Karmienie

Orijen dla psów

Zarejestruj się, aby zostawić opinię.
Zajmuje mniej niż 1 minutę.

Marka Orijen to holistyczna karma. W składzie nie ma żadnych odpadków, udział mięsa jest duży. Wszystkie składniki odżywcze i witaminy mogą otrzymać zwierzaka na zestaw owoców, ziół i warzyw, które są w składzie paszy. Producent Champion Petfoods. Są zaangażowani w jedzenie Acana.
Zwrócę uwagę na główne zalety produktu:
- jakość i prawdziwe mięso (około 80%);
- bez wzmacniaczy smaku i barwników, wszystko całkowicie naturalne;
- dobrze dobrane witaminy i minerały dla psów różnych ras;
- jagody i zioła.
Niedociągnięcia w kanale, nie widzę. Być może dla kogoś będzie to kosztowne, ale kosztuje jego pieniądze iw pełni spełnia najwyższe standardy.
Najlepiej nadaje się dla dużych i aktywnych psów, które potrzebują dużo białka. Małe psy w tak dużej ilości mięsa nie potrzebują, ale są również całkowicie odpowiednie dla nich.

Pierwszym i jedynym suchym pokarmem naszego labradora było pochodzenie. Pies jest rasowy ze wszystkimi dokumentami, dlatego podchodził do diety w sposób odpowiedzialny: jedzenie zostało wybrane ze względu na jego doskonałą kompozycję, uczciwą cenę, a także importową produkcję. Zaczęłam dawać jej suche granulki z wieku szczeniąt - Orygenes Pappy, tylko dla szczeniąt. Jedzenie było z kurczakiem i indykiem, mięso jest świeże i suszone. Również zawierały jaja i ryby. Ogólnie rzecz biorąc, pełen zakres białek zwierzęcych, także psów, to drapieżniki, białko roślinne jest od nich gorsze. Nie było precedensu, pies jadł jedzenie z oczywistą przyjemnością, nie dręczył gazów, pachniał normalnie z ust. Wełna podczas czesania nie wypadała silnie, wszystko mieści się w normalnym zakresie. Karmiono je taką karmą przez okres do 10 miesięcy, aż pies dorósł i był w stanie spokojnie żuć duże granulki dla dorosłych zwierząt.
Dorosłe pochodzenie jest prawie takie samo jak "dziecinne", tylko granulki są większe. I tak holistyczna jest utrzymywana w tym samym stylu: czyste mięso, bez podrobów, dużo warzyw, owoców i jagód, jako źródło witamin. Wszystko naturalne, bez chemii. Dorosłe jedzenie jest nadal jedzone z przyjemnością, mogę je tylko czasami dogadzać psimi radościami w postaci puszkowanej żywności, a także wlewać więcej wody do miski.

Główną wadą Origin jest jego cena. Łatwiej mi kupić inną całkowicie bezpieczną, ale tańszą karmę premium, a równolegle z tym karmić psa mięsem. Pod względem ilości przychodzącego białka, jeszcze więcej zostanie uwolnionych, a zwykłe mięso nie będzie lepiej wchłaniane niż suche granulki.
Po prostu trzymał psa na początku kilka miesięcy, potem opakowanie się skończyło. Jakość jedzenia, oczywiście warta swojej ceny, bez zakłóceń przewodu pokarmowego u zwierzęcia nie było. Poszedł do toalety zupełnie normalnie, bez wysiłku, jak to się dzieje po tanim suchym jedzeniu. Odżywczo dobre, jak zaleca, a tak dużo posypane, zjadł wszystko, ale już nie błagał, było pełne. Ogólnie rzecz biorąc, świetny produkt, ale za drogi.

Pochodzenie najlepiej nadaje się dla aktywnych psów, a także podczas wzrostu. Wynika to z faktu, że w paszy zwiększona zawartość białka - prawie 40%. Dla porównania, w innych, nawet paszy premium, średnio 20-25%. Białko jest białkiem, materiałem budowlanym dla wszystkich organizmów, pies nie jest wyjątkiem. Odtąd bardzo ważne jest, aby karmić je pokarmami białkowymi, szczególnie jeśli pies siedzi na suchym pokarmie.
To prawda, że ​​istnieje pasza i jedna nieważna, ale wciąż jest wadą. Zmniejszony udział węglowodanów. Bez pszenicy, głównymi węglowodanami są warzywa. Dlatego jego całkowita wartość energetyczna nie jest tak wysoka jak u innych. Dlatego, aby w pełni jeść, musisz umieścić psa więcej jedzenia niż inne marki. Z drugiej jednak strony czyni to hipoalergicznym, bezpiecznym dla ciała psów, ponieważ zboża nie zawsze mają dobry wpływ na trawienie. Warzywa są również źródłem błonnika, dlatego wykluczone są problemy z niedrożnością jelit z suchego jedzenia.
Granulki są małe, w kształcie naleśnika, prawie nie nasiąknięte tłuszczem, więc dłonie nie są bardzo brudne. Jest zapach, zwłaszcza mięso, jak każdy inny suchy pokarm dla psa. Kolor jest ciemniejszy niż zwykle, prawdopodobnie silniejszy smażony lub suszony.
Jedzenie jest bardzo drogie. Osobiście nie spotkałem droższego. Jeśli weźmiesz najmniejsze paczki o wadze 300 gramów, będziesz musiał zapłacić 400 rubli. Ponieważ mam rasową i dość dużą Niemkę, jest to jej dzienna dawka. Dlatego biorę zdrowe paczki po 17 kg, wstają o 9 z kilkoma tysiącami, tym bardziej zyskują. Nie mam żadnych skarg na jakość jedzenia, nigdy nie miałem żadnych problemów zdrowotnych.

ORIGEN jedzenie - cios w wątrobę?

ORIGEN jedzenie - cios w wątrobę? 11/24/10 12:47

Mam psa Dobermana od 10 lat, karmię Pro Pak, mam niewielkie problemy wokół oczu, zaczęło się od niewielkiego obszaru łysienia, trafiłem do kliniki i przepisałem maść i zaleciłem zmianę diety na lepszego, ale bardzo dorosłego psa. Próbując uporać się z markami, które są na rynku, znalazłem Orygenesa. Wydaje się, że jest wysokiej jakości i drogi, dobrze napisany, ale bardzo dezorientujący.
Według producenta Orygenes, wszystkie znaki handlowe są zaangażowane w marketing i są najlepsze na świecie. Dość ambitne, ale, moim zdaniem, robią to samo. Tj WĘGLOWODANY NIE POTRZEBUJĄ (rozmawiałem z kandydatem na weterynarza, studiował w USA, według niego to nonsens). Procent białka jest poza skalą, dla dorosłych psów (mam psa 10 lat) w ORIGEN SENIOR rufie 42%!. Strona internetowa importera ma BIAŁE STRONY, http://www.acana.ru/assets/files/ORIJEN_WHITE_PAPER_RU.pdf
Tj odniesienie do niektórych badań z lat 1985-1998, które demaskuje "mity" na temat niebezpieczeństw związanych z wysoką zawartością białka, jest prawdziwe, tylko Nagrodę Nobla pozostawia się do napisania, a wszyscy pozostali lekarze to imbryki? Tj ORIGEN się okazuje - najlepsze jedzenie, a wszystkie inne znane marki tylko "psotne". No tak, hormony przyspieszające wzrost w amerykańskich i kanadyjskich gospodarstwach nie są używane.

re: ORIGEN jedzenie - cios w wątrobę? 11/24/10 20:24

Staraj się nie zwracać uwagi na slogany marketingowe i spekuluj się logicznie: jest coś takiego jak odpowiednia żywność biologiczna - czyli żywność, specyficzna dla zwierząt jako gatunku biologicznego. Pies jest mięsożercą, dlatego podstawą jego odżywiania jest mięso, a także składniki roślinne jako źródło węglowodanów i ruchliwość jelit. Na tej ścieżce wyruszyli producenci Origien i Akana i oczywiście są w nich węglowodany! Są bezziarniste, nie zawierają węgla! Ziarno nie jest wcale potrzebne, nie jest koniem. W ślinie psa nie ma enzymu amylazy wytwarzanego przez zwierzęta roślinożerne do trawienia ziarna. Funkcja wytwarzania amylazy zajmuje trzustkę, co znacznie zwiększa obciążenie.

re: re: Food ORIGEN - cios w wątrobę? 11/25/10 14:11

Psy mojej mamy jedzą inne jedzenie, standardowe, że tak powiem, ale to było dawno temu. Chociaż, gdybym teraz zaczął psa i wychowywał go od szczeniaka, to zdecydowanie po roku karmiłbym Akanę lub Orygenesa.

re: re: re: Food ORIGEN - cios w wątrobę? 11/25/10 19:31

Autor tematu sam znalazł stronę, na której kobieta, która od wielu lat pracuje z Pet Food Championem, doradza w karmieniu Akany i Origien. Podchodzi bardzo rozważnie do tej kwestii, krytycznie, pyta producentów o interesujące kwestie, sama konsultuje się z dietetykami, w tym z Kanady. Nie dałem topstartowi linku, żeby nie nagrał mnie w zakupionych marketerach, mój kompan jest bardzo agresywny. Ale myślę, że to, co powiedziała mu o wysokiej zawartości białka i wątroby, może być tutaj interesujące. Następny cytat.

re: re: Food ORIGEN - cios w wątrobę? 12/13/10 15:40

Wziąłem Brit, podczas gdy wszystko jest w porządku, a cena i pies jedzą dobrze. Orygenes - drogi, i nie zaryzykuję. Wszystko wydaje się nie takie złe, ale jest coś mylącego. Oto Brit - i niedrogi i kompozycja - norma. Mimo to poszedłem na stronę i zacząłem szukać sztuczki. Jest bardzo podejrzanie tani. Opa znalazła.

re: re: re: Food ORIGEN - cios w wątrobę? 12/13/10 16:02

Dobry zimowy dzień i wieczór.

re: re: re: re: Food ORIGEN - cios w wątrobę? 12/14/10 5:57 pm

Cześć. O tym, że na półkach sklepów zoologicznych nie ma Akana i Orygenesa - to kwestia czasu. Royal Canin, Ekanuba i tak dalej są po prostu dobrze reklamowane. Chociaż Royal zazwyczaj zamierza kupić kampanię Marsa. Moim zdaniem nie osiąga nawet premii, a jeśli Mars zacznie ją produkować, to generalnie będzie pełne miasto. Moje zdanie, w diecie psa powinno być zdominowane przez białko, aw jakich ilościach decydować właściciel. W zależności od rasy, nat. ładunek, zdrowie psa itp. Ale pasza, która w pierwszej kolejności zawierała "ziarno" (jak w tym samym pianinie), można karmić tylko ptaki domowe, ale nie psy i koty. Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy, aby wybrać odpowiednie odżywianie dla swojego zwierzaka, możesz oddać krew psa raz na sześć miesięcy w celu przeprowadzenia testów, a tym samym monitorować wszelkie zmiany. Wszystkie zwierzęta są indywidualne. Karmiłem mojego psa surowym mięsem i warzywami i przez półtora roku nie było problemów. A gdy kot karmiony w ten sam sposób, wykazała silne białko na wątrobę zgodnie z analizami i musiała zmienić dietę. Odnośnie Orygenesa, czytałem na różnych forach, że niektóre zwierzęta (psy, koty) miały problemy z wątrobą i przewodem pokarmowym po przeniesieniu ich na tę paszę. Jednak wiele osób zauważyło poprawę. Moim zdaniem najpewniejszą metodą jest testowanie dwa razy w roku. Zdrowie swoim zwierzakom! Nawiasem mówiąc, możesz przeczytać artykuł, znaleźć go w internecie, Ludmiła Tipikina "O czym jest głupi". Osobowość jest dość sławna. Ten artykuł jest bardzo dobry. Wiele ciekawych i nie tylko dotyczących układu pokarmowego psa.

re: re: re: re: re: ORIGEN feed - cios w wątrobę? 12/15/10 8:36

Guzlik, dziękuję za link do artykułu, przeczytaj - bardzo przydatny artykuł, zawierający informacje, dzięki którym właściciele mogą identyfikować znaki ostrzegawcze w swoich zwierzętach domowych. Chociaż zgadzam się z tobą: testy 2 razy w roku gwarantują, że wszelkie zmiany zostaną zauważone na czas, a choroba nie będzie działać.
Ale jeśli chodzi o analizy jako sposób wyboru paszy, wątpię w to. Byłoby idealnie: przeszedł analizę - lekarz powiedział, co karmić. Ale, niestety, nasza większość w ogromnej większości nie rozumie przemysłowych pasz, nie daj Boże, jeśli odradzają naturalce. Tak, a potem. Karmiłam również szczeniaka surowym mięsem i warzywami, a także twarogiem, który mieliśmy do smażenia. Kiedy jednak kategorycznie odmówiła jedzenia surowego mięsa i twarogu, ja, alternatywnie, zaproponowałem gotowanie owsianki. W naturalny sposób nie zacząłem zbierać suchego jedzenia. Próbowałem szczeniaka Akana, zaczęła się biegunka. Chodzę do lekarza, ona - zmień paszę. Ekanubu, Hills, Royal. Ja szturcham je kompozycją, mówią: jedzą wszystko. Żądam analizy dotyczącej tolerancji pokarmu, nie robię tego i nie muszę go wpisywać. W rezultacie musiałem zabrać psa do innej kliniki, aby przetestować ją pod kątem tolerancji pokarmowej, która pokazała, że ​​mój pies nie toleruje owsa (był on częścią szczeniaka Akana). Dostałem się do bezziarnistej Akany, która z wielką przyjemnością nadal jemy, a pies jest w świetnej formie (TTT).
Tutaj za kilka miesięcy pójdziemy na testy, znalazłem rodzaj kompetentnego lekarza (długo się nad tym zastanawiałem), mamy nadzieję, że potrafi je poprawnie zinterpretować.
Ale nadal nie jemy surowego mięsa, tutaj starałem się podawać je pomiędzy karmieniami, myślę, że brakowało mi prawdopodobnie mięsa. Nie figi, powąchał i odszedł. Ale jabłko, marchewka, ogórek - jesteśmy szczęśliwi. Oto także paradoks!

re: re: re: re: re: ORIGEN feed - cios w wątrobę? 12/15/10 10:15

Cześć. Dzięki za odpowiedź. Trudno nie zgodzić się z twoją opinią. Oczywiście wielu osobom łatwiej jest eksperymentować, niż iść do kliniki i poddać się testom. Może się mylę, ale jestem leniwy.

Origen Dog Food (Orijen)

Origen Dog Food to produkt wytwarzany przez kanadyjską rodzinną firmę Champion Petfoods. Producent na opakowaniu wskazuje, że jego racje mają "zgodność biologiczną", która może zainteresować hodowców psów. Kolejny fakt przemawia za tym produktem - Akana, popularna marka paszy, która od dawna podbijała rynki światowe, jest także wynikiem Champion Petfoods.

Szczegóły dotyczące producenta

Oryginalne racje różnią się od produktów innych marek tym, że ich skład jest jak najbliżej menu dzikich drapieżników - jest to "zgodność biologiczna". Naturalnie głównym składnikiem paszy jest mięso - źródło białka.

Obecnie produkcja jest zlokalizowana na terytorium Kanady, a dostawa produktów odbywa się w ponad siedmiudziesięciu krajach, w tym w Rosji. Taka popularność nie jest zaskakująca, ponieważ karma tej marki zdobyła więcej niż jedną nagrodę jakości, uczestnicząc w niezależnych badaniach w Waszyngtonie. Tutaj stały się "paszą roku" od 2009 do 2012 roku, pojawiały się na większości wskaźników i były najlepsze w swoim segmencie.

Aby osiągnąć podobne wyniki, firma opracowała własną koncepcję produkcji, która opiera się na ważnych zasadach:

  1. "Biologicznie istotne" pasze wytwarzane są w jednej fabryce, w której monitorowane są wszystkie etapy procesu.
  2. Champion Petfoods jest producentem, a nie dystrybutorem produktów innych osób. Ponadto, właściciele sami zarządzają nim, bez pośredników.
  3. Skład racji obejmuje wyłącznie świeże składniki lokalnej produkcji - dostarczane są bez uprzedniego zamrożenia i konserwacji. Bez tanich podrobów, przetwarzania odpadów i sztucznych dodatków.
  4. Firma, z pomocą biologów, weterynarzy, doświadczonych hodowców, opracowała formułę paszy, która jest podobna w składzie do diety dzikiego zwierzęcia - jednak psy są w rzeczywistości drapieżnikami, co oznacza, że ​​potrzebują specjalnego pokarmu, który jest odpowiedni dla ich układu trawiennego.

Jak widać, producenci tej marki poważnie podchodzą do swojej pracy i oferują hodowcom psów jedną z najlepszych opcji suchych racji Origen.

Władcy źródła Origen

Istnieje kilka rodzajów karmy dla psów produkowanych przez tę markę: w postaci suchych racji, liofilizowanych suchych peletek i liofilizowanych przysmaków. Ponadto obejmują one rozdział według wieku, wielkości i innych czynników.

Racje dla dorosłych zwierząt dowolnej rasy:

  1. Origen Edalt - nadaje się do karmienia psów każdej rasy.
  2. Pochodzenie 6 Fish Dog - zawiera ryby - 6 różnych gatunków. Może być stosowany jako dieta dla szczenięcia.
  3. Originan Senor - karma dla zwierząt w starszym wieku.

Porcje szczeniąt:

  1. Origen Pappy - formuła przeznaczona dla małych dzieci z małych i średnich grup rasowych.
  2. Oryginalna Pappy Large Breed - spełnia potrzeby szczeniąt dużych i bardzo dużych.

Ponadto producent produkuje wysublimowaną suchą dietę Origen FD Edalt, odpowiednią jako zbilansowana dieta dla psów wszystkich ras w każdym wieku. Zewnętrznie, jedzenie przypomina suchy herbatnik, który przed oddaniem psa należy trzymać w ciepłej wodzie. Na opakowaniu znajdują się szczegółowe informacje, jak to zrobić poprawnie.

Również w linii produktów Origen właściciele mogą znaleźć wysublimowane przysmaki, które nie nadają się do regularnego karmienia, jednak będą one doskonałą zachętą podczas treningu. Lub możesz po prostu rozpieszczać swojego zwierzaka, oferując mu zdrową przekąskę. Należy pamiętać, że takie jedzenie powinno zajmować nie więcej niż 10% dziennej porcji.

Oferta obejmuje następujące produkty:

  • Pies FD - formuła zawierająca mięso z kurczaka, indyka i flądry;
  • FD Lamb - zawiera wysokiej jakości mięso jagnięce;
  • FD Duck - 100% mięso kaczki wyhodowane w kanadyjskich gospodarstwach;
  • FD Boar - produkt z mięsa dzików;
  • FD Tundra to przysmak z mięsa jeleni, przepiórek i pstrągów.

Zakres paszy nie jest tak szeroki, jak w przypadku większości innych marek, jednak kilka z nich może być zgodnych z jakością Orygenesa.

Składniki: białka, białka, tłuszcze, dodatkowe składniki

Producent jest dumny z jakości swoich produktów, a wiele nagród to potwierdza. Ale eksperci chcą się upewnić, ale czy Orygenes jest naprawdę najlepszy w swojej kategorii? Aby to zrobić, przyjrzyj się bliżej składowi i dowiedz się, jakie składniki są zawarte w karmie i czy naprawdę są wymagane przez ciało zwierzęcia.

Każda dieta ma unikalny skład, ale uważają, że najbardziej popularne z nich - Origen Edalt. Składa się z:

  • 38% białka;
  • 17% tłuszczu;
  • 25% węglowodanów;
  • 3% włókna.

Ale co oznacza ten procent składników?

  1. Wiewiórki. Głównym źródłem białka zwierzęcego, Origen Edalt, jest mięso z kurczaka bez kości. Jest uważany za składnik jakości karmy dla psów, jednak warto zauważyć, że często powoduje alergie i objawy nietolerancji pokarmowej. Ponadto drugim składnikiem zawierającym białko jest mąka otrzymana z mięsa kurcząt. Zawiera ten składnik 3 razy więcej niż surowe pożywienie. W skład kompozycji wchodzą również następujące produkty mięsne: wątróbka drobiowa, filety śledziowe, mięso indycze i mąka z niego. Źródłem białka jest jajko wskazane w składzie diety. Są to dość przydatne składniki bogate w witaminy, minerały, aminokwasy, ale każdy z nich stanowi nie więcej niż 4% całości. Należy zauważyć, że podstawą diety jest nadal kurczak.
  2. Węglowodany. Jako produkty węglowodanowe bogate w błonnik, czerwona i zielona soczewica i groszek są w diecie. Formuła jest sformułowana w taki sposób, że ilość węglowodanów w kompozycji ulega dwukrotnemu zmniejszeniu. Zalety żywności można przypisać brakowi taniego ziarna w pokarmie, którego przewód pokarmowy psa nie może w pełni strawić i nie mają żadnej wartości odżywczej.
  3. Dodatkowe składniki. Skład racji Orygenesa jest dość zróżnicowany i zawiera wiele oryginalnych składników. Oprócz owoców i warzyw należą do nich jagody, zioła, ekstrakty roślin leczniczych. Jednym z korzystnych składników jest ziele lucerny, które może obniżyć poziom złego cholesterolu. Stan stawów jest wspierany przez chrząstkę kurcząt zawierającą dużo kolagenu.

Jeśli oceniasz ogólny obraz, sucha karma Ogeni Edalt jest naprawdę produktem najwyższej jakości. Składa się z kilku składników mięsnych, które stanowią podstawę diety. Ponadto składniki stosuje się w dwóch formach - w postaci świeżego mięsa i wysokiej jakości koncentratu.

Wielu wierzy, że wilki, będące przodkami psów, żywią się wyłącznie mięsem. Dlatego wystarczy, aby ich potomkowie dali tylko ten produkt. Ale ten pomysł jest daleki od prawdy - gryzące gryzonie i inne małe zwierzęta, drapieżniki wchłaniają i zawartość żołądków - czyli składniki roślinne. Oznacza to, że karma Origen nadaje się do karmienia czworonożnych przyjaciół, posiadających tak różnorodną kompozycję.

O zaletach i wadach racji kanadyjskich

W przypadku racji, które są pozycjonowane jako produkty najwyższej jakości, spełniane są nie mniej wysokie wymagania. Ale nie wszystkie karmy w pełni je spełniają. Jeśli mówimy o marce karmy Origen, trudno jest znaleźć istotne wady.

Niewątpliwymi zaletami są następujące czynniki:

  • zawiera dużo wysokiej jakości mięsa;
  • w kompozycji znajdują się warzywa, owoce, a także rośliny lecznicze;
  • obecność zrównoważonego kompleksu witaminowo-mineralnego;
  • formuła nie obejmuje wzmacniaczy smaku, aromatów i innych szkodliwych substancji sztucznego pochodzenia;
  • Kanadyjski producent jest godny zaufania, ponieważ słynie z wysokich standardów produkcji na wszystkich etapach produkcji;
  • kompozycja nie zawiera zbóż - nie jest to najlepsza karma dla psów, której wiele gatunków jest przyczyną nietolerancji pokarmowej i praktycznie nie jest wchłaniane;
  • wysoki poziom białka sprawia, że ​​te racje są odpowiednim produktem do karmienia specjalnych psów: dyżurnym, uczestniczącym w zawodach sportowych i polowaniu;
  • producenci nie dodawali podrobów o nieznanym pochodzeniu i odpadach przetwórstwa mięsnego do ich pasz; kompozycja wyraźnie wskazuje, który produkt jest zawarty, bez niejasnych sformułowań, takich jak "wnętrzności zwierzęce", "pozostałości mięsa i kości" i inne elementy niskiej jakości;
  • Originan na opakowaniu nie tylko wskazuje na składniki, ale tutaj można dowiedzieć się o procentowej zawartości składników mięsa: sugeruje to, że producent nie ma nic do ukrycia przed klientami, a firma naprawdę dba o to, aby jej praca była jak najbardziej otwarta.

Co do wad, jest ich sporo:

  • stosunkowo wysokie koszty racji nie pozwalają większości hodowców psów karmić swoich psów tym pokarmem, nawet jeśli mają takie pragnienie; Oczywiście, to znacznie zmniejsza popularność tej marki;
  • według opinii, niektóre zwierzęta nie chcą jeść ani jeść bez przyjemności - eksperci wyjaśniają to, mówiąc, że nie ma żadnych dodatków smakowych, które przyciągają psy w skład; ogólnie rzecz biorąc, wszystko jest po prostu podobne do ludzi - zdrowy nie zawsze jest smaczny.

Jak widać, zalety znacznie przewyższają wady, co sprawia, że ​​racje Orygenesa są atrakcyjne dla właścicieli, którzy dbają o zdrowie swoich czworonożnych towarzyszy.

Opinie klientów, a także opinia ekspertów

Pomimo tego, że najlepiej jest skupić się na wyborze karmy dla zwierząt domowych zgodnie z zaleceniami hodowcy i weterynarza, niektórzy ludzie, którzy już mieli doświadczenie w karmieniu swoich psów tymi dietami mają pewną treść informacyjną:

Anastasia: "Jestem szczęśliwym posiadaczem fajnego Yorkshire terriera, którego uwielbiam i zawsze zabieram ze sobą. Dlatego wybór suchego jedzenia potraktował poważnie - ponownie przeczytaj wiele informacji, artykułów i forów. Niemal natychmiast zaczęto zauważać, że w większości przypadków wśród najlepszych produktów wspomniano dwie marki - Akana i Origen. Postanowiłem wybrać Origen jako pierwszy pokarm, ponieważ zawiera dużo mięsa i nie ma w nim ziarna. Odważyłem się zaoszczędzić pieniądze, kupując pakiet 7-kilogramowy i nie straciłem - idealnie pasuje, a jego wydajność uzasadnia wysokie koszty. "

Semyon: "Jestem zaskoczony, że niektórzy hodowcy psów mówią negatywnie o pochodzeniu Orygenesa. W końcu, nawet jeśli nie pasował na jedno zwierzę, na przykład, pojawiła się indywidualna nietolerancja, nie oznacza to jego złej jakości. Mam poważnego psa z Azji Środkowej, dość dużego samca, nawet według standardów mojej rasy, i od ponad roku karmię go Orygensem. Zwierzę zdrowe, aktywne, żadne problemy zdrowotne nie powstały. Oczywiście, jedzenie jest drogie, ale kupuję masowo, tylko 2-3 torebki na raz, cena okazuje się nie tak gryząca i trwa długo. "

Svetlana: "Mamy psa rasy pit bull, który, jak się okazało, cierpi na reakcje alergiczne. Dzięki naturalnemu żywieniu byliśmy częstymi gośćmi w klinice weterynaryjnej - stale poprawialiśmy dietę i leczyliśmy nieprzyjemne objawy - wysypkę, swędzenie, łzawienie oczu, łysiny i tym podobne. Weterynarz niemal natychmiast zalecił zmianę na specjalne jedzenie, ale byliśmy przeciwko niemu, biorąc pod uwagę, że naturalka jest najlepszym pokarmem dla zwierzątka. Ale częste alergie nadal zmusiły nas do kupowania suchej karmy, a my wybraliśmy jedną z najdroższych, ale o doskonałej kompozycji - Orygenes. Pah-pah, już pół roku, bo nie pamiętamy o strasznych problemach, nasze piękno świeci i nie przeszkadza jej. Polecamy właścicielom tego samego "specjalnego" karmy dla zwierząt Oryginalnych. "

Według weterynarzy jedzenie zasługuje na wysoki wynik. Jedyne, co niektórzy mówią o niebezpieczeństwach związanych z pokarmem dla psów, które zawierają taką ilość białka. Jednak w niniejszej opinii nie ma dowodów naukowych.

Ile kosztuje Origen® dla psów?

Jak już wspomniano, cena paszy dla tej klasy jest dość wysoka:

  • Pakiet 340 g kosztuje średnio 380 rubli;
  • cena pakietu 2,27 kg waha się od 1700 do 2200 rubli;
  • Opakowanie 6,8 kg to 3500-4500 rubli;
  • worek 13 kg kosztuje 6300-7400 rubli.

Oczywiście ceny są przybliżone, najczęściej sklepy internetowe oferują kupowanie produktów po niższej cenie. Ponadto koszt zależy od dolara, ponieważ Origen jest marką zachodnią.

Origen to marka gotowych racji, przełamujących stereotypy i udowadniających, że produkcja suchych produktów może być poważnym konkurentem dla naturalnych produktów.

Orijen - Zdrowa żywność dla psów premium

Aby zwierzę było zdrowe, musi otrzymać zrównoważoną paszę, w której obecne są wszystkie korzystne substancje. W artykule opisano suchą karmę dla psów Orijen: cechy, rodzaje, zalety i wady. Analizę paszy podano na podstawie opinii weterynarzy.

Funkcje kanału

Najważniejszą zaletą karmy Orijen jest to, że została zaprojektowana specjalnie dla drapieżników. To wyjaśnia jego skład.

Skład

Ta żywność jest pozbawiona dodatków do zbóż i składa się wyłącznie z mięsa i produktów rybnych, takich jak: kurczak, indyk, pstrąg, okoń i śledź oceaniczny. Jako substytut witamin, które są zawarte w zbożach, oraz w celu wzbogacenia fitokomponentami, do paszy dodaje się takie składniki jak porzeczki, słonecznik, wodorosty, liście leczniczego kopru, kurkumy i liście babki lancetowatej. Ta kompozycja pozwala wzbogacić karmę psa o wysokiej jakości suplementy mięsne i ziołowe, które zapewnią Twojemu zwierzakowi witaminy i smak. Ponieważ te karmy nie udają, że całkowicie zastępują karmę dla zwierząt domowych, mają tylko te składniki, których zwierzę potrzebuje przede wszystkim, aby utrzymać swój ton i siłę.

Ten produkt jest w stanie dostarczyć białko zwierzęce, które jest zawarte w mięsie, a także różne wzbogacone składniki. W rezultacie sucha karma Orijen ma wyjątkowo wysoką zawartość mięsa (około 70%), w przeciwieństwie do innych produktów dostępnych na rynku, co czyni ją bardziej użyteczną i zrównoważoną. Produkty mięsne dodaje się precyzyjnie, aby psy nie odczuwały braku jedzenia, ponieważ są to przede wszystkim drapieżniki i potrzebują mięsa.

Linia zasilająca

Karma Orijen dla każdego psa dobierana jest w zależności od rasy, wielkości i innych czynników. Dlatego przed zakupem tego lub tego suchego jedzenia musisz zdecydować, który pies jest odpowiedni, a także zbadać opinie na jego temat przez hodowców psów i weterynarzy.

Senior - ten rodzaj żywności jest odpowiedni dla tych zwierząt, które już się postarzały, i nie wszystkie produkty mogą im odpowiadać. Dlatego dla takich zwierząt pasza zawiera świeże jaja i mięso z kurczaka. Żywienia tej linii są pozbawione węglowodanów, które są przeciwwskazane dla osób starszych. Są wzbogacone w fitoskładniki, witaminy z grupy B i mikroelementy, które pomogą Twojemu zwierzęciu utrzymać ciało w dobrej kondycji. Ze względu na fakt, że jakość strawności białka w organizmie pogarsza się wraz z wiekiem, wzrasta odsetek jego zawartości w składzie Orijen Senior. Takie podejście pomaga zapewnić starszemu zwierzęciu bardzo potrzebne białko w odpowiedniej ilości, nie uszkadzając przy tym jego żołądka.

Puppy - te karmy są przeznaczone dla bardzo małych szczeniąt. Mają dużą liczbę białek, które zapewniają zdrowy wzrost szczeniaka, wzmacniają układ odpornościowy i kości. W naturalnej dawce szczenięta węglowodanów są albo bardzo małe, albo zupełnie nieobecne, dlatego zawartość węglowodanów w linii Puppy Orijen jest o połowę mniejsza w porównaniu z innymi karmami.

Możesz uzupełnić bilans energetyczny za pomocą białek, tłuszczów i węglowodanów, ale ponieważ węglowodany mogą być szkodliwe, zwiększa się zawartość białek i tłuszczów w paszy. Ponieważ u małych szczeniąt organizm nie jest jeszcze silny, skład suchej karmy dla nich został wybrany zgodnie z zaleceniami lekarzy weterynarii. Zawiera takie użyteczne składniki, jak Omega-3, wapń, fosfor, fitokomponenty. Według opinii weterynarzy, ta karma doskonale nadaje się dla małych szczeniąt.

Puppy Large - ta seria paszy przeznaczona dla szczeniąt dużych ras. Zawierają dużą ilość białka, ale bardzo mało węglowodanów. W rezultacie uczucie sytości pojawia się szybko, więc zużywa się bardzo mało suchego jedzenia. Dzięki tak ekonomicznemu pożywieniu szczeniak jest wzbogacony o niezbędne witaminy i mikroelementy, które są mu potrzebne w tym wieku.

Ponieważ linia ta została zaprojektowana specjalnie dla szczeniąt dużych ras, składa się ze specjalnych składników z ryb i kurczaka o niskiej zawartości popiołu. To rozwiązanie pozwala na utrzymanie poziomu wapnia i fosforu na zdrowym poziomie dla Twojego szczeniaka. Ten parametr jest zazwyczaj zaniedbywany w innych środkach spożywczych, jednak najczęściej jest powodem do niepokoju, ponieważ ilość wapnia i fosforu w diecie dużych szczeniąt powinna być optymalna.

Seria Adult przeznaczona jest przede wszystkim dla dorosłych psów, które potrzebują równowagi w mięsie i wzbogaconych suplementach. Dlatego do tych celów do paszy dodaje się różne rodzaje mięsa i ryb. Ponadto, aby dostarczyć organizmowi psa witamin i mikroelementów, zmielone algi medyczne, słonecznik, babka i inne fitoskładniki są dodawane do żywności. Taka równowaga w składzie suchej karmy daje psu pełnowartościowy sprzęt niezbędny dla substancji w organizmie. Skład nie różni się od naturalnej diety.

Ponieważ pies jest z natury drapieżnikiem, nacisk w linii Adult jest umieszczony na różnych produktach mięsnych. W paszy nie ma zbóż, ponieważ takie pokarmy nie są typowe dla diety psa, które muszą być karmione mięsem. Witaminy zawarte w zbożach podawane są w diecie jako wartościowy zamiennik w postaci fitokomponentów. Wartość energetyczna produktu spożywanego przez zwierzę jest ważnym czynnikiem w rozwoju karmy dla psów. Białka, tłuszcze i węglowodany mogą dostarczać energii zwierzęciu. Ale nadmierna ilość węglowodanów może prowadzić do szybkiego przyrostu masy, więc ich poziom jest zredukowany do minimalnej ilości.

6 Świeże ryby - ta linia pokarmu jest niezbędna, szczególnie dla psów z alergiami. Oznacza to, że w jego składzie nie ma dodatków, na które zwierzęta mogą być uczulone. Wyróżnia się wysoką zawartością łososia, śledzia i flądry z zimnych wód Oceanu Spokojnego. Dodaje się również ryby z wód jeziora, takie jak sieja, szczupak i szczupak. Ten suchy pokarm jest lekkostrawny.

Kwasy tłuszczowe omega mają korzystny wpływ na skórę i sierść psa. Ta linia pasz została opracowana w celu zapewnienia, że ​​zwierzę może jeść świeże ryby, które są specjalnie wybrane przez lekarzy weterynarii, aby zapobiec wystąpieniu reakcji alergicznej. Jednak ten pokarm jest bogaty nie tylko w ryby, ale także w różne dodatki i fitokomponenty, które wzbogacają organizm zwierzęcia o przydatne substancje i pierwiastki śladowe. Taka równowaga między produktami rybnymi i suplementami witaminowymi pomaga utrzymać układ odpornościowy psa na odpowiednim poziomie.

Przepraszamy, aktualnie nie ma dostępnych ankiet.

Zalety i wady

Według lekarzy weterynarii, główną zaletą karmy Orijen jest to, że w jej składzie nie ma zbóż. Ponieważ stosowanie zbóż jest niezwykłe dla diety psów, producent nie dodał ich do paszy, zastępując je bardziej odżywczymi i korzystnymi dodatkami, które korzystnie wpływają na zdrowie zwierząt. Owoce i warzywa w diecie są źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Zawarte w kompozycji fitokomponenty zaspokajają instynkt psa do jedzenia ziół na żołądek, aby zapewnić mu witaminy. Wszystkie składniki karmy dla psów zostały wybrane specjalnie na podstawie zaleceń lekarzy weterynarii.

Mięso i ryby dodawane do paszy uzyskuje się od zwierząt hodowanych w warunkach naturalnych i czystych. Kurczaki i indyki hodowane są na farmach, a ryby łowione są w wodach naturalnych. Mięso w paszy jest zróżnicowane, poziom węglowodanów jest wyjątkowo mały, co nie szkodzi zdrowiu psa. Ryby i mięso na paszę nie zamrażają i nie przetwarzają, są świeże i mają wszystkie przydatne cechy. Ze względu na wysoką zawartość białka i niską zawartość węglowodanów, odżywianie przez karmę Orijen, według weterynarzy, jest jak najbardziej zbliżone do naturalnego odżywiania psów, tak jakby otrzymywali oni własne pożywienie, a jednocześnie wzbogacali swoje ciało o wszystkie niezbędne witaminy i zioła.

Jeśli chodzi o braki, według właścicieli, pasza ma kilka drobnych wad. Po pierwsze, w porównaniu do innych pasz na rynku, pasza Orijen ma dość wysoką cenę. Wada ta tłumaczy się tym, że producent maksymalnie poprawił jakość produktów, dlatego cena odpowiada jakości.

Po drugie, producent ograniczył zawartość węglowodanów w paszy i zwiększył zawartość białka. Według niektórych weterynarzy taka decyzja może nie być bardzo przydatna dla psów, ponieważ może się okazać, że będzie za dużo białka. Ale z tego powodu lekarze weterynarii nie zgadzają się, więc nie ma żadnego prawa.

Po trzecie, smak jedzenia ma na celu zapewnienie smacznego i pożywnego jedzenia dla psa. W rezultacie niektórzy właściciele psów mieli opinię, że pies, po zjedzeniu jedzenia, chce więcej i dlatego zaczyna przybierać na wadze. Niektóre psy zaczynają żebrać o suplement i mogą spędzać godziny nie wychodząc z miski, czekając, aż napełnią się jedzeniem.

Orijen Dog Food: przegląd składu, odmian i hodowców psów Recenzje

Jednym z najdroższych i wysokiej jakości pasz dla zwierząt na rynku jest karma dla psów klasy holistycznej Orijen. W jego produkcji wykorzystano naturalne składniki, które zwierzę otrzymywałoby w środowisku naturalnym, co sprawia, że ​​dieta ta jest biologicznie odpowiednia. Obecnie coraz więcej hodowców psów przestawia się na karmę Origen, pomimo wysokich kosztów.

Przegląd kanału

Orijen to marka handlowa kanadyjskiej firmy Champion Petfoods, która produkuje światowej sławy karmę Acana. Firma została założona w 1975 roku i obecnie dostarcza produkty dla zwierząt w 60 krajach na całym świecie. Produkcja i pakowanie karmy dla psów Orygenes odbywa się tylko w kanadyjskiej prowincji Alberta, co pozwala kontrolować jakość i bezpieczeństwo na wszystkich etapach cyklu produkcyjnego.

Psy są z natury drapieżnikami, dlatego wszystkie produkty Origen są wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe i mają wysoką zawartość produktu mięsnego - do 70%, przy braku zbóż.

Technologia produkcji pasz pozwala zaoszczędzić maksymalną ilość składników odżywczych. Codziennie świeże mięso i ryby są importowane do fabryki w małych partiach, które są natychmiast przetwarzane. Pozwala to uniknąć mrożenia produktów, zachowując ich wartość biologiczną i naturalny smak.

Surowiec Origen przetwarzany jest w piecu o temperaturze 90 stopni, co pozwala na zaoszczędzenie wielu przydatnych aminokwasów. Aby wyeliminować nadmiar wapnia, który przyczynia się do kruchości kości, mięso jest dokładnie oczyszczone z kości i nie stosuje się żadnych konserwantów w produkcji.

Producent produkuje kilka racji Orijen przeznaczonych dla różnych ras i grup wiekowych. Właściciele psów mogą wybierać pokarm zarówno dla szczeniąt, jak i dla dorosłych psów, a także dla starzejących się zwierząt domowych.

Skład karmy Originan dla psów

Skład karmy Origen jest reprezentowany przez trzy kategorie produktów, które w połączeniu pozwalają urozmaicić codzienne menu i sprawić, że będzie zdrowszy.

Skład karmy Originan dla psów.

Mięso. Źródłem wysokiej jakości białek jest mięso z indyka, kurczaka, fileta z ryb jeziora (łosoś, sandacz, pstrąg, miętus, sielawa), śledź oceaniczny i całe jajo. W przepisie używa się świeżego mięsa bez kości i odwodnionego (odwodnionego) mięsa, które zawiera trzy razy więcej białka niż surowiec.

To ważne. Procent białka w porcjach Orygenesa sięga 42%. Wielu uważa, że ​​dieta wysokobiałkowa jest szkodliwa dla zdrowia i niesie dodatkowe obciążenie wątroby i nerek. Nie ma jednak dowodów naukowych na takie założenia, a opinie lekarzy weterynarii wciąż się różnią.

Włączone są również wątróbka z kurczaka i indyka - cenne źródła witamin A, D i grupy B, a także żelazo i selen zaangażowane w tworzenie krwi. Chrząstka z kurczaka jest doskonałym nośnikiem kolagenu, który ma korzystny wpływ na stawy zwierzęcia, a źródłem tłuszczu zwierzęcego jest olej z wątróbki drobiowej. Receptura zawiera serca kurczaka, które zawierają ogromną ilość witamin i pożytecznych składników, w tym potasu, magnezu, miedzi, kwasu nikotynowego i fosforu.

Owoce i warzywa. Te produkty są używane jako suplementy ziołowe. Należą do nich ziemniaki, słonecznik, słodkie ziemniaki (źródło węglowodanów i witamin PP i B2), czarne porzeczki, wodorosty, jabłka, żurawina, szpinak, marchew i gałka muszkatołowa. Składnikiem włókna i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego jest groszek, a także czerwona i zielona soczewica.

Skład karmy Originan dla psów.

Lecznicze zioła. Dopełnieniem zrównoważonej formuły odżywczej Orygenesa są fitokomponenty, które mają właściwości lecznicze i poprawiają samopoczucie zwierzęcia: trawy lucerny, korzenia mniszka lekarskiego i cykorii, liści mięty i kopru leczniczego, kurkumy, rumianku i babki płesznika.

Żadne z racji Orygenesa nie zawierają środków aromatyzujących, konserwantów, zbóż, wątpliwych produktów ubocznych i GMO.

Plusy i minusy karmy

Niezaprzeczalnymi zaletami marki Orijen są:

  • duży procent mięsa wysokiej jakości;
  • obecność warzyw, owoców, a nawet ziół leczniczych;
  • istnieje kompleks witaminowo-mineralny niezbędny dla zdrowia zwierzęcia;
  • brak wzmacniaczy smaku i innych substancji syntetycznych;
  • krajem pochodzenia jest Kanada, znana z wysokich standardów jakości.

Spośród minusów można wyróżnić tylko wysokie koszty, co uniemożliwia dostęp do dużego kręgu konsumentów.

W jaki sposób ten kanał jest lepszy od innych?

Główną zaletą karmy Origen w porównaniu z innymi markami kategorii holistycznej jest całkowity brak zbóż w kompozycji. Zgodnie z prawami natury, nietypowe jest spożywanie przez psy zbóż, więc producent nie dodał ich do przepisu, zastępując je bardziej korzystnymi źródłami węglowodanów w postaci warzyw i owoców. Ponadto zboża, zwłaszcza pszenica i kukurydza, są częstą przyczyną reakcji alergicznych. Na przykład, holistyczne holistki Savarra i Earthborn zawierają jęczmień i owies.

Istotną zaletą karmy Origen jest zwiększona zawartość białka, która doskonale zaspokaja potrzeby aktywnych, usługowych i myśliwskich psów podatnych na zwiększony stres. Dla porównania, w porcjach Orygenesa zawiera od 38 do 42% białka, w Kanide - około 24%, aw Akane - około 27%.

Kolejną zaletą paszy jest brak produktów ubocznych wątpliwego pochodzenia. Producent wyraźnie wskazuje na opakowaniu składu mięsnego paszy: odwodnionego mięsa, świeżego mięsa, wątroby, serca, chrząstki itp. Na przykład w holistycznym ANF, głównym składnikiem jest mąka z kaczek, a to, co jest zawarte w koncepcji "kaczki", jest nieznane. W karmie Pronature Holistic wspomniano o indyku i nie określono również, czy jest to mięso czy podroby.

Proszę o uwagę. Pochodzenie każdego składnika mięsa jest wskazane na opakowaniu paszowym Origen. Jeśli producent nie podaje takich informacji klientom, to ma coś do ukrycia, a w kompozycji nie ma zbyt wiele mięsa.

Orijen Dog Food Line

Oryginalna karma Origen jest reprezentowana przez linię asortymentową z sześcioma nazwami: dla dorosłych psów, dla szczeniąt i starzejących się zwierząt domowych.

Linia zasilająca.

  • Adult Dog - zrównoważona i pożywna karma dla dorosłych zwierząt różnych ras. Ponieważ psy są drapieżnikami, właściwa równowaga białka zwierzęcego, witamin i minerałów jest niezbędna dla utrzymania sprawności fizycznej i sprawności fizycznej. Dorosły pies dla 80% składa się z produktów białkowych: kurczaka i indyka, uprawianych na wolnym wybiegu, północnej sandacze i dzikiego śledzia, a także całych jaj kurzych. Kompozycja zawiera 20% mieszanki owoców i warzyw i nie ma ziaren, tapioki i ziemniaków.
  • Adult Dog Freeze Dried to liofilizowana karma dla dorosłych psów opracowana w technologii Freeze-Drying. Ze względu na wpływ na produkt niskich temperatur (-50 stopni), tylko wilgoć jest usuwana z komponentów, przy zachowaniu wszystkich pierwiastków śladowych, minerałów i witamin. Formuła pokarmowa zawiera 90% produktów mięsnych (kurczak, indyk, śledź i jajka), wnętrzności i chrząstki, a także 10% warzyw i owoców.
  • Six Fis - lekkostrawna sucha karma, przeznaczona dla dorosłych zwierząt domowych. Różni się od innych opcji wysoką zawartością ryb (łosoś, flądra, szczupak, sandacz, sieja i śledź) oraz zupełnym brakiem kurczaka, który jest najlepszym rozwiązaniem dla psów z alergią na mięso z kurczaka.
  • Szczenię to codzienna porcja do karmienia szczeniąt, zawierająca optymalną równowagę białek zwierzęcych i roślinnych oraz ograniczoną ilość węglowodanów. W porównaniu z innymi paszami, tutaj węglowodany są o połowę mniejsze. Przepis składa się w 80% z produktów mięsnych, w tym nie tylko mięsa drobiowego i filetów rybnych, ale także serca, wątroby i chrząstki dla pełnego rozwoju rosnącego ciała, wzmocnienia jego odporności i układu kostnego.
  • Puppy Large - zbilansowana dieta dla szczeniąt dużych ras, w tym 80% mięsa. Kompozycja zawiera specjalne składniki ryb i kurczaka o niskiej zawartości popiołu, co pozwala utrzymać poziom wapnia i fosforu na poziomie niezbędnym dla zdrowia. Odpowiednio dobrane składniki paszy przyczyniają się do powstawania masy mięśniowej i szkieletu małego olbrzyma.
  • Senior Dog to kompletna dieta dla zwierząt powyżej 7 roku życia, bogata w białka i ograniczona w węglowodany. Podstawą paszy jest mięso drobiowe i filety rybne, jest też koktajl owoców i warzyw oraz zioła lecznicze. W recepturze nie ma produktów o wysokiej zawartości glikemii: ryż, ziarna i ziemniaki, które są konieczne, aby zapobiegać nadwadze, wysokim poziomom cukru we krwi i dalszej cukrzycy.

Opinie weterynarza

Natalia, weterynarz, 43 lata. Wielu hodowców psów zastanawia się, dlaczego pokarm Origen zawiera tak dużo białka i czy jest szkodliwy dla psa. Spieszę się rozproszyć ten mit, ponieważ pokarm wysokobiałkowy jest biologicznie odpowiedni dla mięsożernych psów. Ponadto w ciągu ostatnich 15 lat przeprowadzono wiele badań i opublikowano je, odrzucając te opinie. Oryginalne wysokobiałkowe białka o niskiej zawartości węglowodanów w Origen są jak najbardziej zbliżone do naturalnego odżywiania psa i dostarczają zwierzęciu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wszystkie składniki są wysokiej jakości i nie ma potrzeby karmienia zwierząt dodatkowymi dodatkami. Zapraszam do polecania tego naturalnego pokarmu do codziennego odżywiania.

Yuri, weterynarz, 56 lat. Holistic Origen sprawdziła się jako dobra. Kompozycja zawiera wysokiej jakości składniki, które nigdy nie były narażone na działanie środków konserwujących i niezamrożone. Formuła zawiera zwiększoną ilość białka i niski poziom węglowodanów. Ze składników mięsnych używanych mięsa i ryb, zarówno świeżych, jak i odwodnionych - to duży plus. Witaminy i związki mineralne są doskonale zbilansowane w diecie, są fitokomponenty, które poprawiają wydajność organizmu psa. Chcę ostrzec właścicieli psów o otyłości lub problemach z wątrobą - to jedzenie może zaostrzyć sytuację, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość białka. Mogę polecić ten pokarm tylko zwierzętom o doskonałym zdrowiu i normalnej aktywności.

Dog Breeders Recenzje Origin dla psów

Anna Od dawna kupowaliśmy jedzenie dla naszego Yorkshire terriera, ponownie czytaliśmy kilka recenzji i badań, a ostatecznie zdecydowaliśmy się na Orijen Adult o smaku kurczaka. Żywność nie ma w składzie roślin zbożowych, bogatych w różne rodzaje świeżego mięsa, warzyw, owoców, a nawet ziół. Wszystko, co pies jadłby na wolności. Natychmiast kupiłem 7-kilogramowy pakiet, który wystarczał na 6 miesięcy. Dałem za to około 2300 rubli. Chcę zauważyć, że pies je z dużym apetytem, ​​przez cały ten czas nigdy nie było problemów z trawieniem, idzie do toalety jak w harmonogramie. Stan wełny znacznie się poprawił - pojawił się luksusowy blask. Teraz zajadamy drugą paczkę i nie będziemy zmieniać paszy.

Veronica. Nasz pies rasy Basenji jest bardzo aktywny i pełen zabawy. Ale cierpi na ciągłe problemy z żołądkiem i trawieniem pokarmu. Zdecydowaliśmy się spróbować jedzenia Orijen, decydując, że jeśli jest ono drogie, z pewnością będzie pasowało do naszego psa. Jednak po kilku tygodniach regularnego karmienia, uderzyło nas wiele problemów: biegunka, okropne wzdęcia, nieustanne dudnienie w żołądku. Pies zaczął tracić na wadze, ale wełna lśniła bardziej niż kiedykolwiek. Pies jadł jedzenie bez przyjemności. Odwiedzili weterynarza, który stwierdził, że wysoka zawartość białka powoduje duże obciążenie wątroby. W rezultacie pasza została zmieniona na taką samą, ale z niższym poziomem białka. Wszystkie nasze problemy zniknęły. Dlatego zanim nakarmisz psa Orygenes, upewnij się, że jest całkowicie zdrowy.

Wnioski dotyczące paszy

Większość opinii na temat paszy Orijen jest pozytywna, co wskazuje na jej wysoką jakość i naturalność. Zawiera dużą ilość mięsa, która jest odpowiednia nie tylko dla dużych psów, ale także aktywnych zwierząt różnych ras. Cena paszy odpowiada jakości jej zawartości - tylko naturalne, wysokiej jakości składniki i duży procent produktu mięsnego. Średnio dla małego opakowania ważącego 2,27 kg, właściciel psa zapłaci od 1800 do 2300 rubli, a za duże 13-kilogramowe opakowanie - od 6200 do 7500 rubli.

Mój pies stróżujący

Dog Blog - My Watchdog

Recenzje karmy Orijen dla psów

Karma sucha dla psów Orygenes jest uważana za jedną z najdroższych i wysokiej jakości, należy do żywności super premium. Recenzje weterynarzy mówią, że musisz karmić psa tymi konserwami (lub krokietami do wyboru), ponieważ producent używa tylko naturalnych produktów do produkcji przy minimalnej obróbce cieplnej. Dlatego dieta jest biologicznie zgodna z normami, jest zrównoważona.

Rodzaje kupy Orygenes (Orijen) dla psów

Karma sucha i sucha Origen jest produkowana przez tę samą kanadyjską firmę, co Akana. Ważne jest, aby opakowanie i kontrola jakości były również przeprowadzane w Kanadzie. Główną cechą żywienia jest wysoki wskaźnik mięsa (ponad 65%) i prawie całkowity brak zbóż.

Ważne jest, aby karma Orygenes była uważana za wysoką zawartość białka i nie zawiera prawie żadnych ciężkich węglowodanów, więc porcja karmienia jest znacznie mniejsza niż w przypadku korzystania z innych produktów, ale zwierzę otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Należy powiedzieć, że mięso i ryby są poddawane obróbce cieplnej natychmiast po wejściu do fabryki. Aby to zrobić, użyj pieca o temperaturze 90 stopni, aby wszystkie właściwości produktów, aminokwasów i witamin zostały zapisane.

Dogodnie wszystkie produkty Orijen są podzielone na kilka kategorii: dla wrażliwego trawienia, dla dużych i małych ras, dla dorosłych zwierząt domowych i szczeniąt. Żywność jest produkowana w postaci suchej karmy o wadze 0,34, 2, 6 i 11,4 kg.

Skład paszy może się różnić w zależności od linii, ale główne składniki:

  • drób i ryby;
  • jajka;
  • suszone mięso;
  • podroby mięsne;
  • witaminy i minerały;
  • owoce;
  • warzywa;
  • zioła lecznicze.

W diecie super klasy premium nie powinny to być tłuszcze zwierzęce, duże ilości węglowodanów, smaków i chemikaliów.

Zalety karmy Orijen

Możesz dokładnie określić kilka zalet karmienia:

  • poważny procent produktów mięsnych;
  • różnorodne owoce i warzywa;
  • obecność niezbędnych witamin, a nawet ziół leczniczych;
  • wysoka jakość.

Niedobory żywieniowe Orygenesa

W Origen nie ma praktycznie żadnych wad, z wyjątkiem:

  • wysokie ceny, które nie są dostępne dla wszystkich;
  • niezbyt wiele opcji;
  • nieobecny we wszystkich sklepach.

Jakie kanały wybierać dla swojego zwierzaka?

W sumie opracowano sześć podstawowych opcji, które są odpowiednie dla dorosłych zwierząt domowych, szczeniąt i starszych psów.

Przeczytaj:

Dla dorosłych zwierząt domowych

Odżywianie dla psów dorosłych zawiera maksymalnie białka i białka, linia jest reprezentowana przez takie opcje:

  • Edalt Dog jest odpowiedni dla każdej rasy, 75% składa się z produktów mięsnych i 25 owoców, ziół leczniczych;
  • Edalt Dog Frieze Dryd - liofilizowane krokiety, które są wykonane w technologii liofilizacji, czyli wszystkie składniki karmy są przetwarzane w bardzo niskich temperaturach. Jednocześnie powstaje z nich wilgoć, ale użyteczne składniki są zachowane. Procent mięsa - więcej niż 90;
  • Sixs Fix to dość lekka żywność, która jest szybko trawiona ze względu na dużą ilość mięsa rybnego. Odpowiedni również dla zwierząt o delikatnym trawieniu i alergiach.

Pamiętaj, że w paszy Oryżena podaje się procent mięsa, co oznacza, że ​​informacja jest prawdziwa. Podczas gdy inne firmy często milczą na ten temat, co oznacza, że ​​procent białka i białka może być mniejszy niż podano.

Dla szczeniąt

Dla szczeniąt opracowano tylko dwa rodzaje żywności, które są odpowiedzialne za rozwój, aktywność i wzmocnienie odporności zwierzęcia.

  1. Pappy - codzienne jedzenie z dużą ilością białka i minimum węglowodanów. Prawie 85% składa się z naturalnego mięsa, są też warzywa i produkty uboczne w postaci chrząstki lub wątroby.
  2. Pappi Lajd będzie pasować do szczeniąt dużych ras, składających się z wielu minerałów i pierwiastków śladowych, które wzmacniają mięśnie, kości i szkielet.

Dla starszych zwierząt

W przypadku starzejących się psów istnieje tylko jedna opcja z Origen - Senor Dog. Odpowiednie karmione zwierzęta domowe po siedmiu latach, jako część prawie żadnych węglowodanów, ale dużo białka. Inne składniki to zioła lecznicze, ryż i ziemniaki. Odżywianie ma na celu zapobieganie cukrzycy, otyłości i chorobom układu mięśniowo-szkieletowego.

Recenzje Origen Dog Food (Orijen)

Zachar: Tak, cena karmy Origen nie jest najbardziej przyjemna i niedroga. Ale jeśli cenisz zdrowie swojego zwierzaka i chcesz, aby zawsze był aktywny, wybierz Origen. Dokonaliśmy wyboru dwa lata temu i nigdy tego nie żałowaliśmy. Karmimy się od dzieciństwa, weterynarz powiedział, że pies jest całkowicie zdrowy. Nawet banalne zaburzenia trawienne nie istnieją.

Arina: Do tej pory zdecydowaliśmy się wypróbować serię Pappi, karmimy już od dwóch tygodni. Jeśli chodzi o mnie, Orygenes jest doskonały. My weterynarz i hodowca natychmiast to zaleciliśmy. Analogi, choć tańsze, ale kompozycja nie jest tak naturalna i różnorodna. Dlatego na pewno się nie zmienimy!

Varya: Dawniej podawaliśmy Monge, ale mały pies jadł to bez przyjemności, często odmawiał, szedł w złym humorze. Potem przeszli na Eukanubę, ale to jedzenie jest dość specyficzne, nie każdy zrobi to. Ale gdy tylko kupili Orygenesa, Dora od razu miała dobry nastrój, dużo energii i chęć chodzenia przez dwie godziny.

Polityka cenowa

Cena karmy dla psa Origen nie jest odpowiednia dla wszystkich, ponieważ krokiety są droższe niż analogi:

  • 0,34 kg - od 340 rubli (170 UAH);
  • 2 kg - 1475 rubli (700 UAH);
  • 6 kg - 3200 rubli (1600 UAH);
  • 11,4 kg - 5685 rubli w Moskwie (2800 UAH w Kijowie).
Kup teraz

Czytaj Więcej O Psach

10 karłowatych ras psów - ras o krótkich nogach

Karmienie Jest sporo małych psów z krótkimi nogami, ale jest tylko kilka naprawdę karłowatych ras. Podczas gdy wiele psów różnych ras może cierpieć na karłowatość, istnieją pewne rasy, które zostały stworzone przez krótkie nogi, aby lepiej wykonywać swoją pracę.

Mój pies stróżujący

Karmienie Dog Blog - My WatchdogWelsh CorgiUlubionym psem królowej jest Walijski Corgi, który opisywany jest jako "pies pasterski w małym ciele". Historia rasy pokryta jest wieloma legendami i tajemnicami.

Spaniel tybetański: charakterystyczny, opis, zdjęcie

Karmienie Historia pochodzenia tybetańskiego spaniela wciąż pozostaje tajemnicą. Niektórzy naukowcy uważają, że przodkami tej rasy są pekińczyk i Shit-tsu. Ale jest przeciwna opinia: rzekomy tybetański spaniel w połączeniu z mopsem dały początek narodzinowi pekińczykom.