunek: +4
  • Pozytywny: +6
  • Płeć: kobieta
  • Wydał na forum:
    1 dzień 7 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    2015-01-12 17:07:12

Mam chłopców na naturalce + czasami daję puszki Berkeley (bardzo go kochają), ale ona zaczęła myśleć o tym, jak przenieść do suszenia, to przeciekające oczy, a waga powinna zostać utracona, ale przerażająca i nie wiem do czego to przetłumaczyć, wiem o tym (jest to metoda prób i błędów), dlatego w myślach.

Byliśmy całkowicie naturalni, z głębokim przekonaniem, że jest to najlepsza i najbardziej użyteczna żywność, ale jest za radą wiatru. lekarz na dietę odchudzającą, musiał zostać przeniesiony do pasz przemysłowych, przeniesiony bez żalu na czworonożne złoto i planinovy. Przy okazji, wiem z opinii członków naszego forum, że Berkeley to żywność bardzo wysokiej jakości.

Share622013-04-20 12:17:33

  • Wysłane przez: Sens d'Elen
  • Hodowca
  • Lokalizacja: Penza
  • Zarejestrowany: 2013-04-17
  • Zaproszenia: 0
  • Wiadomości: 70
  • Szacunek: +19
  • +1
  • Płeć: kobieta
  • Wiek: 40 [1978-04-01]
  • Wydał na forum:
    1 dzień 1 godzina
  • Ostatnia wizyta:
    2014-01-18 11:59:39

Jemy tylko suche jedzenie, karmienie piersią i dzieci, takie jak pierwsze komplementarne pokarmy, jedzą Royal Canin Starter Mousse.

Share632013-04-20 12:19:19

  • Wysłane przez: Sens d'Elen
  • Hodowca
  • Lokalizacja: Penza
  • Zarejestrowany: 2013-04-17
  • Zaproszenia: 0
  • Wiadomości: 70
  • Szacunek: +19
  • +1
  • Płeć: kobieta
  • Wiek: 40 [1978-04-01]
  • Wydał na forum:
    1 dzień 1 godzina
  • Ostatnia wizyta:
    2014-01-18 11:59:39

Dzieci z przyjemnością jedzą, konsystencja jest przyjemna. a następnie przejdź do przemoczonej żywności RK Starter

Share642013-04-20 12:26:19

  • Wysłane przez: akdar
  • Hodowca
  • Lokalizacja: Москва
  • Zarejestrowany: 2010-08-24
  • Zaproszenia: 0
  • Wiadomości: 1823
  • Szacunek: +940
  • Pozytywny: +659
  • Płeć: kobieta
  • Skype: zocij1
  • Wydał na forum:
    22 dni 9 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    Wczoraj 21:54:47

Kupuję szczeniaczki Berkeley dla kociąt lub szczeniąt dla kociąt. Lubię królika z żurawiną i olejem z łososia,
więc kupuję im królicze nogi, albo cały kraul, czasem filet, ubijam w blenderze, dobrze jem, albo indyka, a także chudą cielęcinę, chociaż w zasadzie cielęcina jest pusta, jest lepsza niż baranina, ale to jest trochę starsza

Share652013-04-23 18:22:30

  • Wysłane przez: Vivienchik
  • Aktywny członek
  • Lokalizacja: Moskwa (Mitino)
  • Zarejestrowany: 2013-04-16
  • Zaproszenia: 0
  • Wiadomości: 376
  • Szacunek: +96
  • Pozytywny: +103
  • Płeć: kobieta
  • Wiek: 46 [1972-07-21]
  • Wydał na forum:
    2 dni 22 godziny
  • Ostatnia wizyta:
    2017-12-08 12:33:34

Byliśmy całkowicie naturalni, z głębokim przekonaniem, że jest to najlepsza i najbardziej użyteczna żywność, ale jest za radą wiatru. lekarz na dietę odchudzającą, musiał zostać przeniesiony do pasz przemysłowych, przeniesiony bez żalu na czworonożne złoto i planinovy. Przy okazji, wiem z opinii członków naszego forum, że Berkeley to żywność bardzo wysokiej jakości.

Dzisiaj zdecydowałem się również kupić konserwy dla próbki Czworonożne wykwintne platynowe wołowe serca z indyka i serca, otworzyły tam słoik serc, ale pachną mmmmm, bardzo mi się podobały, przerzucimy się na nich, jeśli wszystko będzie dobrze z włosami, oczami i tak dalej. ) Do tego czasu usiadł na Berkeley, cóż, najwyraźniej się nudził, ostatnio przestał jeść, wyrzucił go.

dla szczeniąt kupuję Berkeley dla kociąt lub szczeniąt dla kociąt Lubię królika z żurawiną i olejem z łososia


będzie musiał spróbować, jeśli czworonożny nie jest odpowiedni, ponieważ kocięta jeszcze nie wzięły.

Share662013-04-24 19:27:08

  • Wysłane przez: pearl
  • Hodowca
  • Lokalizacja: Moskwa
  • Zarejestrowany: 2010-12-31
  • Zaproszenia: 0
  • Wiadomości: 18
  • Szacunek: +3
  • Dodatnie: +0
  • Wydał na forum:
    2 godziny 27 minut
  • Ostatnia wizyta:
    2016-01-09 21:35:16

nowości od SUPREMO

Drodzy przyjaciele!
Cieszymy się, że możemy Ci zaoferować kolejną promocję 2 w cenie 1
na
FISH4DOGS Dry Finest Fish4Dogs (Small Bite) dla dorosłych psów małych ras 1,5 kg, pełne sucha karma FISH4DOGS dla szczeniąt 1,5 kg / 4 / (nowa formuła) i
FISH4DOGS Dry food Finest Fish4Puppies d / szczenięta 12 kg
Termin jest czerwiec 2013
Pospiesz się ilość towarów jest ograniczona
Autor podpisu
http://zoloto-turkestana.ru/
ktoś buduje swoje życie na akcjach...
i ktoś ze wstydu...

Próbowaliśmy sond tego karmy - jest bardzo słona, a mocz u psów jest skoncentrowany z zapachem, który nie jest przyjemny po paszy.

Share672013-04-25 13:27:38

  • Wysłane przez: Julia
  • Nieuleczalna chihomanka
  • Lokalizacja: Moskwa, SAO
  • Zarejestrowany: 2013-04-16
  • Zaproszenia: 0
  • Wiadomości: 57
  • Szacunek: +21
  • Pozytywny: +18
  • Płeć: kobieta
  • Wiek: 33 [1985-09-04]
  • ICQ: 397407034
  • Wydał na forum:
    14 godzin 7 minut
  • Ostatnia wizyta:
    2013-05-29 14:09:24

))). Dzisiaj, przygotowując moje śniadanie, Yarik skupił się na porcjach konserw, tak, jest półtora łyżeczki i + ryż (podaję mięso z dodatkiem)), więc cała porcja jest mniej więcej wielkości garści, zanim było ich więcej, teraz wyciąć część, bo nie dał dużo. czas zrzucić tłuszcz. chociaż wczoraj nie chciałem odmówić smakoszowi mięsa końskiego, zatrzymałem się przy bramie do następnego karmienia, ale w ogóle się tym nie przejmuję))


Mój po prostu huuudenky))) Tak więc martwię się o wszystko)) Przeciwnie, zwiększylibyśmy tłuszcz). Z wykwintnego szacunku tylko wołowina, Turcja teraz odmówiła jedzenia.

Ale Burkley wcale nie chodził i bez smaku.

Edytowano Julia (2013-04-25 13:31:26)

Share682013-04-25 13:48:09

  • Wysłane przez: ELINA
  • Aktywny członek
  • Lokalizacja: Moskwa
  • Zarejestrowany: 2013-04-16
  • Zaproszenia: 0
  • Wiadomości: 99
  • Szacunek: +4
  • Pozytywny: +6
  • Płeć: kobieta
  • Wydał na forum:
    1 dzień 7 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    2015-01-12 17:07:12

Mój po prostu huuudenky))) Tak więc martwię się o wszystko)) Przeciwnie, zwiększylibyśmy tłuszcz). Z wykwintnego szacunku tylko wołowina, Turcja teraz odmówiła jedzenia.

Ale Burkley wcale nie chodził i bez smaku.

Edytowano Julia (Dzisiaj 13:31:26)

To dlatego, że kto co, do kogo narosł tłuszcz, który w ogóle się go pozbywa)))). Wciąż zatrzymywaliśmy się u smakoszy, bardzo zadowoleni, najważniejsza rzecz, jaka pozostałaby w przyszłości z tą samą doskonałą jakością. mielibyśmy teraz prawo do wyschnięcia))

Chihuahua suche jedzenie opinie

Sucha karma już dawno przestała być dla nas egzotyczna, a tysiące właścicieli psów różnych ras zdołało docenić wszystkie zalety takiego odżywiania dla zwierząt domowych. Co więcej, możesz kupić jedzenie już dziś w dowolnej części Rosji. A w niektórych przypadkach problemem nie jest już poszukiwanie pożądanego suszenia, ale wybór z ogromnej masy marek na rynku.

Wybierając suchą karmę dla Chihuahua, ważne jest, aby nie tylko kupować najdroższe lub popularne, ale przede wszystkim uwzględniać wszystkie cechy tej rasy, a także być w 200% pewna jej jakości. I tylko taki produkt zapewni prawidłowy rozwój szczeniaka i zdrowie psa przez całe życie. Jak również najlepszy sposób na wpływ na stan skóry i sierści, charakter i aktywność zwierzęcia. Dlatego spieszymy, aby dać ci kilka przydatnych wskazówek dotyczących wyboru gotowego karmy dla kichania.

Jaka klasa żywności jest odpowiednia dla Chihuahua?

Bez względu na to, co mówią nam reklamy, ważne jest jasne zrozumienie, że suche jedzenie dla Chihuahua nie jest produktem naturalnym, ale bardzo przetworzonym. A wszystko to, co jest przydatne w naturalnym mięsie lub warzywach, może być przechowywane w granulkach tylko pod warunkiem przemyślanej technologii jego wytwarzania. Oczywiście takie technologie nie będą tanie, a najważniejsze jest to, że w dążeniu do zysku producenci nie odwracają się od "prawdziwej ścieżki" i nie decydują się obniżyć ceny paszy o niskiej jakości surowce lub pomijają ważny cykl jej produkcji.

Niestety, ale ty i ja nie mamy żadnej praktycznej okazji, aby zaobserwować, jak dokładnie wytwarzane są suche pastylki chihuash, więc pozostaje tylko polegać na dobrej wierze i etykietowaniu producentów na opakowaniu z paszą. Pierwszą rzeczą, na którą zwracają uwagę wszyscy hodowcy, jest jego klasa. W rzeczywistości są tylko cztery klasy:

Pat lub klasa ekonomiczna. Ten rodzaj paszy jest najtańszy i najbardziej niebezpieczny dla zwierząt domowych. Tym bardziej małe. Są produkowane wyłącznie z odpadów, które nie mogą być już wykorzystywane jako pożywienie dla ludzi (skóra, tłuszcz, kości, rogi, kopyta). A wszystko to bogato przyprawione różnymi smakami i konserwantami. Cóż, witaminy i inna przydatność są dodawane do takich produktów spożywczych, które nazywa się "na oko", bez wchodzenia w ich ostateczną koncentrację i normy.

"Ale po co je wydawać? Kto ich potrzebuje? Czy ktoś bierze całą tę chemię?! "- Ci, którzy chcą zarabiać na wszystkim, są uwalniani. Zwykle są to firmy, dla których karma dla psów jest daleka od głównego produktu, ale po prostu sposób na recykling odpadów. No cóż, niedoświadczeni właściciele kupują, którzy wierzyli w reklamę i piękny obraz na opakowaniu.

Premium To jest coś bardziej podobnego do jedzenia. I nie zaszkodzi nawet, jeśli czasami karmisz ich swoim psem. Zasadniczo są to opcje budżetowe dla pelletów firm specjalizujących się w produkcji żywienia zwierząt. Chodzi tylko o to, że surowce nie są tak selektywne, jak w przypadku super premium feed. Ale jest już wykonane zgodnie ze wszystkimi standardami i biorąc pod uwagę potrzeby zwierząt domowych.

Super premium. To właśnie te produkty najczęściej polecają kichać. Karmione są psami w profesjonalnych hodowlach. Oczywiście w ich produkcji nikt nie będzie używał wyselekcjonowanych sadzonek lub filetów rybnych, ale wysokiej jakości produkty uboczne i mączka kostna - tak. Dodatkowo, technologia od ich producentów będzie w porządku, więc proporcja konserwantów w takim paszy zostanie zminimalizowana, a dodatki smakowe w ogóle nie będą stosowane. I oczywiście zawiera wszystkie witaminy i pierwiastki śladowe niezbędne dla psa.

Paszportowy. Jest to stosunkowo nowy rodzaj karmy dla psów. Są też najdroższe. Jednak ich producenci twierdzą, że za te pieniądze zwierzę otrzymuje unikalny produkt, który może być spożywany nawet przez właściciela. Stanowisko Holistiki jako najbardziej naturalny, bezpieczny, hipoalergiczny, a nawet leczniczy pokarm, a ich kompozycje urzekają różnorodnością i wysokiej jakości składnikami.

Wydaje mi się, że już zgadłeś, że nasze porady dotyczące wyboru klasy paszy z pewnością będą sprzyjać super premium i holistycznym. Chociaż niektórzy producenci produkują całkiem przyzwoite pasze premium.

Jak ustalić producenta?

Wydaje się, że cóż, co ma z tym wspólnego producent, jeśli znajdujesz się przed cenioną paczką z napisem "super premium"? Jest oczywiste, że dobre jedzenie. Tak jest, ale nie do końca... Wiele zależy od globalnych celów firmy, jej reputacji na rynku, a nawet od tego, do kogo suszone są psy.

Jest więc wielu producentów, którzy specjalizują się w produkcji suchej karmy i konserwy dla psów ras wyłącznie łowieckich. I nawet jeśli taka firma zacznie rozszerzać zasięg, jest mało prawdopodobne, że jej technolodzy będą bardzo zagłębiali się w niuansach rodowodu minicarów. Najprawdopodobniej po prostu używają swojej standardowej receptury, nieznacznie wzbogacając ją o niektóre dodatki i zmniejszając wielkość granulek. Na przykład możesz przynieść karmę Hubert. Tak, to bardzo dobry produkt, ale zdecydowanie nie dla Chihuahua.

W tym samym czasie firma Royal Canin opracowała wiele pasz specjalnie dla małych ras, a nawet tego nieczęsto spotykanego rodzaju suchego jedzenia, takiego jak starter, tj. granulki dla dzieci od trzeciego tygodnia życia. Znakomity sprawdzony na rynku i paszy "Akana". Ale to są tylko najbardziej znane marki. I jak rozumieć wszystkich innych?

  • Najpierw zapytaj swojego hodowcę o opinię. Dowiedz się, jakie marki karmy są najlepsze.
  • Po drugie, przeczytaj opinie na temat niektórych produktów na forach dotyczących rasy chihuahua. Możesz również poprosić o radę na temat żywności, którą zamierzasz kupić.
  • Pamiętaj, aby znaleźć świeże, niezależne oceny paszy online od różnych producentów. Sprawdź, ile punktów posiada Twój kanał. Być może są o wiele lepsze opcje.
  • Obserwuj indywidualną reakcję swojego podopiecznego na konkretny kanał. A następnie najlepszym kryterium będzie jego aktywność, doskonały wygląd i lśniąca wełna.

Pamiętaj też, że swędzenie, niestabilny stolec lub jego nieprzyjemny zapach, stale zaczerwienione oczy i częste problemy z uszami - to wszystko są istotne przyczyny zmiany marki żywności.

Pamiętaj o wielkości i wieku

Z pewnością zarówno hodowca, jak i sprzedawca w sklepie zoologicznym zalecili przyjmowanie pokarmu dla małych ras. Zgodziłeś się, nie zastanawiając się zbytnio, dlaczego jest to tak ważne. Możliwe, że czasami nie byłeś zakłopotany faktem, że jedzenie dla minicarów kosztuje więcej niż dokładnie to samo dla dużych ras. "Och, gdyby nie te ogromne granulki, zdecydowanie kupiłbym to!" Jaka jest różnica? Firma jest taka sama... "- Ale wciąż jest różnica. I znaczące.

Bez względu na to, jak może wyglądać paradoksalnie, trudniej jest nakarmić małego psa. Dlaczego? - Ponieważ niezwykle trudno jest dopasować do tak małej ilości pokarmu wszystkie składniki niezbędne dla psa, witamin i pierwiastków śladowych. Zaledwie kilka łyżek, ale powinny to być białka i węglowodany, trochę tłuszczu i warzyw na normalny jelit. Niezbędne są również produkty zawierające wapń i magnez, wszystkie istniejące witaminy plus nie zapomną o nienasyconych kwasach tłuszczowych. A to jest ryba... To wszystko, że producent paszy powinien zmieścić się w jednej porcji. I widzicie, o wiele łatwiej jest to zrobić, jeśli jego rozmiar wynosi 300 gramów, a nie 30. To znaczy, suche chihuahua będzie bardziej skoncentrowane niż peletki dla psów pasterskich lub spanieli.

Teraz o gradacji wieku żywności. Nigdy nie zapominaj, że szczeniak o małej rasie to przede wszystkim szybko rosnący organizm, a jego potrzeby żywieniowe są inne niż potrzeby dorosłych psów. Dziecko potrzebuje więcej białka, witamin, wapnia i fosforu. Ważne jest, aby wszystkie składniki były łatwo trawione, szybko i całkowicie, a ilość pożywienia była zbyt duża. Wszystkie te niuanse muszą koniecznie uwzględniać wysokiej jakości suchą karmę dla Chihuahua ze śladami na opakowaniach "Puppy" i "Junior". I nie wyprzedzaj czasu dla dorosłych granulek, a także karm psa rokiem z jedzeniem dla dwumiesięcznych szczeniąt. Nadmiar witamin i minerałów w wieku dorosłym może prowadzić do rozwoju różnych chorób, na przykład kamicy moczowej.

Uniwersalny czy rasowy?

Niektórzy producenci paszy, oprócz standardowego podziału paszy na wielkość i wiek psów, z sukcesem opanowali produkcję wyspecjalizowanych ras. A dzisiaj, bez większych trudności, można znaleźć granulki dla Yorki, jamników lub chihuahua. Ale tutaj pojawia się dość logiczne pytanie: jak uzasadniony jest ten rozdział? Czy różnica między jedzeniem dla chihuahua i, na przykład, jest tak ważna dla zabawki teriera? A może to tylko chwyt marketingowy i próba "powalenia" większej ilości pieniędzy od właścicieli?

Każdy może znaleźć odpowiedzi na wszystkie te pytania. Wystarczy wziąć specjalną suchą karmę dla chihuahua i dokładnie tak samo, ale często dla psów małych ras. Teraz uważnie przeczytaj ich kompozycje. Jeśli nie ma różnicy - producent cię oszukuje. Ale najprawdopodobniej granulki chihui nadal będą miały kilka specyficznych składników plus inny procent białka, tłuszczów i węglowodanów.

Kolejne pytanie brzmi, jak ważna jest ta różnica i czy warto za wszelką cenę szukać specjalistycznej żywności w sklepie? - Oczywiście istnieje różnica między rasami psów. W charakterze, poziom aktywności, wygląd, rodzaj wełny. Stąd różne potrzeby żywieniowe. Ktoś potrzebuje więcej przydatnych suplementów do wzrostu wełny, inny dzieciak potrzebuje energii z paszy, więc wystarczy na zabawne gry "zinger". Dlatego producenci starają się maksymalnie uwzględnić wszystkie te funkcje. Jednak, aby zrobić tragedię ze względu na to, że nie znalazłeś specjalnego jedzenia na kichanie, nie warto. I w każdym razie lepiej jest kupić uniwersalną paszę znanego producenta niż niższej jakości, ale hodować.

Ile dawać i jak przechowywać?

Pomimo faktu, że wszyscy producenci pasz, bezpośrednio na opakowaniu podać szczegółowe instrukcje karmienia zwierzaka, pytanie "Ile?" Jest to pierwsze i istotne dla wszystkich właścicieli Chihuahua. Ale nie oczekuj od nas specjalnej odpowiedzi! Wszystko jest napisane na opakowaniu. Pamiętaj tylko, że najczęściej podaje się stawkę granulek nie na raz, ale średnią dzienną, w gramach. Dlatego warto wcześniej zakupić wagi kuchenne i dokładnie odmierzyć porcję paszy dla jednego karmienia.

Oczywiście, są wyjątki i twój pies może nie mieć norm. Ale nie da się tego od razu zrozumieć. Dlatego też z reguły należy przyjmować surową żywność zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie, w zależności od zmiany wskaźników wagi Chihuahua, można nieznacznie skorygować jej ilość. W jakim kierunku - pokaże wagę, a czasem tylko przyjrzeć się psu.

Ale zwykle martwi właścicieli miniaturowych zwierzątek jest kwestia przechowywania granulatu. I bardzo próżno. Faktem jest, że w przypadku nieprawidłowego przechowywania wszystkie użyteczne substancje wyparują z paszy w ciągu kilku dni. Maksymalny tydzień. Niestety, ale wiele witamin jest bardzo szybko niszczonych przez tlen i bezpośrednie światło słoneczne. W oknie nie ma plastikowych toreb, tylko dobrze zamknięte opakowania lub nieprzejrzyste pojemniki. Idealnie - próżnia. I tylko zamknięta szafa lub zakątek pod stołem.

Dieta małego niespokojnego Chihuahua: co jest możliwe, a co nie?

Chihuahua to miniaturowy i bardzo mobilny pies. Aby zapewnić taką mobilność, konieczne jest odpowiednie karmienie. Odżywianie psa musi być zrównoważone, co jest brane pod uwagę w paszy najwyższej klasy. W artykule omówiono kwestię karmienia chihuahua: jakie produkty można podać, które gotowe potrawy są lepsze, niż nie.

Naturalna dieta dla zwierząt domowych

Aby pies mógł dorosnąć zdrowo i pogodnie, musisz odpowiednio o niego dbać i wiedzieć, jak karmić Chihuahua w domu.

Karma Chihuahua musi zawierać białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, węglowodany, tłuszcze, ponadto musi zawierać niezbędną ilość składników mineralnych (wapnia, fosforu) i witamin.

Mięso jest podstawą menu Chihuahua. Jak zrobi to mięso, chuda wołowina, cielęcina, mięso końskie. Mięso należy podawać w postaci surowej lub parzonej wrzątkiem. W menu dla zwierząt domowych pamiętaj o dodaniu owsianki z następujących płatków zbożowych: płatków owsianych, ryżu i gryki.

Warzywa mogą być dowolne. Wskazane jest, aby podawać je na surowo, ponieważ w tym przypadku mają więcej witamin. Ale możesz gotować warzywa i gotować. Surowe warzywa, pożądane jest zetrzeć i dodać pół łyżeczki oleju słonecznikowego lub kwaśnej śmietany. Najbardziej przydatne dla Chihuahua jest marchew zawierająca karoten, który poprawia stan włosów zwierzęcia i olejków eterycznych.

Uczta dla chihuahua będzie owocem, szczególnie jabłkami i bananami. Możesz karmić swoje podroby, możesz ugotować dla nich nerki, wątrobę, serce. Podrabianie powinno odbywać się raz w tygodniu, a nie dłużej. W diecie zwierząt domowych mogą być ryby morskie, które należy podawać nie więcej niż 2 razy w tygodniu. Powinien być gotowany i bez kości.

Jajka przepiórcze można dodawać do menu 2 razy w tygodniu w menu. Dorosłym psom można podawać niskokaloryczny kefir, kalcynowany twarożek.

Tabu żywnościowe: czego nie można podać?

Ważne jest, aby wiedzieć nie tylko, co można dać zwierzęciu, ale jak karmić Chihuahua jest niemożliwe.

Niektóre rodzaje jedzenia nie są zalecane dla psów rasy Chihuahua, ponieważ mogą mieć niekorzystny wpływ na ich zdrowie:

  1. Nie podawaj mięsa wieprzowego, szczególnie surowego, ze względu na zawartość tłuszczu i ryzyko włośnicy.
  2. Cukierki, cukier, czekolada i inne słodycze powinny być wyłączone z diety zwierzęcia, ponieważ mogą powodować zaburzenia w przewodzie pokarmowym i wątrobie, prowadząc do otyłości. Używanie cukru może powodować łzawienie, ropienie oczu, powodować problemy z zębami. Jeśli chcesz traktować zwierzaka słodyczami, sklepy zoologiczne sprzedają specjalne słodycze dla psów, w tym cukierki.
  3. Nie możesz nakarmić poczwórnego przyjaciela pikantnych, wędzonych, tłustych i smażonych potraw. Wszystko to może powodować zapalenie żołądka. Przyprawy i przyprawy pobudzają zmysły węchu.
  4. Produkty mleczne są na ogół korzystne, z wyjątkiem mleka, ponieważ ma działanie przeczyszczające.
  5. Nie można karmić ryb rzeki, rdzawca.
  6. Nie podawaj kości kurczaka.
  7. Wyklucz z diety powinny być cebula i soja.
  8. Rośliny strączkowe i świeża kapusta powodują skurcze jelit zwierzęcia, ponieważ zawierają dużo białka i fibryny, co zwiększa aktywność mikroflory jelitowej. Niektóre rodzaje roślin strączkowych zakłócają trawienie białka o wysokiej jakości.
  9. Niektóre produkty korzystne dla ludzi są bardzo szkodliwe dla organizmu psa. Na przykład w diecie psa nie powinno być orzechów.
  10. Surowa cebula może podrażnić błonę śluzową żołądka.

Woda dla chihuahua jest prawdziwym problemem. Nie można pić wody z kranu, a także gotować. Odpowiednia woda mineralna bez gazu lub wody przechodzi przez filtr.

Witaminy i pierwiastki śladowe w diecie Chihuahua

Małe "chihuis" potrzebują dodatkowych suplementów witaminowych i mineralnych, jeśli są w naturalnym odżywianiu, a nie na rufie klasy superpremium.

Nie możesz podawać witamin w skoncentrowanej formie. Aby nie zaszkodzić zwierzęciu, z pytaniem, jakie witaminy i mikroelementy potrzebuje, lepiej skontaktować się z weterynarzem. Przepisać niezbędny kompleks witaminowo-mineralny, który można kupić w aptece weterynaryjnej. Instrukcje dotyczące dołączania do wszystkich produktów medycznych.

Małe psy potrzebują suplementów mineralnych zawierających glukonian wapnia, mączkę kostną, fitynę, glicerofosforan i inne substancje, które przyczyniają się do powstawania szkieletu.

Te środki zaradcze obejmują leki typu "Irish Cal". Możesz podać kapustę morską z wapniem, pokruszoną skorupą jaja, drożdże piwne. Lepiej skonsultować się z lekarzem na temat dawkowania, ponieważ przedawkowanie może spowodować łamliwość kości, co prowadzi do złamań kończyn. Przedawkowanie jest niebezpieczne dla szczeniąt, u dorosłych nadmiar składników mineralnych jest po prostu wymywany z organizmu.

Jeśli zwierzę jest na super suchej karmie, to wszystkie niezbędne minerały i witaminy zawarte są w żywności. Dlatego pies nie potrzebuje dodatkowych witamin, a przedawkowanie witamin może powodować poważne zaburzenia w ciele psa.

Wybór idealnego gotowego paszy

Jeśli Chihuahua karmi się gotowymi paszami, musisz pobrać karmę klasy superpremium, która zawiera wszystkie przydatne substancje. Normę, którą należy podać psu, jest podana w instrukcjach dotyczących żywności wydrukowanej na opakowaniu. Tabela pokazuje wymaganą ilość paszy, biorąc pod uwagę wiek, wagę i wymiary psa.

Istnieją dwa rodzaje gotowych pasz: suche i mokre w postaci konserw. Są wykonane z wysokiej jakości produktów mięsnych. Suche karmy są dostępne w formie granulatu. Można je podawać w postaci suchej lub zmoczonej. Aby to zrobić, granulki należy zwilżyć przegotowaną wodą i doprowadzić psa w postaci schłodzonej do temperatury pokojowej.

Pies przygotowany w ten sposób musi zostać zjedzony w ciągu 10 minut i nie można go ponownie nałożyć. Suche jedzenie zawsze może być w misce, nie pogarsza się. Plus suche jedzenie, które pomaga usunąć kamień nazębny, co jest problemem w Chihuahua.

Konserwy można podawać w czystej postaci lub mieszać z dodatkami ziołowymi lub dodawać do suchego jedzenia. Nie można pozostawić mokrej żywności, należy wyczyścić lodówkę, aby nie uległa ona uszkodzeniu. Karma powinna mieć temperaturę pokojową.

Nowoczesne gotowe karmy super premium są zbilansowane, zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Nie możesz się martwić o swojego zwierzaka, ponieważ dostanie wszystko, czego potrzebuje jego ciało. Wybierając jedzenie, należy wziąć pod uwagę, które psy są przeznaczone. Istnieją diety, które są przepisywane psom z problemami zdrowotnymi.

Oto jeden z najlepszych kanałów klasy super premium:

Istnieje duży wybór różnych firm, które produkują gotowe produkty dla zwierząt domowych. Jeśli nie jesteś obojętny wobec swoich zwierząt, powinieneś kupować karmę tylko od sprawdzonych producentów super klasy premium.

Kupując jedzenie dla Chihuahua lepiej skonsultować się z hodowcą lub weterynarzem. Ważne jest, aby określić producenta i kupić żywność tylko tej firmy. Dlatego powinno być dość powszechne, aby zawsze można było kupić. Jeśli karma zostanie wymieniona, może to negatywnie wpłynąć na zdrowie zwierzęcia.

Zalecenia dotyczące przygotowania idealnej diety

Dorosła i młoda Chihuahua powinna być karmiona zgodnie ze schematem, szczenięta częściej, dorośli dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Jest przeciwwskazane, aby karmić zwierzaka zbyt późno, przed snem. Dla starszego psa wystarczające będzie karmienie raz dziennie, ale możliwe jest również karmienie Chihuahua trzy razy dziennie, to zależy od samego zwierzęcia.

Aby zwierzę nie było wrażliwe na jedzenie, musisz upewnić się, że nie zna ono żadnego innego pokarmu niż ten, który leży w jego misce. Oznacza to, że nie powinien otrzymywać żadnych innych smacznych posiłków. Jeśli wybierzesz konkretny rodzaj super premium klasy przemysłowej żywności, nie należy go zmieniać.

W codziennej diecie Chihuahua powinien zawierać:

Białka znajdują się w produktach mięsnych, serze, rybach, twarogu. Węglowodany - w zbożach. Ponieważ mięso chihuahua jest beztłuszczowe, tłuszcze można uzupełnić olejem roślinnym. Witaminy i minerały są w pewnym stopniu zawarte w warzywach i owocach, ale przy naturalnym żywieniu lepiej jest kupić kompleks witaminowo-mineralny.

Najlepszą opcją karmienia chihuahua będzie gotowa, zbilansowana karma najwyższej klasy, zawierająca wszystkie niezbędne substancje dla psa. Jeśli chihuahua jest dobrze pielęgnowany i odpowiednio karmiony, pies będzie zabawny i mobilny.

Psy Chihuahua powinny dobrze jeść, ale nie przejadać się, ponieważ często są podatne na otyłość. Wielkim zagrożeniem dla psów ras karłowatych jest głód, ponieważ są one podatne na hipoglikemię.

Wideo "Elsa - Chihuahua: o rasie i pielęgnacji"

To wideo z Shima bty opowiada o Chihuahua Elsa: jej charakterze, nawykach, preferencjach. Zawiera również ogólne informacje na temat rasy psów Chihuahua: jak dbać i jak karmić.

Mój pies stróżujący

Dog Blog - My Watchdog

Jak karmić Chihuahua

Jak karmić Chihuahua - jest to pierwsze pytanie, które każdy właściciel powinien przemyśleć przed zakupem zwierzaka. Kondycja fizyczna, rozwój i zdrowie psa zależą od diety. Początkowo ważne jest, aby zdecydować, jaki rodzaj suchej karmy karmić Chihuahua, co innego oprócz jedzenia, tym lepiej i ile razy dziennie. Zwykle częstotliwość i dieta są obliczane na podstawie wieku i wielkości szczenięcia.

Chihuahua Ready Feed

Jak możesz karmić szczeniaka Chihuahua z suchej karmy? Które z nich najlepiej pasują? Ponieważ Chihuahua są dekoracyjnymi mini-psami, które są podatne na alergie i niestrawność, lepiej wybrać suplementowe jedzenie.

Ważne jest, aby pamiętać, że zwierzę nie lubi suchych pokarmów, więc przed podaniem lepiej je namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie będą szybciej trawić.

Głównymi zaletami gotowego karmienia jest to, że:

  • każda firma ma linię dla szczeniąt, psów w ciąży, po porodzie, dla dorosłych i starzejących się zwierząt domowych;
  • sucha pasza nie musi być dalej przetwarzana;
  • istnieje wybór między suchą żywnością a mokrą konserwą;
  • wysoka wartość odżywcza;
  • zrównoważony skład;
  • hipoalergiczne wiele pokarmów.

    Razem

    Całkowita pasza jest produkowana przez hiszpańską firmę bezpośrednio w kraju, ponieważ nie ma żadnych oddziałów na świecie. Żywność należy do klasy super premium, ponieważ w jej składzie znajduje się co najmniej 30% naturalnego mięsa, a nie produktów ubocznych.

    Obejmuje również:

    • przeciwutleniacze;
    • kwas foliowy;
    • naturalne warzywa;
    • ryż i inne zboża;
    • kompleksy witaminowe.

    Linia zapewnia karmę dla szczeniąt małych ras i dla psów powyżej pięciu lat. Chociaż alergie, jedzenie nie jest szczególnie odpowiednie, ponieważ wszystkie produkty spożywcze wytwarzane są na bazie kurczaka.

    Ale warto zauważyć, że Total chroni układ odpornościowy, sprawia, że ​​włosy stają się jedwabiście gładkie, a silne zęby to profilaktyka chorób serca.

    Bosch

    Nie wiesz, co jeszcze może karmić chihuahua? Następnie spójrz na paszę Bosch, która jest produkowana przez Niemcy, należy do klasy super premium.

    Podstawa kompozycji obejmuje:

    • frakcja mięsna nie mniej niż 20%;
    • ryż lub kukurydza;
    • buraki;
    • wysokiej jakości kompleksy witaminowe i mineralne;
    • warzywa.

    Główne zalety żywienia:

    • stosowane jest tylko naturalne mięso;
    • nie trzeba kupować dodatkowych witamin;
    • cena jest średnia w porównaniu do rówieśników;
    • Do produkcji wykorzystywane są nowe technologie.

    Pamiętaj, że dla chihuahua lepiej wybrać linię holistyczną, ale z mniejszą częścią zbóż, w przeciwnym razie prawdopodobieństwo otyłości jest wysokie.

    Royal canin

    Royal Canin jest produkowany przez Francję i Rosję, należy do żywności premium. W przypadku chihuahua władcy są oferowani przez okres do ośmiu miesięcy i dłużej. Główną cechą żywienia jest stymulacja apetytu i obecność krokietów o różnych rozmiarach, aby pozbyć się kamienia nazębnego. Ponieważ innym problemem dekoracyjnych psów jest rzadkie lub luźne stolce, linia pokarmu dla małych psów rozwiązuje ten problem.

    W sercu kanału Royal Canin:

    • kukurydza lub ryż;
    • włókno;
    • tłuszcze zwierzęce;
    • minerały;
    • olej sojowy;
    • mięso drobiowe

    Pamiętaj, że kompozycja paszy ma wiele smaków i wzmacniaczy smaku, więc nie pasuje do każdego zwierzaka, szczególnie szczeniąt.

    Proplan

    Co jeszcze karmić chihuahua w domu? Możesz kupić żywność Proplan, która należy do klasy premium.

    Główne składniki odżywiania:

    • ryby lub chude mięso;
    • ryż lub kukurydza;
    • buraki;
    • minerały;
    • włókno;
    • witaminy.

    Dla Chihuahua możesz wybrać linię dietetycznych pasz, holistycznych, alergicznych, dla szczeniąt i dla dorosłych zwierząt. Główną cechą jest to, że w kompozycji nie ma soi, pszenicy i chemikaliów, więc zwierzę nie będzie miało rozstroju żołądka ani wzdęć.

    Nie zapominaj, że możesz podać suche jedzenie z trzech miesięcy życia, ale z większą porcją wody. I wielu weterynarzy zaleca tylko mokre konserwy.

    Nutra

    Nutra Mix to najbardziej kompletna karma, którą polecają nawet weterynarze, choć należy ona do klasy premium. Odżywianie zapobiega rozwojowi kamicy i otyłości. Istnieją linie do sterylizacji, życia na ulicy, zwierząt aktywnych i starszych. Zapewnia także pokarm dla alergików, szczeniąt i małych ras. W przypadku Chihuahua tacy władcy są bardziej odpowiedni:

    • nutra mix szczeniak;
    • nutra mix jagnięcina;
    • wydajność mieszania nutra.

    Nutra składa się z mięsa jagnięcego lub drobiowego (jagnięciny lub łososia), ryżu, mikroelementów, błonnika. W diecie nie stosuje się wzmacniaczy sojowych i smakowych, co eliminuje alergie. A minerały wzmacniają układ odpornościowy, motoryczny. Karmy Nutra są często polecane po operacji lub porodzie.

    Specyfika jedzenia Nutry polega na tym, że dzienna dawka dla chihuahua będzie wynosić około 70 g, czyli znacznie mniej niż w naturalnym odżywianiu.

    Natural Chihuahua Food

    Jak karmić chihuahua w domu, z wyjątkiem jedzenia - nie mniej często zadawane pytanie.

    Lista zalecanych produktów:

    • chude mięso, lepszy indyk lub jagnięcina;
    • produkty mleczne, takie jak twarożek, kwaśna śmietana i kefir;
    • warzywa i owoce;
    • zboża, na przykład ryż, płatki owsiane i gryka;
    • kompleksy minerałów i witamin.

    Ważne jest, aby szczeniak był karmiony naturalnym mlekiem krowim przed trzecim miesiącem życia, ale później lepiej jest mu odmówić. Od ciała chihuahua prawie się nie trawi.

    Jak nakarmić szczeniaka Chihuahua

    Oprócz tego, co karmić i jak najlepiej, pamiętaj, ile razy dziennie musisz podać jedzenie:

    • 1-2 miesiące paszy dawać do pięciu razy dziennie, podstawę diety - świeże mleko;
    • w ciągu 3-4 miesięcy częstotliwość zmniejsza się do czterech razy dziennie;
    • w ciągu 5-6 miesięcy pokarm podaje się trzy razy dziennie;
    • Od 6 do 12 miesięcy szczenię karmi się nie więcej niż dwa razy dziennie.

    Zalecana porcja suchego jedzenia na dzień - 60 g dla dorosłego zwierzęcia. W przypadku szczeniąt mokra karma w puszkach lub sucha karma moczona w wodzie w dawce 35 g jest lepsza.

    Ważne jest, aby wysokość talerza chihuahua była nie mniejsza niż 6-7 cm, a zawsze w pobliżu znajduje się miska z oczyszczoną wodą. Ponieważ woda z kranu może powodować biegunkę i niestrawność. Mleko po trzecim miesiącu życia nie wolno podawać, lepiej zastąpić je kefirem lub jogurtem.

    Upewnij się, że po 10 miesiącach chihuahua dostaje więcej białka i węglowodanów oraz mniej kalorii.

    Najlepsze karmy dla szczeniąt Chihuahua to:

    • Royal Canin Junior Chihuahua;
    • Akana Pacific;
    • Brit pappy;
    • Savara Pappy.

    Choroby Chihuahua i jedzenie do leczenia

    Główne problemy w zdrowiu chihuahua to:

    • niestrawność;
    • kamica nerkowa;
    • alergie.

    Aby pozbyć się zaburzenia, wzdęć i biegunki, zaleca się weterynarzom, aby dali psu SAVARRA DOROSŁO WSZYSTKIE RASY, Almo nature, Acana.

    Aby pozbyć się alergii i zapalenia skóry pasuje - Biofood, Bosch, O planie, wrażliwe edall. W przypadku kamicy moczowej lepiej podać Royal Canin Urine and Reccription Diet Canine.

    Czego nie można dać chihuahu

    1. Pikantne i słone jedzenie.
    2. Cebula i przyprawy.
    3. Fasola.
    4. Wędzone produkty i produkty marynowane.
    5. Słodycze i produkty piekarnicze.
    6. Orzechy włoskie.
    7. Surowe ryby.

    Niewiele osób wie, ale większość tych produktów prowadzi do anemii, zatrucia, kruchości kości, otyłości i zwiększonego ciśnienia. Szczególnie niebezpieczne są orzechy włoskie i wędzone, smażone potrawy.

    Jest to dieta, która wpływa na dobre samopoczucie zwierzęcia i pełnię jego rozwoju, więc kwestia lepszego sposobu karmienia Chihuahua powinna być traktowana dokładnie i dokładnie. W razie potrzeby skonsultuj się z weterynarzem lub hodowcą.

    Prawidłowe i zdrowe jedzenie dla chihuahua niż karmienie psa

    Porozmawiajmy o tym, jak nakarmić Chihuahua. Jedzenie Chihuahua zawsze było delikatnym i trudnym tematem. Weterynarze są zgodni co do tego, ile chihuahua powinno jeść dziennie. Dorosły pies rasy Chihuahua musi codziennie spożywać nie więcej niż pięćdziesiąt osiemdziesiąt gramów jedzenia na kilogram swojej masy.

    Karma dla psów

    Wielu właścicieli jest zainteresowanych tym, czy możliwe jest zwiększenie tej ilości, czy nie będzie wystarczającej ilości tego chihuahua.

    Jeśli twoje zwierzę jest nadpobudliwe, lub rozwija się tylko i ma mniej niż osiem miesięcy, wtedy dzienna dawka jedzenia może zostać zwiększona. To nie wszystko, co musisz wiedzieć o karmieniu Chihuahua.

    Tak więc, jeśli całkowita waga psa wynosi około półtora do dwóch kilogramów, to w ciągu jednego dnia musi on wyżywić około stu pięćdziesięciu gramów jedzenia i nic więcej.

    Z całkowitej ilości przybywających produktów dwie trzecie powinno składać się ze związków białkowych, produktów białkowych, a tylko jedna część powinna pochodzić z roślin.

    Karma dla szczeniąt

    Jednak podczas karmienia piersią należy zmienić dietę matki karmiącej i znacznie zwiększyć zawartość substancji zawierających wapń. Powinni zostawić co najmniej jedną trzecią część.

    Dzienna dawka podzielona jest na kilka posiłków. Z reguły wystarcza, aby chihuahua jadł dwa razy dziennie. Aby układ trawienny zwierzęcia działał bezbłędnie i bez walki, naucz go jeść w tym samym czasie.

    Najlepiej karmić je raz rano i raz wieczorem. W ciągu dnia można zamówić lekkie przekąski. Na przykład, aby wyleczyć kość z żył.

    Dieta w zależności od wieku

    Dojrzewanie w tej małej rasie pojawia się wystarczająco wcześnie, w porównaniu do innych.

    Już dziesięć lub jedenaście miesięcy przestają rosnąć. Oznacza to, że w tym czasie muszą jeść dużo.

    Dieta chihuahua powinna zawierać dużą liczbę składników mineralnych, multiwitamin, produktów pochodzenia roślinnego.

    Ale w następnym okresie konieczna jest radykalna zmiana struktury żywienia, zmniejszenie kaloryczności i zwiększenie ilości węglowodanów i białek.

    Za drugim razem, aby radykalnie zmienić dietę trzeba będzie po dziewięciu latach, w tym wieku psy tej rasy zaczynają się starzeć. Teraz porcje powinny być jeszcze lżejsze.

    Rodzaje żywności

    Naturalne żywienie

    Bardzo logiczne pytanie: co karmi Chihuahua? Obecnie istnieją trzy główne rodzaje karmienia chihuahua: naturalne domowe jedzenie, suche chihuahua jedzenie, mokre jedzenie w puszkach.

    Aby samodzielnie przygotowywać posiłki i karmić domowe naturalne pokarmy, konieczne jest posiadanie pewnych umiejętności i doświadczenia, czyli zapewnienie odpowiedniego odżywiania dla Chihuahua.

    Nie zapominaj, że pies nie może jeść surowego mięsa, drobiu ani jajek. Przed ich ugotowaniem należy chronić zwierzę przed zakażeniem salmonellą, robakami i innymi pasożytami.

    Naturalne odżywianie może również obejmować pokarmy, takie jak nerki wołowe, blizna, wątroba i tak dalej. Jednak najlepiej spożywać je tak rzadko, jak to możliwe. Ale owoce morza, a zwłaszcza ryby, można podawać bezpiecznie w dowolnej ilości.

    Co może

    Możesz podać prawie każdą rybę morską, z wyjątkiem mintaja. Pollock może doprowadzić do powstania kamienia nazębnego wewnątrz pąków małych psów. Ale uważaj na kości, muszą najpierw się wycofać.

    Aby dziecko otrzymywało węglowodany w odpowiedniej ilości, konieczne jest podanie zboża ze zbóż, można podać makaron, czasami można karmić Chihuahua chlebem. Aby wypełnić równowagę wapniową, należy podać produkty mleczne.

    Od produktów mlecznych preferują kefir, ryazhenka, kwaśną śmietanę. Kefir lepiej jest wybierać beztłuszczowy, ser jest tłustym produktem, można go podawać w rzadkich przypadkach i lepiej stosować jako przysmak.

    Warzywa również nie mogą być podawane na surowo. Muszą być wstępnie oczyszczone, starte lub krótko zgasić. Najbardziej przydatne są marchewki. Możesz zrobić taki przysmak: zmieszać startą marchewkę i łyżeczkę kwaśnej śmietany.

    Taka mieszanka nie pozostawi zwierzęcia obojętnym. Możesz także dać owoce, banany i jabłka są bardzo popularne wśród czworonogów. Owoce najlepiej podawać w postaci miękkich puree ziemniaczanego.

    Jedzenie miękkie różni się tym, że zawiera zbilansowaną ilość składników niezbędnych do normalnego rozwoju psów.

    Możesz wybrać odpowiednią wersję kanału, w zależności od wieku i zdrowia Twojego zwierzaka. Część paszy oblicza się również na podstawie tych wskaźników.

    Jeśli nie chcesz łamać podziału żywności na porcje, możesz kupić jednorazowe gotowe saszetki, które są przeznaczone do jednej porcji.

    Jeśli zdobyta szczeniaczka Chihuahua jest twoim pierwszym zwierzakiem i dopiero zaczynasz próbować siebie jako właściciel psa, to rozważ odmiany istniejących konserw.

    Współcześni producenci oferują dwa rodzaje pasz tego planu: holistyczne i tanie opcje.

    Rekomendacja właścicieli psów z doświadczeniem:

    Nie warto oszczędzać. Im droższe jedzenie, tym bardziej jakościowy jego skład, tym bardziej przydatny jest dla psów i bardziej naturalnych składników. Nie należy jednak zasilać segmentu super premium w innym mieście. Zdobądź to, co masz w sklepach.

    Niektórzy hodowcy mają niedogodności związane z żywieniem własnych produktów naturalnych i konserwy uznają potrzebę mycia naczyń po posiłku. Ale przy suchym jedzeniu nie ma takiego problemu. Suche jedzenie można zwilżyć wodą, dzięki czemu jest ono delikatniejsze, a małe psy mogą je żuć. Ponadto, podczas karmienia suchym pokarmem, konieczne jest umieszczenie miski z wodą w pobliżu miski z jedzeniem.

    Jak wybrać rodzaj żywności

    Przede wszystkim potrzebujesz porady hodowcy. Hodowca powie ci, jak karmić Chihuahua, niż szczeniaki były karmione w pierwszych dniach lub miesiącach życia, pomoże ci w stworzeniu właściwej diety i wyborze rodzaju jedzenia. Błędem jest sądzić, że psy tej rasy spożywają wyłącznie produkty super premium.

    Nie jest wykluczone, że zanim znajdziesz idealne jedzenie, będziesz musiał spróbować wszystkich trzech rodzajów. Nie rzadko zdarza się, że jeden typ nie daje pożądanego rezultatu, wtedy trzeba połączyć jedzenie i okresowo zmieniać dietę.

    Czego nie dać psu

    Wielu właścicieli uważa, że ​​jeśli produkt jest przydatny dla osoby, to dla chihuahua będzie doskonałym źródłem niezbędnych substancji i związków. W rzeczywistości tak nie jest. Istnieje wiele produktów, które są bardzo korzystne dla organizmu ludzkiego, ale które mogą zaszkodzić psu.

    Zobaczmy, czego nie możesz nakarmić Chihuahua:

    Orzechy Obejmuje to wszelkie orzechy: orzechy nerkowca, orzechy włoskie, drewno, absolutnie wszystko. Powodem jest wysoka zawartość fosforu. Może prowadzić do tworzenia kamieni w pęcherzu. Ponadto fosfor wypłukuje wapń z kości zwierzęcych i sprawia, że ​​stają się kruche.

    Łuk Podczas jedzenia surowej cebuli Chihuahua może rozwinąć anemię. Ze wszystkich psów tylko psy myśliwskie są w stanie trawić cebulę w normalny sposób, bez negatywnych konsekwencji dla organizmu.

    Kultury fasoli. Sprowokują najsilniejsze meteorizmy i mogą stymulować pojawienie się skurczu.

    Pieprz Częste stosowanie papryki znacznie zwiększa ryzyko zapalenia żołądka u ludzi.

    Słodycze, ciastka i inne słodkie produkty. Prawdopodobnie nie w świecie ludzi, którzy byliby absolutnie obojętni na słodycze.

    Podobnie, omawiany mały chłopczyca nie jest niechętny przyjmowaniu słodyczy, je je z przyjemnością. Mogą jednak rozwinąć się cukrzyca typu 2 i nadwaga. Dlatego konieczne jest ścisłe kontrolowanie przepływu cukru.

    Wędzone, solone, smażone potrawy. Wszystko to jest bardzo szkodliwe dla ludzkiego ciała, a dla psów wszystko to jest podwójnie szkodliwe.

    Jedzenie wędzonych mięs, smażonych potraw i pikli może prowadzić do dysfunkcji układu trawiennego czworonożnych przyjaciół.

    Świeże mleko krowie. W wieku dorosłym zwierzęta domowe nie tolerują mleka krowiego, nie mogą go prawidłowo strawić. Pod tym względem często mają biegunkę i wzdęcia po wypiciu świeżego mleka. Ta lista jest możliwym źródłem patologii.

    Dlaczego zwierzak nie je?

    Nie rzadko psy nie jedzą, ich apetyt znika. Może to wynikać z różnych przyczyn. Najważniejsze jest, aby prawidłowo ocenić sytuację i nie być prowadzonym przez psa. Wszyscy wiedzą, że te małe stworzenia są dyktatorami. Doskonale zdają sobie sprawę z zasad manipulacji i często chcą kontrolować zachowanie właścicieli i ich stosunek do siebie poprzez odmowę jedzenia.

    Początkujący hodowcy popełniają ogromną pomyłkę, gdy gdy pies odmawia, starają się lepiej karmić chihuahu i zaczynać nadziewanie smakołyków od stołu właścicieli. Jest to złe, więc możesz spowodować poważne szkody.

    Po pierwsze, istnieje duże prawdopodobieństwo, że produkty wymienione na liście zabronionych wymienionych powyżej spadną. Po drugie, harmonogram żywienia jest poza normą, reżim jest naruszony. Po trzecie, naruszana jest dopuszczalna dzienna dawka pożywienia. Może to prowadzić do otyłości i innych negatywnych konsekwencji.

    Dlatego nie trzeba poddawać się manipulowaniu zwierzakiem i podawać przysmaków. Podawaj jedzenie w ten sam sposób. Możesz również zabrać zwierzę na spacer, aby zaczął się bawić i głodny. A wieczorem konieczne jest, jak zwykle, napełnienie miski. Mamy nadzieję, że artykuł był przydatny, a teraz wiesz, jak prawidłowo karmić Chihuahua.

    Jak karmić Chihuahua

    Chihuahua to mały pies, ale bardzo ruchliwy, przewód pokarmowy ma krótki, dlatego procesy metaboliczne przebiegają szybko, zapotrzebowanie na energię jest wysokie. Zapewnienie takiemu psu niezbędnych składników odżywczych powinno odbywać się wyłącznie kosztem jakości, ale nie ilości spożytego jedzenia. Zwrot z reklamy "żołądek kota jest trochę więcej niż naparstek" można również zastosować do Chihuahua, zwłaszcza gdy jest w wieku szczenięcia. Szczenięta szczeniąt są zazwyczaj dobre, a jeśli dodasz zbyt dużo jedzenia, szczeniak je zje, ale wtedy będzie źle. Jedna porcja dla szczeniaka to jedna łyżka stołowa, jeśli jest to naturalna żywność, jeśli jedzenie jest suche, to zgodnie z zaleceniem producenta z obliczenia wagi szczenięcia.

    Jaki rodzaj pożywienia dla karmienia ich chihuash, naturalny lub przemysłowy, decyduje o właścicielu, wielu nadal karmi jedzenie, które poleca hodowcy. Ale ta rasa nie jest rzadkie alergie pokarmowe, więc zdarza się, że musisz przejść na hipoalergiczne suche jedzenie, nawet jeśli wcześniej jedzenie było naturalne. Tak się stało tutaj. Środek został wymuszony, tylko hipoalergiczna żywność i uratowana, więc pytanie, jak karmić Chihuahua, teraz przede mną, nie jest tego warte, ponieważ po prostu nie ma innych opcji.

    Ogólnie rzecz biorąc, przy wyborze suchej paszy, w obecności alergii i jej braku, kryterium musi być wysoka jakość paszy, premii lub lepszej, klasy super premium. Ponadto szczęki chihuasha są małe, zęby są małe, więc granulki paszowe muszą mieć odpowiedni rozmiar. Szczenięta suche muszą najpierw posiekać i napełnić ciepłą wodą. W miarę wzrostu możesz spróbować podać kilka granulek w całej formie i sprawdzić, czy szczeniak może je normalnie jeść. Dzięki temu możesz łatwo zrozumieć, kiedy nadszedł czas na przejście na cały kanał. Zmiażdżyłem mojego Tori na 10 miesięcy. Teraz je w zwykłej formie. Nie zapomnij o stałej dostępności czystej wody u psa, przefiltrowanej lub butelkowanej.

    Chihuahua zazwyczaj uwielbiają owoce i warzywa. W przypadku braku alergii możesz podać owoce, które lubi twój pies, wszystko od warzyw, z wyjątkiem ziemniaków i cebuli. Karmienie szczeniąt od 2 do 5 miesięcy najlepiej wykonywać 4-5 razy dziennie, co trzy do czterech godzin. Po 19-20 pm karma nie jest już tego warta. Wraz z wiekiem zwiększa się porcje, a liczba karmień maleje. Dorosły chihuahua karmi się dwa razy dziennie, owoce i warzywa można podawać w odstępach czasowych.

    Jeśli Chihuahua są na naturalnej żywności, musisz pamiętać o niezbędnym stosunku białka (białka) i suplementów ziołowych, jest to szczególnie ważne dla szczeniąt. Do 8 miesięcy najlepszy stosunek to 3: 1, gdzie 3 to produkt białkowy, a 1 to warzywo-węglowodan. Od 8 do 18 miesięcy proporcja wynosi 2: 1. Białko zwierzęce - mięso (wołowina, cielęcina), podroby (nie często), białe mięso z kur, ryby (najlepiej owoce morza), produkty mleczne (twarożek, kefir, ser miękki niesolony, na przykład Adyghe), jaja.

    Poranne karmienie najlepiej wykonywać mleczarniami, w ciągu dnia - standard, mięso-warzywa-owsianka, a wieczorem - najlepiej tylko mięso z warzywami i ziołami. Wiele psów uwielbia pić kefir. Oczywiście nie jest to złe, ale nieuchronnie wiąże się z częstszymi wizytami w toalecie. Jeśli chihuahua jest przyzwyczajony do tacy, nie będzie problemu. A jeśli chodzi tylko na ulicy, lepiej dać kefirowi, gdy będziesz mieć pewność, że wkrótce pójdziesz z psem na ulicę. Nie poleca się mleka pełnego, psy często stają się z niego słabe, to lepiej fermentowane produkty mleczne. Nie podawaj tłustych potraw (masło, śmietana, śmietana, wieprzowina). Oczywiście nie ma kiełbas, kiełbasek i innych przetworzonych przemysłowo mięsa.

    Nie trzeba podawać kości, jeśli tylko kość cielęca podczas zmiany zębów lub kość pochodząca z bydła żyła w sklepie zoologicznym. Zwykły ser również nie jest warty dawania, ma dużo soli i konserwantów. Nie możesz dawać słodyczy, słonych i przyprawionych potraw. Suplementy ziołowe - ryż, gryka, czasami płatki owsiane (jeśli pies jelito traktuje je normalnie), różne warzywa (marchew, cukinia, dynia, pomidory, ogórki itp.), Zielenie (drobno posiekany koperek, pietruszka). Tłuszcze roślinne są również potrzebne (nierafinowany słonecznik lub oliwa z oliwek, trochę, pół łyżeczki do kawy).

    Kurczak, ryby, podroby, jaja są podawane wyłącznie w postaci gotowanej. Nie można podać smażonego jedzenia. Jeśli istnieje chęć podania surowej wołowiny, musi to być sprawdzone mięso, poza tym dobrze zamrożone. Kiedy gotujesz dla chihuahua, musisz zapamiętać jego mały rozmiar i drobno posiekać wszystkie produkty. Psy te mają wąski przełyk i łatwo można je dusić na dużej porcji. Gotowana żywność nie powinna być przechowywana w lodówce przez długi czas. Nie można podawać nieogrzewanego jedzenia bezpośrednio z lodówki.

    Jeśli chihuahua na naturalnej diecie, okresowo, po konsultacji z weterynarzem, należy podać witaminy. Jeśli pies spożywa suchą karmę, nie powinieneś kupować dużych paczek. Optymalne jest, że opakowanie trwa 30-40 dni, jeśli torba jest dłużej otwarta, podawanie jest utleniane w wyniku ekspozycji na tlen, jego wartość odżywcza i smak są zmniejszone.

    Kto ma jakieś dodatki na ten temat, proszę mówić. Wiem, że na forum są właściciele chihuahua, powiedz nam, jak karmisz swoje psy.

Czytaj Więcej O Psach

Jak wyszkolić psa?

Choroby Każdy właściciel psa powinien zrozumieć, że jest w pełni odpowiedzialny za swoje życie, a także za fizyczne i psychiczne zdrowie swojego zwierzaka. Zwierzę musi być zarządzane. Jest to konieczne dla bezpieczeństwa zarówno właściciela, jak i innych członków społeczeństwa, w którym on mieszka.

Opis rasy husky syberyjskiej

Choroby Najpiękniejszym i niezwykle inteligentnym, jedynym psem, który z łatwością toleruje trudne warunki na dalekiej północy, jest husky syberyjski (husky).Nie sposób wymienić wszystkich zalet tej rasy, ale nadal staram się zarysować charakter i niezwykle piękny wygląd tego niesamowitego psa.

Rosyjski toy terrier: opieka i konserwacja

Choroby Charakterystyka rasy Rosyjski toy terrierRosyjski toy terrier - ozdobny, mały rasa psów. Wygląda jak mała zabawka, nawet sama nazwa "zabawka", w tłumaczeniu oznacza zabawkę.